LevievTwitter/Memezar
StoryEditor

Stále žije v luxuse, jeho obete sa topia v dlhoch. Tinder Swindler Simon Leviev uniká spravodlivosti

khiDnes16.02.2022., 15:00h
Kam až môže zájsť zoznamovanie na internete názorným spôsobom ukazuje nový dokument Tinder Swindler. Ten zhŕňa príbeh Izraelčana Simona Levieva, ktorý sa vydával za obchodníka s diamantmi a od dôverčivých žien získal milióny dolárov.
Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo jeho obete dodnes splácajú dlhy, on si na slobode ďalej žije svoj sen. Svojho času sa skrýval aj v Prahe.

„Posledné dni pre mňa neboli jednoduché. Ďakujem vám všetkým za lásku a podporu. Budem ďalej bojovať, tak ako vždy predtým,“ píše sa vo valentínskom príspevku na Instagrame. Dostal cez 16 tisíc lajkov a celý účet sleduje cez 255 tisíc ľudí.

Tinder Swindler

Prilákal ich príbeh „Podvodníka z Tinderu“, ktorý si za peniaze iných žil ako dieťa zo zbohatlickej rodiny. Stále si myslíš, že citovaný status písala jedna z podvedených žien? Omyl. Za lásku a podporu ďakuje sám Simon Leviev.

Meno stále používa, hoci už sa všeobecne vie, že nikto taký neexistuje. A fanúšikov má aj napriek tomu, že je neslávne preslávený zlodej. Najviac ho preslávil tento rok zverejnený dokument na Netflixe, jeho krytie mu však zobrali nórski novinári portálu VG už v roku 2019.

„Dosť ma šokovalo, keď som sa ráno zobudila a zistila, že má usvedčený kriminálnik manažéra. Láme mi to srdce. Je smutné, že sa nejaká firma takto predáva. Jej klient sa vyhrážal ľuďom smrťou a po celom svete spreneveril milióny,“ napísala v utorok Cecilie Fjellhøy s odkazom na spoločnosť Gitoni, ktorá Levieva zastupuje.

Nórka žijúca v Londýne je jednou z okradnutých žien, ktoré v dokumente vystupujú. Svojmu domnelému priateľovi Simonovi postupne poslala 250-tisíc dolárov. Verila, že je jej milovaný v nebezpečenstve a bez jej pomoci dopadne zle. Peniaze potreboval teraz hneď a sľuboval, že refundácia už je na ceste.

To bol totiž jeho modus operandi. Pohľadný tridsiatnik z Izraela mal na rozdiel od množstva falošných vojnových veteránov a vdovcov na internete svoju historku prepracovanú. U každej novej ženy si najprv dlho budoval dôveru, než ju požiadal o peniaze. Niekedy to trvalo mesiac, inokedy osem mesiacov.

Ceciliu na prvé rande pozval do päťhviezdičkového hotela a po pár hodinách aj na výlet. Súkromným tryskáčom do Bulharska. Ukázal jej „svoje“ bohatstvo, podelil sa oň aj s ňou a vysvetlil, že patrí do rodiny izraelských obchodníkov s diamantmi Levievov. To bola jeho hlavná krycia identita, vydával sa však aj za zbrojára alebo agenta tajnej izraelskej služby Mosad a niektorí ho spoznali pod menom Michael Biton či Mordechaj Nisim Tapiro.

Svojim vyvoleným nahovoril, že ich miluje a chce s nimi založiť rodinu. Aj Cecilia tomu uverila a začala hľadať spoločný byt. Netušila, že v rovnakom čase Simon „chodil“ aj s ďalšími ženami a posielal im úplne rovnaké správy a video odkazy plné slov o láske. Pretože kvôli biznisu „musel“ často cestovať, prechádzalo mu to.

Chcú ma zabiť. Pomôž mi, láska

Zásadnou súčasťou historky bola legenda, že je obchod s diamantmi drsný a plný nepriateľov. Profesionálny klamár potreboval, aby sa o neho jeho obeť začala báť. Pretože keď potom nastala hlavná fáza podvodu, už nebol čas na pochyby. Cecilia tak raz v noci dostala od Simona vydesenú správu, že po ňom strieľali a jeho bodyguard Peter je zranený. Priložil aj fotografiu muža so zakrvavenou hlavou. „Keby tu nebol, je po mne,“ písal svojej láske.

