DjokovičTASR/AP/Darko Vojinovic
StoryEditor

Djokovič sa vyhráža, že sa nezúčastní grandslamov: Radšej nebudem hrať, ako sa dať očkovať

iDnes15.02.2022., 08:44h
Tenista, ktorého pred časom vyhostili z Austrálie, poskytol nový rozhovor.
Lajkuj Brainee.sk na

Srbský tenista Novak Djokovič povedal v interview pre britskú BBC, že je pripravený vynechať grandslamové turnaje v Paríži a vo Wimbledone, pokiaľ tam bude vyžadované očkovanie proti covidu.

„Je to cena, ktorú som ochotný zaplatiť,“ povedal nezaočkovaný tenista.

Nie je zaočkovaný

Dvadsaťnásobný grandslamový šampión v rozhovore potvrdil, že sám nie je zaočkovaný. „Chápem dôsledky svojho rozhodnutia, uvedomujem si, že nemôžem cestovať na väčšinu turnajov.“

Tridsaťštyriročný Djokovič zatiaľ v tejto sezóne nehral. V januári bol po dlhých obštrukciách okolo víz a dohadoch o výnimke získanej na základe prekonaného covidu-19 z Austrálie vyhostený a nemohol na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny obhajovať titul.

Svetová tenisová jednotka nechce byť spájaná s antivaxerským hnutím, ale verí v slobodu voľby jednotlivca.

„Nikdy som nebol proti očkovaniu,“ povedal s tým, že on sám bol ako malý očkovaný. „Na druhú stranu som vždy uprednostňoval slobodu vybrať si, čo si človek nechá dať do svojho tela.“

Rozhodnutia, ktoré majú vplyv na jeho telo, považuje tenista za dôležitejšie ako tituly alebo čokoľvek iné. „Snažím sa byť v súlade so svojim telom, čo najviac to ide. Vždy som sa veľmi zaujímal o zdravie, duševnú pohodu či výživu,“ pripomenul belehradský rodák.

Djokovič Tenista TASR/AP/Kelly Defina

​Dodal, že na jeho rozhodnutie neočkovať sa malo čiastočne vplyv aj to, aký pozitívny vplyv na jeho kariéru mali zmeny stravy a spánku.

Svoju vakcináciu proti covid-19 v budúcnosti nevylúčil. „Udržujem si otvorenú myseľ. Chápem, že všetci na svete sa maximálne snažia vírus zvládnuť a dúfajme, že čoskoro bude pandémia koniec,“ uviedol víťaz 86 turnajov ATP Tour.

Prvýkrát by Djokovič chcel štartovať vo februári v Dubaji, kde nie je očkovanie povinné.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. apríl 2024 23:37