Detské sobášeTASR/AP/Petros Giannakouris
StoryEditor

Dali mi nový život. Afganku vydali v deviatich rokoch, po vlne kritiky ju ženích vrátil

khiDnes06.12.2021., 11:00h
Nečakane šťastný smer nabral osud detskej nevesty v Afganistane. Otec deväťročnú Parvánu predal, pretože už nemal na jedlo. Potom, čo sa príbeh dostal na verejnosť, sa však na neho aj ženícha zniesla vlna kritiky. Nový opatrovník dievčaťa preto Parvánu vrátil rodine, ktorú potom aktivisti bojujúci proti detským sobášom odviezli do bezpečia pred nástrahami zimy.
Lajkuj Brainee.sk na

„Toto je vaša nevesta. Prosím, postarajte sa o ňu, teraz za ňu máte zodpovednosť. Prosím, nebite ju,“ žiadal otec malej Parvany Malik jej budúceho muža Korbana, keď si ju odvádzal. Vydesené dievča stále zavesené na matkinom ramene sa pokúsilo vzdorovať, ale neúspešne.

Zdalo sa, že jej osud bol spečatený. Nádej na štúdium a kariéru učiteľky bola preč. Za v prepočte 1770 eur, vyplatených v naturáliách sa stala mužovou druhou manželkou. Parvána má deväť rokov, Korban päťdesiatpäť.

Detské sobáše

Fenomén detských sobášov bol v Afganistane prítomný aj pred nástupom Talibanu, príchod radikálnych islamistov ho však ešte posilnil. Parvanina osemčlenná rodina doteraz žila v tábore pre vnútorne vysídlených utečencov v provincii Bádghís na severozápade Afganistanu a už skrátka nemala na jedlo.

Otec dievčaťa opísal, že dcéru musel predať, aby nakŕmil zvyšné hladné krky. Už predtým predal Parvaninu staršiu sestru. Na rozdiel od nej však Parvanu stretlo nečakané šťastie. Jej odovzdanie prebehlo pred zrakmi kamier americkej CNN, ktorá krutý príbeh odvysielala. A to, čo sa zbehlo potom, by sa bez nej zrejme nestalo.

Príbeh dievčaťa pobúril afganskú verejnosť a na Korbana sa zniesla taká kritika, že Parvanu po iba dvoch týždňoch vrátil rodine. A teraz sa zrejme skrýva. „Som šťastná. Zbavili ma môjho manžela. Môj manžel je starý,“ hovorí nadšene dievča.

​Hoci Korban pred svadbou tvrdil, že sa k nej bude správať láskavo, „ako k členovi rodiny“, podľa Parvaninej matky dievča celý čas prosilo, aby sa mohlo vrátiť domov. Tvrdila, že ju jej nová rodina bije. „Správali sa ku mne hrozne, nadávali mi, nútili ma skoro vstávať a pracovať,“ dodáva Parvana.

Nový život

Do stanu v utečeneckom tábore si pre ňu nakoniec prišla nezisková organizácia Too Young to Wed (Príliš mladá na svadbu, TYTW) a odviezla ju do azylového domu v horách. Spolu s jej matkou a piatimi súrodencami. „Je to dočasné riešenie. Ale naozaj sa snažíme zabrániť tomu, aby sa dievčatá predávali ako nevesty,“ hovorí zakladateľka TYTW Stephanie Sinclair.

x

V čase, keď CNN informovala o Parvaninej záchrane, sa organizácia snažila pomôcť aj ďalším dvom dievčatám, ktoré sa ešte len mali vydávať. Jedna z nich, desaťročná Magul, hrozila, že spácha samovraždu, pokiaľ ju rodina skutočne predá. 

Parvana medzitým so súrodencami poskakuje po posteli a smeje sa. Vôbec prvýkrát býva v naozajstnom dome a dostáva pravidelne najesť. „Som tu taká šťastná,“ opisuje dievča. „Dali mi nový život,“ dodáva. V dome zostane minimálne celú zimu, ktorá bude pre chudobných Afgancov kritická.

Miliónom z nich hrozí hladomor a detských sobášov tak bude skôr pribúdať než naopak. „Toto je len začiatok, len vrchol ľadovca. Bude to pokračovať s tým, ako tu bude hlad, zima, chudoba a nezáujem,“ obáva sa Mabuba Seradž, ktorá poskytuje azyl ženám a dievčatám v Kábule.

​Ďalší osud Parvany podľa Sinclair bude závisieť od toho, či TYTW získa dostatok financií na ďalšiu prevádzku. V prípade jej rodiny ešte navyše zostáva vyriešiť jeden problém - peniaze, ktoré otec dievčaťa dostal vo forme ovce, malej hotovosti a pozemku, už išli na splatenie iných dlhov.

Hlava rodiny tak zostala v tábore a snaží sa ich zarobiť, aby ich mohla vrátiť Korbanovi. Samotná Parvana už má v predstavách o svojom ďalšom živote jasno. Momentálne sníva o povolaní lekárky. „Chcela by som študovať a stať sa doktorkou. Chcela by som študovať, aby som mohla slúžiť ľuďom,“ plánuje.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 03:39