A prvýkrát chcel peniaze. Musel sa totiž urýchlene skryť pred svojimi prenasledovateľmi. „Nesmiem použiť svoju kreditnú kartu, inak ma nájdu,“ vysvetľoval Cecilii. Tá mu peniaze poslala, aj keď si kvôli tomu musela vziať pôžičku v banke. Kreditnú kartu, ktorú potom Simon používal, nechala napísať na svoje meno. Lenže limity boli vždy po pár dňoch prekročené.

Kreditky Karty Unsplash/Avery Evans

​Na ďalšie pôžičky by už tridsiatnička bez väčšieho majetku nedosiahla, jej bohatý priateľ v ohrození ju preto na oko zamestnal v spoločnosti LLD Diamonds, ktorá patrí Levievovcom. Dokonca žene poslal výplatné pásky so závratnými mzdami a sľuboval, že jej peniaze na splatenie pôžičiek pošle, že už sú prakticky na ceste. Celkovo sa Cecilia upísala deviatim veriteľom.

A zatiaľ čo sa strachovala o Simonov život, mladík si užíval na gréckom ostrove Mykonos s ďalšou „hrdinkou“ dokumentu, Švédkou Pernillou Sjoholmovou. Luxus je pre opis Levieovho životného štýlu veľmi slabý výraz. Bez žmurknutia oka zaplatil tamojšiemu hotelu päť tisíc dolárov za noc, najdrahšie šampanské tieklo na diskotékach prúdom. Ani jedna zo žien nevedela, že účty v skutočnosti platí Cecilia.

Beznádejne zadlžená Nórka v tom čase začala skutočne panikáriť, pretože peniaze stále neprichádzali. Dostala síce šek na pol milióna dolárov, teda dvojnásobok požičanej sumy, banka ho však nechcela preplatiť. Od svojho vydavateľa kreditnej karty, firmy American Express, sa nakoniec dozvedela, že Simon Leviev je jedno z mien, ktoré globálne operujúci podvodník používa, a že je na svoje dlhy sama.

Hotel Izba Unsplash/Rod Long

​Potom, čo Cecilia Simona zablokovala, prišli vyhrážky. „Ak pôjdeš proti mne, budeš to ľutovať,“ volal muž do domu jej rodičov v Osle. Vedel totiž presne, kde býva, mal jej osobné údaje a poznal aj jej blízkych. Cecilia zo strachu uvažovala o samovražde a na krátko skončila na psychiatrii.

Po rozchode sa skúsený manipulátor zameral na Pernill. Na rozdiel od Cecilie s ňou udržoval iba priateľský vzťah, okrem toho však postupoval totožne. A pretože pokladnicu s nápisom Cecilie už vybral do posledného centu, vytiahol historku s napadnutím. Dokonca použil tie isté fotografie so zraneným Peterom.

Aj Pernilla sa vydesila a chcela kamarátovi pomôcť. Poslala mu 30-tisíc dolárov, ktoré si sporila na byt. Potom ďalších 10 tisíc a na svoje náklady kúpila aj niekoľko leteniek, aby ohrozený Simon mohol ľahko zmiznúť.

Simon je Šimon. Jeho matka sa k nemu nehlási

Od oveľa väčších strát Pernill nakoniec uchránila nielen jej vlastnú obozretnosť, ale aj Cecilia. Tá sa totiž po rozchode ponorila do pátrania po pravom pôvode svojho „ex“ a rozhodla sa so svojím príbehom ísť do médií. Obrátila sa na novinárov z portálu VG a spoločne odhalili, kto je Simon Leviev v skutočnosti.

