ŽenaFacebook/PolarPreet/Unsplash/James Eades
StoryEditor

V detstve na ňu kvôli inakosti pľuli. Teraz sama dorazila na južný pól ako prvá žena tmavšej pleti

iDnes09.02.2022., 11:00h
Na viac ako tisíc kilometrov dlhú a 40 dní trvajúcu cestu Antarktídou sa tridsaťdvaročná dôstojníčka britskej armády s indickými koreňmi a sikhským vyznaním pripravovala dva a pol roka.
Lajkuj Brainee.sk na

Keď začiatkom januára stála na južnom póle, dala o tom svetu vedieť na svojom blogu. „Cítim teraz toľko rôznych emócií,“ napísala v príspevku Preet Chandiová.

Pred cestou na ľadový kontinent o Antarktíde nevedela nič viac, než že je „najchladnejším, najsuchším a najveternejším svetadielom zo všetkých.“ A práve preto sa rozhodla ho zdolať.

Náročná expedícia

Pred ňou to na sólovej expedícii dokázalo len pár žien, prvá bola v roku 1994 Norka Liv Arnesenová. Chandiová dúfa, že inšpiruje budúce generácie k tomu, aby posúvali hranice a išli za svojimi cieľmi. Priebeh svojej cesty zdieľala so svojimi priateľmi a fanúšikmi na Instagrame a svojom blogu.

V deň D, keď dorazila na južný pól, napísala: „Táto expedícia zďaleka nie je len o mne. Chcem motivovať ľudí, aby verili v seba samého bez toho, že by dostali nálepku rebela. Nechcem len rozbiť sklenený strop, chcem ho roztrieštiť na milión kúskov.“

Jej cesta začala 7. novembra 2021 letom do Čile v Južnej Amerike a potom na Antarktídu, odkiaľ sa z Herkulovej úžiny vydala do vnútrozemia s 90 kilogramovými saňami naloženými vybavením a zásobami na zhruba 45 dní.

Dva roky s pneumatikou

Prípravami na ťažkú expedíciu strávila predchádzajúce dva roky. Podstúpila ľadovcový tréning vo francúzskych Alpách, prešla islandský ľadovec Langöjkull a strávila 27 dní na ľadovci v Grónsku. Nehovoriac o tom, že celé dlhé mesiace doma v Británii za sebou ťahala obrovskú pneumatiku, ako prípravu na ťahanie saní.

​Počas cesty sa raz denne spájala s vonkajším svetom, respektíve so svojim podporným tímom, ktorý následne aktualizoval jej blog a Instagram. Príspevky odrážali náročnosť jej výzvy, pri ktorej zápolila s izoláciou, extrémnym počasím a vlastným zdravím. Každý z nich venovala niekomu, kto ju podporil.

Alpy Hory Unsplash/Jean Baptiste D.

​Prvý patril jej zosnulému starému otcovi, ďalší mierili k niekoľkým jej priateľkám a Chandiová využila túto príležitosť na žiadosť, či by jej išli za družičky. „Niekde som čítala, že keď chcete niekoho požiadať o túto láskavosť, je dobré to urobiť nejako mimoriadne,“ napísala.

Inšpirovať k odvahe

V ďalšom príspevku zaspomínala na to, ako na ňu v detstve ľudia pľuvali a hádzali po nej vajíčka, pretože vyzerala inak, a dodala, že jej trvalo veľmi dlho, než prijala svoju vlastnú farbu kože, kultúru a korene. „Toľko ľudí mi povedalo, že nevyzerám ako polárnička… Uvidíme, či vašu predstavu zmením,“ uzavrela svoj post. Krátko nato vstúpila do dejín a dúfa, že svojím prvenstvom inšpiruje predovšetkým mladých ľudí s podobným etnickým pôvodom k rovnako odvážnym činom.

Indka Žena Unsplash/Eagle Media Pro

​Súčasťou jej misie je aj zbierka určená na pomoc ženám, ktoré majú vlastné dobrodružné ciele. Zbierku vypísala online s tým, že polovica prostriedkov pôjde na pokrytie logistických, tréningových a zdravotných výdavkov spojených s expedíciou, tá druhá potom do fondu na dobrodružné granty pre ženy, ktoré však nemusia nutne zahŕňať výlety na Antarktídu, vysvetlila v jednom z ďalších postov z expedície . Stačí, ak ľuďom umožní „podstúpiť jedinečné dobrodružstvo“ a „posunúť ich hranice“.

Chandiová zbiera aj financie pre medzinárodnú neziskovku Khalsa Aid, ktorá poskytuje humanitárnu pomoc v oblastiach zasiahnutých prírodnými katastrofami a občianskymi vojnami.

Viac než len vystúpiť z komfortnej zóny

Svoju misiu na lyžiach a zapriahnutú do saní s proviantom odštartovala 24. novembra minulého roka. Denne niekoľko hodín cestovala, na noc si postavila stan, spojila sa s tímom a išla spať. Niekedy trávila na lyžiach aj 11 hodín denne.

Na svojom blogu popisuje veľmi extrémne a náročné počasie s teplotami až mínus 50 stupňov Celzia a vetrom s rýchlosťou až 100 kilometrov za hodinu. Niektoré dni boli jasné, inokedy nevidela nič. Mäkký sneh striedal ľadový terén. Keď dorazila na pól, snežilo. „Dúfam, že moja cesta ľudí inšpiruje a že im pomôže vystúpiť z komfortnej zóny tak, ako som to urobila ja,“ povedala polárnička americkej televíznej spoločnosti CNN.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 22:24