Netflix
StoryEditor

Od žien vylákal cez Tinder milióny. Simon Leviev tvrdí, že čoskoro vyrozpráva svoju verziu príbehu

Miroslav Kamody07.02.2022., 15:00h
Ženy po celom svete pripravil o približne 10-miliónov dolárov. Inteligentný podvodník, ktorý zvádzal ľudí svojim šarmom a potom od nich vylákal peniaze, to má po premiére dokumentu zrejme navždy zrátené.
Lajkuj Brainee.sk na

Skús si pospomínať, ako vyzeralo tvoje najhoršie rande v živote. On vkuse rozprával iba o práci, ona zase nadávala ako pohan? Predstav si, že niekoho rande sa nakoniec skončilo tým, že ťa niekto pripravil o štvrť milióna dolárov. Zápach z úst je oproti tomu asi predstava ružovou záhradou, všakže. 

Nový dokument z dielne streamovacieho giganta Netflixu rozpráva príbeh notoricky známeho podvodníka, ktorý používal zoznamovaciu aplikáciu Tinder, aby žil život v luxuse a zároveň podvádzal ženy v celej Európe. Jeho názov je The Tinder Swindler a od svojej premiéry sa na Slovensku drží na prvej priečke v sledovanosti. 

Kto je vlastne Simon Leviev?

Podvodníkom z Tinderu je izraelský utečenec, ktorý sa narodil s menom Shimon Hayut. V roku 2011 z krajiny ušiel, aby sa vyhol trestným činom súvisiacim s podvodmi, ktorých sa dopustil ešte ako 20-ročný. Útočisko našiel vo Fínsku, kde ale s podvodmi pokračoval.

V krajine si dokonca odsedel dva roky vo väzení pre podvody voči trom ženám. Vtedy o ňom vznikol na dlhé roky jediný dostupný článok na internete, ktorý priniesol portál The Times of Israel.

V roku 2017 sa rozhodol vrátiť do Izraela, no tesne pred zatknutím radšej opäť ušiel do Európy, kde si oficiálne zmenil meno na Simon Leviev. A práve v tomto bode začína aj dokument The Tinder Swindler, ktorý opisuje príbehy troch žien, ktoré sa ním nechali podviesť.

Simon Leviev Netflix

Syn diamantového magnáta

Vytvoril si identitu bohatého dediča diamantového korporátu LLD Diamonds a tvrdil, že je synom Leva Levieva, magnáta, ktorý je v Izraeli známy ako „kráľ diamantov“. Firma aj jej majiteľ sú legitímne a skutočné, čo Simonovi pridávalo na vierohodnosti.

Inak však má podvodník nulový vzťah k rodine diamantových magnátov. Podľa denníka The Times of Israel podnikateľ „podal sťažnosť na Hayuta na polícii za to, že sa falošne prezentoval ako jeho syn“. Simon sa na Tindri chválil bohatým životným štýlom, ktorým si získaval ženy.

Keď nadviazal vzťah na diaľku, požiadal ich o tisíce dolárov, aby mohol uniknúť nebezpečenstvám podnikania – a to všetko počas „cestovania za prácou“ a bohatstva od svojich predchádzajúcich obetí.

„Je v tom veľmi šikovný. Prvýkrát nepýta peniaze, ide viac o bezpečnosť mena,“ povedala Fjellhøy o Lorraine. Dodala, že tiež povedal: „Nemôžem použiť svoje karty, pretože budú sledovať moje meno, takže môžem použiť tvoju kartu, aby som mohol cestovať pod menom Cecilie Fjellhøy?“

Konečne v putách

Neskôr bol pre podvody hľadaný v mnohých krajinách, ako je Izrael, Švédsko, Anglicko, Nemecko, Dánsko a Nórsko, ale polícia ho chytila ​​až v Grécku. Stalo sa tak v roku 2019 po použití falošného pasu. Následne bol deportovaný späť do Izraela. K jeho dopadnutiu prispel zásadný článok portálu VG.

Hoci všetky obvinenia proti nemu poprel a pre izraelský Channel 12 News povedal: „Nikdy som sa neprezentoval ako syn nikoho, ale ľudia používajú svoju predstavivosť,“ bol odsúdený len na 15 mesiacov väzenia. Po piatich mesiacoch ho však prepustili za „dobré správanie“.

Simon Leviev Netflix

​Po prepustení z väzenia bol Leviev stále veľmi aktívny na sociálnych sieťach. Okrem toho, že žije svoj luxusný životný štýl, ktorý je plný súkromných lietadiel, značkového oblečenia a množstva drahých áut, má aj webovú stránku (momentálne neaktívnu), ktorá ponúka obchodné poradenstvo, pričom klientom účtuje viac ako 300 dolárov.

Zatiaľ čo tri ženy v dokumente stále splácajú svoje dlhy, Leviev „nikdy nebol obvinený z ich podvodu“, ako sa uvádza vo filme. Celkovo sa odhaduje, že si prilepšil o viac ako 10 miliónov dolárov od ľudí na celom svete. Leviev sa odmietol zúčastniť na dokumente Netflix.

Na Tindri si už neškrtne

Aj keď je na konci dokumentu uverejnené, že je na Tindri stále aktívny, veci medzitým nabrali rýchly spád. „Vykonali sme interné vyšetrovanie a môžeme potvrdiť, že Simon Leviev už nie je aktívny na Tinder pod žiadnym zo svojich známych prezývok,“ uviedol Tinder vo vyhlásení pre Variety v piatok.

Stále však má účet na Instagrame. V jednom príbehu na sociálnej sieti uviedol, že sa pripravuje povedať svoju verziu príbehu. Keď však Variety v piatok popoludní kontrolovalo jeho profil, „už nebol k dispozícii“. Momentálne je však naspäť s tým, že má profil nastavený ako súkromný, pričom má už len niečo cez 88-tisíc sledovateľov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:49