Mladý Izraelčan pochádza z ultraortodoxnej židovskej rodiny na okraji Tel Avivu a kedysi sa volal Šimon Jehuda Hajut. Syn rabína Johanana Hajuta, ktorého mimochodom aj polícia podozrievala z podvodu, sa riadneho života vzdal hneď na prahu dospelosti. Nechcel žiť v skromných pomeroch a už vo svojej prvej práci začal kradnúť a falšovať šeky. Keď sa mal kvôli svojim podvodom dostaviť na súd, sfalšoval si pas a utiekol z Izraela.

Jeruzalem Izrael Unsplash/Levi Meir Clancy

​Ani jeho vlastná matka sa už k nemu nehlási. „Nie som s ním v kontakte, nemám s ním nič spoločné. Naposledy som s ním hovorila, keď mal osemnásť. Zmenil si meno a adresu, už nie je Hajut, je Leviev,“ povedala reportérom. Tí nakoniec šli s bohato podloženým materiálom von a spôsobili búrku.

K odhaleniu prispela aj Švédka Pernilla, ktorá pomohla novinárom natočiť Simona v Mníchove, kde si mala vyzdvihnúť jeho hodinky, tie potom predať az peňazí splatiť dlhy. Hoci sa potom stala komparzom v jeho historke pre ďalšiu ženu.

Nórskym žurnalistom sa po zverejnení reportáže ozývali stále ďalší ľudia, nielen ženy, ktoré Leviev podviedol. Odhadom ich obral zhruba o 10 miliónov dolárov. Informácie čoskoro prevzali aj médiá v iných krajinách a Levievova tvár sa objavovala na popredných stranách novín, čo podvodníkovi z Tinderu zruinovalo jeho biznis. S prosíkom sa preto obrátil na poslednú obeť vo svojej sieti, Holanďanku Ayleen Charlotte.

Tá boj Cecilie aj Charlotte dotiahla do konca. Ešte predtým sa však rozhodla, že podvedie podvodníka a pokúsi sa svoje peniaze dostať späť. So Simonom už plánovala deti, priateľa jej ochotne hral štrnásť mesiacov a za tú dobu si od nej požičal dokopy 140-tisíc dolárov. Ayleen sa od neho práve vracala do Amsterdamu, keď na internete uzrela jeho tvár a titulok „Podvodník z Tinderu“.

Syn milionárov dojedá zvyšky v Prahe

Počas letu z Prahy domov sa tak Ayleen zrútil svet. Pri konfrontácii sa Simon tradične vyhováral na nepriateľov a článok prezentoval ako ich snahu ho zničiť. Ayleen už na to však neskočila. Vedela, že sa odhalený klamár skrýva v českej metropole a že je plne závislý od nej. Peniaze nemal a ďalšie dievčatá už baliť nemohol.

Priletela teda späť za ním a ako manéver, ako získať nejaké prostriedky, navrhla, aby predal svoje značkové oblečenie. „Na adrese uprostred ničoho“, ako Ayleen popísala podvodníkov úkryt, zbalila tri kufre vecí a odišla. Perličkou je, že ešte predtým sa so Simonom vydala k jednému pražskému plastickému chirurgovi.

Ten mal mužovi prerobiť kompletne celú tvár – aby bol doslova na nepoznanie. Lekár však operáciu odmietol vykonať s tým, že niečo také žiadajú len zločinci. Keď potom Ayleen odišla a začala predávať Simonovo oblečenie na internete a peniaze si napriek mnohým uisteniam o opaku nechávali pre seba, z „kráľa diamantov“ sa stal „kráľ bezdomovcov“.

Podvodník namiesto luxusných hotelov v raji zrazu spal v pražských hosteloch a dokonca vraj jedol zvyšky po zákazníkoch predajní rýchleho občerstvenia. Vyhrážal Ayleen a stále prosil. Nakoniec už aj o to, aby mu kúpila žreb do lotérie. Tak zúfalý bol. „Videla som, že bez peňazí ostatných ľudí nie je nič,“ vysvetľuje žena.

