Instragram/HIT je zdravo žiť
StoryEditor

Histaminička Patrícia: Dnes už presne viem, čo jesť, no aj tak sa mi niekedy stane, že zhreším. Aj ja som len človek

Eliška Trpíšková11.11.2021., 07:00h
Je zakladateľkou blogu HIT je zdravo žiť a autorkou dvoch úspešných kníh. Poslaním Patrície je pomáhať histaminikom.
Lajkuj Brainee.sk na

Patrícia Molnárová Turiničová je histaminičkou na „plný úväzok“ od roku 2015. Chvíľu nato založila aj svoj blog Hit je zdravo žiť, na ktorom radí ľuďom trpiacim histamínovou intoleranciou a odovzdáva im svoje rokmi nadobudnuté poznatky. Keď s blogom začínala, HIT (histamínová intolerancia) nebola ani zďaleka taká rozvinutá ako dnes a informácie sa hľadali len veľmi ťažko. Patrícia rada varí a pečie, o čom svedčia aj jej dve knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce takmer bez alergénov. Je zástankyňou zdravej stravy a potrpí si na kvalitných potravinách. Okrem blogu má pekne rozbehnutý aj svoj Instagram, na ktorom rada poradí každému, kto má o to záujem.

Histaminičkou ste sa stali v roku 2015 a odvtedy ste si prešli veľký kus cesty. Ktorý moment bol pre vás doposiaľ najnáročnejší?

Ten prvotný, keď som sa dozvedela, že mám HIT a myslela si, že už nikdy nič nebudem môcť jesť. A ako veľmi som sa len mýlila! (úsmev)

Ako sa na to celé pozeráte dnes?

Tak, že je to prirodzené. Človek sa pochopiteľne zľakne, keď nemá dostatočné množstvo informácií, resp. v tej dobe takmer žiadne informácie. Práve preto robím svoju prácu na 120%, aby som pomohla každému, kto si rovnakými pocitmi prechádza tak, ako som si nimi prešla ja.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ?foodblog histamin? (@hitjezdravozit)

Množstvo ľudí trpiacimi nielen histamínovou intoleranciou ale aj rôznymi inými alergiami neustále pribúda. Čím to podľa vás je?

Za mňa je to jednoznačné. Touto dobou! Uponáhľaný životný štýl, nekvalitná strava, polotovary, stres!

Stane sa vám aj dnes, že máte po nejakej potravine žalúdočné ťažkosti, alebo už presne viete čo jesť, a čomu sa naopak vyhýbať?

Viem presne, čomu by som sa mala vyhýbať, napriek tomu sa mi to sem tam stane, pretože aj ja som len človek (úsmev). Najväčšie ťažkosti mi robí bielkovina kravského mlieka. Predsa ale niekedy skúšam a vkladám nádej napr. do kvalitných kozích, či ovčích výrobkov. Nie vždy mi to ale prejde. Z hľadiska histamínu to mám pod kontrolou viac. Prekvapiť ma vie jedine nejaké jedlo, ktoré si dám mimo domu (i keď to často nepraktizujem, občas sa človek ocitne v situácii, že sa musí prestravovať aj inde ako doma).

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ?foodblog histamin? (@hitjezdravozit)

Čo je eliminačná diéta?

Eliminačná diéta je počiatočná fáza HIT, ktorou by si mal prejsť každý. Spočíva vo vylúčení určitých potravín a sledovaní zmien. Samozrejme nevylučujem veľké množstvo potravín ako to niektoré pofidérne zoznamy diktujú.

Čo je podľa vás pre ľudí s HIT najťažšie?

To je náročná otázka. U každého asi niečo iné ale podľa mňa tri také základné veci má každý spoločné:

1. Pochopenie toho, že HIT skutočne nie je taký strašiak ako ju vykresľujú.
2. Prijatie, že aj kedysi naše staré mamy varili denne a konzumovali sa čerstvé, kvalitné potraviny. Polotovary k životu skutočne nepotrebujeme.
3. Práca so stresovými situáciami.

Ste autorkou kníh HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce takmer bez alergénov. Čo vás viedlo k napísaniu vlastných kníh?

