Podľa detí rastú hot dogy na stromoch. Až 40 percent z nich verí, že mäso je rastlinného pôvodu (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Podľa detí rastú hot dogy na stromoch. Až 40 percent z nich verí, že mäso je rastlinného pôvodu

ros14.11.2021., 11:00h
Vedci podľa najnovšej štúdie zistili, že značné percento 4 až 7-ročných detí zo Spojených štátov verí, že hotdogy, hamburgery a slanina pochádzajú z rastlín.
Lajkuj Brainee.sk na

V roku 1957 obišiel svet úplný bizár. Keď Briti uvideli v televízii špagety, neverili vlastným očiam. Ako sme uviedli v tomto článku, jednoducho uverili, že rastú na stromoch. O niečom podobnom sú presvedčené aj niektoré americké deti, ktoré si to zas myslia o hamburgeroch či hot dogoch.

Výskum tímu psychológov bol publikovaný v časopise Journal of Environmental Psychology. V ňom žiadali americké deti, aby uviedli, odkiaľ pochádza celý rad potravín vrátane syra, hranolčekov, slaniny, pukancov, kreviet, mandlí a vajec. Odpovede vyvolali množstvo prekvapení - až 47 percent zo 176 účastníkov verilo, že hranolky pochádzajú zo zvierat. Syr bol bežne nesprávne identifikovaný ako rastlinný, uviedlo to až 44 percent skúmaných detí.

Deti si nevedia predstaviť, že zvieratá trpia (ilu) Deti si nevedia predstaviť, že zvieratá trpia (ilu) unsplash.com

41 percent verilo, že slanina pochádza z rastliny, pričom to isté uviedlo ďalších 40 aj o hotdogoch, uvádza portál IFL Science. Až 38 percent detí si myslelo, že aj kuracie nugety sú rastlinného pôvodu. Naopak, popcorn či mandle zas zaradilo až 30 percent detských respondentov medzi živočíšne produkty.

Okrem hodnotenia vedomostí detí o pôvode potravín sa odborníci zaoberali aj tým, o ktorých zvieratách a rastlinách sú deti presvedčené, že sú jedlé. Väčšina, až z nich uviedla, že kravy nemôžeme zjesť. To isté si 73 percent detí myslí aj o ošípaných a 65 percent o kurčatách. Zaujímavosťou je, že piesok by sa podľa jedného percenta detí mohol jesť.

Utrpenie zvierat je pre ne nepredstaviteľné

Štúdia ukazuje, že v tomto ranom veku existuje veľa mylných predstáv o jedle. „Väčšina detí v Spojených štátoch jedáva živočíšne produkty, ale na rozdiel od dospelých, ktorí si vybudovali arzenál stratégií na ospravedlnenie konzumácie zvierat, sa deti javia ako naivní jedáci mäsa,“ napísal tím vedcov. „Súčasná štúdia naznačuje, že deti jedia mäso nevedomky a možno v rozpore so zaujatosťou voči zvieratám ako zdroju potravy.“

Hranolky sú vraj zo zvierat (ilu) Hranolky sú vraj zo zvierat (ilu) unsplash.com

Odborníci sa domnievajú, že možno aj vďaka tomu prejde mnoho detí v dospelosti na rastlinnú stravu. Nevedomosť detí o tom, odkiaľ pochádzajú jednotlivé potraviny, spájajú s rodičovskou výchovou. Rodičia jednoducho nechceli svojim ratolestiam prezradiť, ako sa získava mäso. Sú totiž presvedčení, že zabíjanie zvierat je príliš hrôzostrašné pre malý detský mozog.

„Niektorí rodičia namiesto toho, aby zvládali nepohodlie spojené s varením viacerých jedál alebo konfrontovali emócie, ktoré môžu prísť s odhalením, že slanina na tanieri ich dieťaťa bola kedysi živou, dýchajúcou sviňou, úplne obchádzajú pravdu prostredníctvom vágnej terminológie, ktorá môže potenciálne pretrvávať, píšu odborníci v štúdii.

Aj vďaka tomu, že deťom na rovinu otvorene povieme, ako sa získava mäso, môžu časom inklinovať k vegánstvu či vegetariánstvu. Nedokážu si predstaviť, že by kvôli mäsu na tanieri zvieratá tak veľmi trpeli. Ak by sa deti zdržali jedenia potravín, ktoré porušujú ich presvedčenie o blahu zvierat, správali by sa tiež spôsobom, ktorý je v súlade s ich morálnymi názormi na životné prostredie. Okrem znižovania vlastnej uhlíkovej stopy môže zásadné stravovacie správanie detí ovplyvňovať rodičov,“ dodávajú výskumníci.

Podľa detí sa kravy nedajú jesť (ilu) Podľa detí sa kravy nedajú jesť (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 03:01