Keď zistila, že Simon s novou identitou David Sharon odletel do Grécka, zalarmovala políciu a Interpol si ho nakoniec v lete 2019 vyzdvihol priamo na letisku v Aténach. Zdalo by sa, že tu príbeh skončí a navyše určite šťastne. Opak je však pravdou. Podvodník z Tinderu od súdu v Izraeli síce za zločiny spáchané vo Svätej zemi odišiel s trestom pätnástich mesiacov väzenia, odsedel si ich však len päť.

Narcis a psychopat

Po prepustení si Leviev v Izraeli založil poradenskú firmu pre podnikateľov a žije úplne slobodne. Za podvedenie Cecilie, Pernilly ani Ayleen trest nedostal a zatiaľ čo ony dodnes splácajú svoje dlhy, Simon zrejme finančnými problémami netrpí. Prepych si užíva s izraelskou modelkou Kate Konlinovou a tvorcom dokumentu na Netflixe hrozí žalobou.

Trest neprišiel ani pre Levievových komplicov – bodyguarda Petera a „obchodného partnera“ Avišaja, ktorí ho na jeho údajných služobných cestách vždy sprevádzali. Na dotváraní obrázku dokonalého života sa pritom podieľala aj jedna zo Simonových dávnych obetí.

Pred Ceciliou nemenovaná Fínka zohrala spokojnú exmanželku, ktorú starostlivý otec ich spoločného dieťaťa zahŕňa starostlivosťou. Leviev ju vozil po svete, hoci aj kvôli nej už kedysi skončil vo väzení. Dávno pred tým, než jeho život popísali nórski novinári, sa totiž jeho podvody riešili vo Fínsku, kde si Leviev z vymeraných troch rokov odsedel polovicu.

Pobyt za mrežami ho však vôbec nezmenil a v napĺňaní svojej túžby po rozprávkovom a navyše bezprácnom bohatstve bez škrupulí pokračoval. „Len sa tam zmenil k horšiemu,“ hovorí Cecilia. Tá spolu s ostatnými ženami založila zbierku, kam môžu ľudia posielať príspevky na splatenie dlhov.

Psycho Muž Unsplash/Isai Ramos

​V popise crowdfundingovej kampane trojica obetí píše, že by ich nenapadlo chcieť po niekom peniaze. Potom, čo sa však na internete vynorilo množstvo falošných zbierok na ich meno, zo snahy ochrániť ostatných pred podvodom prišli aj so svojou vlastnou. Doteraz vybrali vyše 125-tisíc libier.

Cíti Leviev výčitky za to, čo dôverčivým ženám urobil? Z toho, čo píše na siete, to tak nepôsobí. A podľa izraelského psychológa Ilana Rabinoviča, ktorý k prípadu napísal text na stránkach The Jerusalem Post, na to ani nie je vybavený. Na podvodníkovom príklade vykresľuje niektoré rysy ľudí s poruchou osobnosti, ako je narcizmus, histriónska porucha osobnosti alebo antisociálna psychopatia.

Psychológ si myslí, že Levievovo správanie nesie znaky všetkých troch porúch. Náladový egomaniak túžiaci po láske a prijatí so sklonom ​​k preháňaniu svojej vlastnej hodnoty, dokazuje si to veľkosťou majetku aj počtom zvedených žien a absolútne nemá súcit s ostatnými ľuďmi. Záleží mu len na sebe samom a spoločensky nastavené hranice nerešpektuje.

Citovo chladný manipulátor s ľahkosťou prechádza k vydieraniu vo chvíli, keď je zahnaný do kúta ao svoj spôsob života by mohol prísť. Môže byť polepšený? Nie. Môže byť zastavený? Nie. Nie sme schopní premeniť čisté zlo na nevinnosť a láskavosť. Iba dlhoročné väzenie ho snáď môže odradiť od získavania ďalších obetí. Vďaka vine alebo svedomiu sa to nestane,“ píše psychológ.

„Otázkou, ktorú si zrejme musíme položiť, nie je, ako Simon Leviev tieto ženy podviedol, ale čo celý ten obdiv a zbožňovanie hovorí o nás. Ak obdivujeme psychopatického podvodníka, ako hlboko ešte klesneme v obdive k ďalšiemu hajzlovi tam vonku?“

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 00:17