YouTube/Luigino Bracci Roa desde Venezuela
StoryEditor

Svet sa smeje z prezidenta Venezuely. Ako komiksový hrdina Super Fúz bojuje proti USA a opozícii

ČTK08.12.2021., 09:00h
Venezuelská štátna televízia odvysielala krátky komiks, v ktorom postava pripomínajúca Supermana bojuje proti americkému imperializmu zosobnenému exprezidentom Donaldom Trumpom.
Lajkuj Brainee.sk na

Postava Supermana má evokovať autoritárskeho prezidenta Nicolása Madura, pripomína ho ale najmä veľkými čiernymi fúzmi, podľa ktorých sa film aj volá Súper Bigote (v preklade Super Fúz). Na rozdiel od Madura má animovaná postava atletickú postavu a železnú päsť.

Podľa mnohých komentárov na sociálnych sieťach ide o ďalšiu propagandu Madurovej socialistickej vlády a navyše zľahčovanie vážnej krízy, v ktorej mnoho Venezuelčanov nemá prístup k liekom a stojí rady na základné potraviny či benzín. V krajine, ktorá má veľké zásoby ropy, sú už niekoľko rokov časté aj výpadky elektrického prúdu.

Práve prerušenie dodávok elektriny je námetom komiksu Súper Bigote, v ktorom ale Madurova propaganda výpadky prúdu prezentuje ako sabotáž, za ktorou stoja Spojené štáty a venezuelská opozícia. Jej dvaja poprední lídri Julio Borges a Henry Ramos Allup sú ďalšími postavami komiksu.

Podľa opozície je za výpadky prúdu, rovnako ako za ekonomickú krízu, zodpovedná socialistická vláda, ktorá roky neinvestovala do údržby energetickej siete a časť peňazí na modernizáciu infraštruktúry podľa opozície spreneverila. Kratučký film, ktorý podľa záverečného titulku bude mať pokračovanie, začína scénou, v ktorej lekári operujú pacienta.

​Zrazu vypadne prúd, čomu sa v prestrihu smejú figúrky zobrazujúce Borgesa a Ramosa Allupa. Do toho priletí postava v červeno-modrom supermanovom obleku, ktorá má ale naopak farby - je viac červená a jednu ruku zaťatú v päsť má železnú. S ňou potom Maduro alias Super Fúz zostrelí lietadlo, na čo postavička pripomínajúca exprezidenta Donalda Trumpa zakričí „Nenávidím ťa, Super Fúz”.

Železná ruka v slogane filmu odkazuje na heslo, s ktorým sa Maduro v roku 2013 ujímal prezidentského úradu po zosnulom Hugovi Chávezovi. „Železnou” rukou Maduro naozaj vládne, kvôli represiám voči opozícii a porušovaniu ľudských práv jeho režim kritizujú mimovládne organizácie aj mnoho krajín.

Meno Super Fúz si dal sám Maduro v roku 2019, keď ho vtedajší ekvádorský prezident Lenín Moreno obvinil, že podnecuje v Ekvádore protivládne demonštrácie. „Prezident Lenín Moreno povedal, že to, čo sa deje v Ekvádore, je moja vina...že hýbem fúzmi a padajú vlády,” vyhlásil vtedy Maduro. „Nie som Superman, ale som Super Fúz,” dodal Maduro.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 06:29