Mladá pilotkaFacebook/Nortávia
StoryEditor

Najmladšia v histórii: Pilotka na slovenskom lietadle obletela celý svet

iDnesČTK21.01.2022., 17:00h
Devätnásťročná belgicko-britská pilotka Zara Rutherfordová po piatich mesiacoch pristála v Belgicku, kde odštartovala svoj sen - obletieť svet.
Lajkuj Brainee.sk na

Stala sa tak najmladšou ženou, ktorej sa to podarilo. Pilotka si k svojmu cieľu vybrala česko-slovenské ultraľahké lietadlo Shark, v Česku sa pri svojej ceste aj zastavila.

Štvrtkové pristátie na letisku v belgickom Kortrijku-Wevelgemu prišlo o dva mesiace neskôr, než mladá belgicko-britská pilotka plánovala. Jej let sa pretiahol kvôli nepriaznivému počasiu. Na letisku ju privítali príbuzní, novinári a fanúšikovia.

Hlava v oblakoch

Zabalená do britskej a belgickej vlajky povedala, že „je to naozaj bláznivé“. „Ešte som to nespracovala,“ dodala. Vyhlásila, že je veľmi šťastná, že sa na cestu, počas ktorej pokorila 51 000 kilometrov, vydala.

„Najťažšie bolo letieť nad Sibírom - bola tam strašná zima a ak by sa mi zastavil motor, záchrana by bola hodiny ďaleko. Neviem, či by som prežila,“ povedala mladá žena, ktorá sa teší na to, ako bude ostatným rozprávať o svojich zážitkoch a povzbudzovať ich, aby v živote podnikli niečo bláznivé.

​Obaja jej rodičia sú piloti a Rutherfordová hovorí, že chce inšpirovať ďalšie dievčatá na štúdium prírodných a technických vied. Na let okolo sveta sa vydala vlani 18. augusta. Postupne urobila cez 60 zastávok vo viac ako piatich desiatkach krajín na piatich kontinentoch. V Česku pristála v nedeľu – kvôli nepriaznivému počasiu na benešovskom letisku miesto v Prahe.

Najmladšia v histórii

Dokončenie preletu je úspechom aj pre lietadlo Shark. Stal sa prvým ultralightom vyrábaným v Česku a na Slovensku, ktorý obletel svet.

Dĺžkou letu zaútočil aj na výkon doteraz jediného českého lietadla, ktorý sa mohol pochváliť cestou okolo sveta. V roku 2015 svet obletelo devätnásťmiestne dvojmotorové lietadlo L 410, ktoré za šesť týždňov prešlo 36 000 kilometrov s 21 medzipristátiami. Lietadlo Rutherfordovej patrí vo svojej kategórii k najrýchlejším na svete s rýchlosťou presahujúcou 300 km/h.

Doteraz najmladšou ženou, ktorá sama obletela svet, bola Američanka Shaesta Waizová, ktorá v čase cesty v roku 2017 mala 30 rokov. Najmladším pilotom, ktorý absolvoval sólo cestu okolo sveta, sa vlani v júli stal osemnásťročný Brit Travis Ludlow.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:12