nemecký parlamentTASR/AP/Markus Schreiber
StoryEditor

Malé Angie či Merkelovia. Deti migrantov sú kancelárkiným živým odkazom

dttiDnes11.12.2021., 12:00h
Niektoré rodiny utečencov, ktoré do Nemecka pricestovali na vrchole migračnej krízy v rokoch 2015 až 2016, cítili voči kancelárke Angele Merkelovej takú vďačnosť, že sa po nej rozhodli pomenovať svoje deti. Po Nemecku tak teraz behá rad malých Angel, Angie či Merkelov, ktorých rodičia teraz rozprávajú, ako sa odchádzajúca kancelárka stala ich zachránkyňou.
Lajkuj Brainee.sk na

Hibája Maaiová porodila tri dni po príchode do Nemecka. Spoločne so svojimi tromi deťmi utiekla pred vojnou v Sýrii. Najprv preplávali Stredozemné more do Grécka, odkiaľ pokračovali cez Macedónsko, Srbsko, Maďarsko a Rakúsko. Rodiť Maaiová začala po prekročení hraníc s Bavorskom.

Keď sa jej narodila dcéra, o jej mene mala jasno. „Bude to Angela,“ oznámila manželovi, ktorý do krajiny utiekol pol roka pred ňou. „Angela Merkelová nám zachránila život. Dala nám strechu nad hlavou a našim deťom dala budúcnosť. Milujeme ju ako vlastnú matku,“ podotýka Maai, ktorá s rodinou žije vo Wülfrathe na severozápade Nemecka.

Merkelová, ktorá v stredu v úlohe lídra krajiny končí, sa za svojej vlády musela vysporiadať s množstvom medzinárodných kríz. Rozhodnutie prijať v rokoch 2015 až 2016 viac ako jeden milión utečencov zo Sýrie, Iraku či Afganistanu bolo však možno najdôležitejším okamihom jej šestnástich rokov pri moci.

Zmenila tým Európu, Nemecko a najmä životy tých, ktorí hľadali útočisko. Kancelárka nemá žiadne vlastné deti, v rôznych kútoch Nemecka ale teraz žije mnoho päťročných či šesťročných dievčat i chlapcov, ktoré nesú jej meno – napríklad Angela, Angie či Merkel. Koľko ich je presne, sociálni pracovníci netušia, denník The New York Times (NYT) vypátral deväť takýchto rodín.

Imigranti Rodina zo Sýrie TASR/DPA/Carsten Rehder

„Jeseň 2015 bol pre krajinu, ktorá spáchala holokaust, mimoriadnym okamihom súcitu a vykúpenia. Ale tiež odštartoval roky populizmu, povzbudil neliberálnych vodcov a prvýkrát od druhej svetovej vojny katapultoval krajne pravicovú stranu do Bundestagu,“ hodnotí príchod migrantov NYT.

​Dnes už sa európski pohraničníci bránia proti migrantom na hraniciach silou, utečenecké tábory v Grécku aj inde praskajú vo švíkoch a európski lídri platia Turecku a Líbyi, aby utečencom v ceste do ich krajín zabránili. „Sú tu dva príbehy: jeden je úspešný a druhý je príbehom hrozného zlyhania. Merkelová urobila v Nemecku správnu vec. Ale prehrala problém v Európe,“ hovorí Gerald Knaus z Európskej iniciatívy pre stabilitu.

Urobila pre nás to, čo arabskí lídri nie

Pred vojnou, mučením a chaosom v Sýrii utiekli aj manželia Mahmad a Widad, ktorí teraz žijú v západonemeckom Gelsenkirchene. Fotografia Merkelovej visí v obývačke na čestnom mieste. „Je to náš strážny anjel,“ hovorí dvadsaťpäťročná matka šiestich detí Widad. Jedným z nich je aj päťročná Angela.

„Merkelová pre nás urobila niečo veľké, niečo, čo pre nás neurobili arabskí lídri. Nemáme jej to čím splatiť, tak sme po nej pomenovali dcéru. V škole tu nie je rozdiel medzi dievčatami a chlapcami, čo je dobre. Dúfame, že Angie bude raz ako Merkelová, silná žena s veľkým srdcom,“ vysvetľuje.

Angela Merkel a migranti Muž zo Sýrie TASR/AP/Michael Probst

​Podobne ako mnoho ďalších utečencov, Widad a jej rodina dostala v roku 2017 takzvanú doplnkovú ochranu, ktorá im umožňuje zostať a pracovať v krajine. Za tri roky požiadajú o nemecké občianstvo.

Posledné vládne dáta podľa NYT ukazujú, že migranti, ktorí prišli v rokoch 2015 až 2016, sa úspešne integrujú do nemeckej spoločnosti. Každý druhý má prácu, viac ako 65 tisíc migrantov je zapísaných na univerzitách či učňovských odboroch. Traja zo štyroch bývajú v súkromných bytoch či domoch.

Widad, ktorá v Sýrii učila angličtinu, na jeseň získala vodičský preukaz, chodí na lekcie nemčiny a dúfa, že bude raz zase učiteľkou. Jej manžel mal v Sýrii inštalatérsku firmu a teraz si v Nemecku robí inštalatérsku certifikáciu, aby mohol remeslo prevádzkovať aj tu. Rodina dostáva mesačne na štátnych dávkach asi 1 400 eur.

Odkaz Merkelovej skrze deti pretrvá

Merkelovej vďačí aj Berthe Mballaová, ktorá do Nemecka prišla v roku 2015 z Kamerunu s ekvivalentom dvadsiatich eur (500 korún) vo vrecku. Imigrační úradníci ju po príchode pridelili do východonemeckého mesta Eberswalde.

„Nemáte šťastie, na východe je to zlé,“ povedal jej jeden z úradníkov. Nie všetci s migračnou politikou Merkelovej súhlasili a najmä v bývalom východnom Nemecku jej krok vyvolal veľmi rozhorčené reakcie. 

​Aj napriek neľahkým začiatkom sa Mballaovej v Eberswalde teraz darí. Meno Angela Merkelová počula prvýkrát na marocko-španielskej hranici. „Ľudia na hraniciach skandovali jej meno. Volali Merkelová, Merkelová, Merkelová,“ hovorí žena, ktorá svojho syna, ktorý sa jej narodil po príchode do Nemecka, pomenovala Christ Merkel. „Pretože Merkelová je moja záchrankyňa,“ hovorí.

„Raz, keď sa ma syn spýta, prečo dostal také meno, tak mu poviem celý svoj príbeh,“ podotýka. Aj ďalší rodičia, ktorí dali svojim deťom meno po prvej nemeckej kancelárke, dúfajú, že toto malé gesto bude jedným zo spôsobov, ako zachovať jej odkaz nažive.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:35