Napísať kuchársku knihu bol vždy môj sen. Po rokoch s HIT som však vedela, že to nebude iba obyčajná kuchárka ale aj veľká pomoc pre všetkých, ktorí si prechádzajú rovnakou stravovacou cestou ako ja.

Ktorý recept je váš najobľúbenejší?

Tak tých by bolo viac (úsmev). Ale keďže ja som taká "vianočná duša", vyzdvihla by som asi moju kapustnicu bez kyslej kapusty, ktorú by som dokázala jesť každý deň.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ?foodblog histamin? (@hitjezdravozit)

Je pravda, že histaminici nemôžu tradičné slovenské jedlá ako bryndzové halušky, či segedínsky guláš?

Žiaľ je, no nefixovala by som sa na slovo „nemôžu.“ Časom, rokmi a skúsenosťami sa totiž odporúča skúšať aj kvalitné fermentované produkty a taká kyslá kapusta, či májová bryndza medzi ne rozhodne patria. Samozrejme tam potom ide o veľa ďalších faktorov (pridružené ochorenia, alergie, množstvo požitej potravy, kombinácia atď.), takže skôr som za skúšanie v malom množstve ako si rovno "bachnúť" bryndzáky (smiech). Nedajbože bryndzové halušky niekde z reštaurácie, kde nemáte istotu ani v kvalite, ani v čerstvosti.

Pacienti po diagnostikovaní histamínovej intolerancie zvyknú odísť z ambulancie s hlavou v smútku. Myslíte si, že lekári neposkytujú ohľadom tejto problematiky svojim pacientom dostatočné informácie?

To by som si nedovolila povedať. Každý lekár má individuálny prístup. Sú žiaľ aj takí, ktorí HIT neberú vážne a pacienti sa na mňa potom často obracajú s hlavou v smútku, že ich lekár vysmial, že si vymýšľajú diagnózy. Chvalabohu je však stále viac odborníkov, ktorí sa snažia problém riešiť. Dokonca musím povedať, že ma už neraz veľmi milo prekvapila moja kniha vystavená u niektorého alergológa alebo odporúčanie na môj blog, čo mi potom písali moji followeri. Lekári jednoducho nemajú toľko času vysvetliť tak náročný syndróm ako je HIT. Koniec koncov, ja o tom dopodrobna na svojom webinári hovorím tri hodiny. Takže som rada, že aspoň takto im mojou prácou viem pomôcť. Tá odborná, lekárska časť je samozrejme na nich. Ja iba udávam smer, ktorým by sa histaminik mal uberať.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ?foodblog histamin? (@hitjezdravozit)

Myslíte si, že v zahraničí sa v tejto téme orientujú lepšie a na vyššej úrovni?

Neviem to úplne posúdiť, no minimálne v niektorých krajinách určite (napr. v Nemecku).

Stáva sa vám, že niekomu diagnostikujú HIT a ten človek sa hneď obráti na vás?

Veruže stáva, a ako často (úsmev).

Dá sa HIT vôbec nejako vyliečiť? Alebo aspoň zmierniť?

Samozrejme. HIT vo väčšine prípadov nie je doživotné ochorenie. Práve naopak. Často ide iba o dočasný stav alebo pridružené ochorenie.

O chvíľu z vás bude mama na plný úväzok. Nebojíte sa, že vaše dieťa by raz mohlo mať histamínovú intoleranciu? Je to vôbec dedičné?

Nebojím. Čo sa má stať, to sa aj tak stane a je to už niekde dávno "napísané". Ak by moja dcérka mala HIT alebo nejaké iné potravinové obmedzenie, budeme vedieť ako k tomu pristupovať. V každom prípade k ničomu takému vôbec nemusí dôjsť, nakoľko moja, aj manželova životospráva je skutočne kvalitná a k rovnakej budeme viesť aj našu malú.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ?foodblog histamin? (@hitjezdravozit)

Veríte liekom na prírodnej báze? Počula som veľa napríklad o moringe alebo mace...

Samozrejme. Príroda je mocný čarodej a ja jej dôverujem na 100%.

Čo by ste odporučili ľuďom, ktorým bola diagnostikovaná HIT?

Nepodliehať panike (stres je najväčší nepriateľ histamínovej intolerancie!) a nečítať neoverené zdroje a fóra. Často vedia viac uškodiť ako pomôcť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:28