kráľovnáFacebook/Marie Antoinette
StoryEditor

Márnivá kráľovná, ale aj obeť hoaxov. Šperky Márie Antoinetty sa dnes dražia za milióny

kov14.11.2021., 10:00h
Diamantové náramky patriace kedysi kráľovnej Márii Antoinette sa v utorok 9. novembra v aukcii vo švajčiarskej Ženeve predali za viac ako 7 miliónov eur. Opulentné šperky slávnej manželky francúzskeho kráľa Ľudovíta XVI., popravenej v roku 1793 počas Francúzskej revolúcie, sú však iba čriepkom z jej extravagantného a neobyčajného života.
Lajkuj Brainee.sk na

Detstvo a dohodnutý sobáš

Mária Antoinetta sa narodila ako pätnáste a posledné dieťa Márie Terézie a cisára Františka I. Lotrinského. V detstve bola veselým dievčaťom s utešenou „tváričkou" a mnohí jej súčasníci opisujú, že už ako malá mala kúzlo osobnosti, ktorým si vedela získať ľudí naokolo.

Vyrastala vo Viedni a už od útleho detstva bola vychovávaná s tým, že sa stane manželkou kráľa Francúzska. Jej sobáš bol totiž dopredu dohodnutý. Ako budúca kráľovná musela študovať jazyky, dejepis, hudbu, tanec a musela mať aj všeobecný prehľad. Hovorí sa však, že svojim štúdiám veľa času nedala, viac ju zaujímala móda.

Cudzinka vo Versailles

Po svadbe, ktorú Mária Antoinetta absolvovala ako štrnásťročná, sa presťahovala na francúzsky kráľovský dvor. Budúca kráľovná si ťažko zvykala na život na francúzskom dvore, najmä na dvornú etiketu, tak odlišnú od atmosféry vo Viedni.

​So svojim manželom Ľudovítom XVI. si príliš nerozumela, mali odlišné povahy. Kým Mária bola živelná a ohnivá, jej manžel bol skôr ťažkopádny. Hovorí sa dokonca, že ich svadobnú noc celú prespal. Mária Antoinetta bola vo Francúzsku cudzinkou a musela si zvyknúť, že domáci striehnu na jej chyby. Prísne zákony etikety jej v tom samozrejme nepomáhali. Každý jej krok, úsmev aj pohľad bol pod drobnohľadom. Budúca kráľovná žila v zlatej klietke. 

Márnivá kráľovná, ale aj obeť hoaxov

10. mája 1774 zomrel francúzsky kráľ Ľudovít XV. a novým kráľom sa stal manžel Márie Antoinetty Ľudovít XVI. Kráľovná sa v tom čase začala opájať luxusom. Usporiadala megalomanské plesy, nechala si dovážať drahé látky, čipky, šperky a dokonca aj prepadla hraniu kariet, v ktorých prehrávala astronomické sumy. Náklady na kráľovský dvor sa rovnali desatine ročného štátneho rozpočtu a v krajine, ktorá veľmi neprosperovala to začalo vyvíjať nevraživosť ku panovníkom medzi ľuďmi.

Neprajníci začali o Márii Antoinette šíriť zvesti, ktoré by sme dnes pravdepodobne označili ako hoaxy. Tí, ktorým bola tŕňom v oku o nej začali šíriť, že kráľa podvádza so zástupmi milencov. Nebola to pravda, no ľudia tomu uverili.

1234967_420499904726864_1286671851_n (1) kráľovná Facebook/Jelger Bakker

​Situácia sa postupne čoraz viac otáčala proti nej. Napríklad keď v rámci kresťanskej pokory prikázala svojim potomkom, aby pripravili pohostenie pre deti chudobných a naservírovali im ho až na stoly, jej nepriatelia to interpretovali tak, že sa cynicky vysmieva z chudákov. 

Keď sa krajina dostala do bankrotu, označili ju za hlavného vinníka krachu štátnej pokladnice, a označili nelichotivou nálepkou „Madame Déficit". Nepriaznivé udalosti viedli až priamo k Veľkej francúzskej revolúcii.

Smrť

Ľud svoju kráľovnú nenávidel a ona už tušila, že to nemôže skončiť dobre. Počas francúzskej revolúcie sa s celou rodinou pokúsila utiecť do zahraničia, no pri úteku ich zatkli a priviedli naspäť do Paríža. Dňa 16. októbra 1793 bola Mária Antoinetta sťatá gilotínu. 

Diamantové náramky

V utorok 9.11 2021 sa po 228 rokoch od jej smrti vydražili náramky, ktoré kráľovná stihla zachrániť. Udialo sa to tak, že z väzenia, v ktorom už v tom čase bola, stihla poslať list, v ktorom uviedla, aby sa drevená truhlica s jej šperkami dostala do bezpečia. Jej pozostalá dcéra Mária Terézia Bourbonská dostala klenoty po svojom príchode do Rakúska. Diamantové náramky sa vydražili za viac ako 7 miliónov eur.

Switzerland_Jewelry_Auctions966150822773 náramky TASR/AP/Martial Trezzini

„Tieto náramky cestovali časom, aby vyrozprávali príbeh najdôležitejšej éry francúzskej histórie s jej pôvabom, slávou a drámou," uviedol predseda európskej pobočky aukčného domu Christie's Francois Curiel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 05:42