Katarína Žiak vymenila kone za šperky: Myslím, že môžem úprimne povedať - žijem svoj senKatarína Žiak
StoryEditor

Úspešná Katarína Žiak vymenila kone za šperky. Jej tvorba sa dostala aj do prestížneho Vogue

ros25.10.2021., 08:00h
Mladá umelkyňa Katarína Žiak objavila čaro ornamentiky a pod svojou značkou tvorí už päť rokov šperky.
Lajkuj Brainee.sk na

Inšpiruje sa pri nich najmä históriou, napríklad aj starou technikou umenia, paličkovou čipkou. Jej šperky sa preslávili aj za hranicami, keď sa objavili aj v anglických časopisoch ako sú Vogue, Brides, House&Garden či House of Coco.

O tom, ako sa od sna jazdiť na koni dostala až k umeleckej tvorbe či o tom, čo jej najviac učarovalo na ľudovom umení, nám prezradila v rozhovore.

Začínali ste s fotografiou či grafikou. Ako ste sa dostali k šperkom?

Už počas štúdia na univerzite ma zaujala fotografia a digitálna grafika, ktorú využívam aj vo svojej tvorbe. Tak vznikli moje prvé grafiky inšpirované prírodou: Pozdrav z neba, Polnočný motýľ, Zimná nostalgia... Tvorba obrazov bola pre mňa úzko spätá so vznikom šperkov. Jedno ovplyvnilo druhé a naopak, až som sa postupne prepracovala k myšlienke založiť vlastnú značku „KATARINA ŽIAK®“. Tomu samozrejme predchádzali roky práce, množstvo návrhov, výrobných pokusov a skúšok rôznych materiálov, kým som úspešne dokázala svoju predstavu stvárniť do kovu. Takže po ukončení štúdia na konci roka 2016 som mala hotové prvé kolekcie autorských šperkov a grafických obrazov.

Už počas štúdia na univerzite ju zaujala fotografia a digitálna grafika Už počas štúdia na univerzite ju zaujala fotografia a digitálna grafika Katarína Žiak

Kedysi ste snívali o tom, že budete profesionálne jazdiť na koni. Prečo ste sa tohto sna vzdali?

Jazdectvo bolo, avšak stále aj je súčasťou môjho života, hoci momentálne už len v rámci rekreácie. Počas štúdia na univerzite som sa musela rozhodnúť, čo chcem v živote ďalej robiť. Jednoducho už nebolo možné skĺbiť náročné tréningy, cestovanie medzi školou a športom, a ešte sa aj poctivo venovať štúdiu. Urobila som preto náročné rozhodnutie na úkor jazdectva, ale aj napriek tomu to neľutujem, pretože som sa našla v navrhovaní šperkov. Avšak, kone stále hrajú dôležitú rolu v mojom živote. Je to jednoducho záľuba, ktorej sa vzdám len veľmi ťažko. Sú to totiž úžasné bytosti s obrovským srdcom, ktoré dodávajú veľa energie.

Toto sa pýta asi málo novinárov. Ale ako sa máte?

Ak človek robí prácu ktorá vás napĺňa a je zároveň aj vašim koníčkom, musím jednoznačne odpovedať, že som šťastná a spokojná, lebo každý deň v ateliéri prinesie niečo nové. Navyše ma obklopuje úžasný kolektív a samozrejme nesmú chýbať štvornohí „parťáci“, ktorí mi vždy spestria deň a zlepšia náladu.

Pandémia bola ťažká pre všetkých – nielen podnikateľov, ale aj ľudsky sme sa museli vyrovnať s doposiaľ nevídanými vecami. Kto alebo čo vám pomáhalo udržiavať sa v psychickej pohode?

Žijeme v období, ktoré nám ukázalo ako málo stačí, aby sa náš každodenný život zmenil. Zrazu sa celý svet akoby zastavil, čo nás ale donútilo spomaliť a viac si vážiť to, čo je v živote skutočne dôležité, ale aj viac si všímať všetko krásne, čo sa nachádza okolo nás. Myslím si, že stále prežívame obdobie, keď nám smútok a strach o svojich blízkych ukázal, že aj obyčajné veci sú zrazu vzácne a vy si uvedomíte, čo je vlastne vo vašom živote to podstatné.

Počas tohto ťažkého obdobia som stále pracovala a kreslila nové návrhy, vytvorila som novú kolekciu s názvom „Tisícročná včela“, kde mojou inšpiráciou bola práve včielka ako symbol života. Síce je nenápadná, ale pre život na Zemi nesmierne dôležitá.

Už v roku 2016 mala hotové prvé kolekcie šperkov Už v roku 2016 mala hotové prvé kolekcie šperkov Katarína Žiak

Do akej miery je pre vás výroba šperkov vaša profesia a podnikanie, a do akej psychohygiena či hobby?

Myslím, že môžem úprimne povedať: Žijem svoj sen. Práca ktorú robím, ma stále baví viac, ako na začiatku. S každou ďalšou výzvou sa posúvam vpred, čo ma stále motivuje. Mám pred sebou ešte veľa pracovných plánov, ktoré sú pre mňa výzvou, takže verím, že mi šperkárstvo bude robiť radosť aj v nasledujúcich rokoch.

Ako by ste charakterizovali svoju tvorbu?

Som dizajnérka, a zároveň aj slovenská tvorkyňa, všetky šperky od nákresu až po konečnú podobu vyrábam v mojom ateliéri. Šperky sú z chirurgickej ocele, ktorú v ďalšom tvorivom procese pozlacujem 23,5 karátovým zlatom v rôznych farebných odtieňoch, pretože chcem aby sa stali elegantným doplnkom každej ženy. Či už obľubuje výrazné kúsky, ktoré ihneď upútajú alebo má rada minimalizmus. Preto každý vzor navrhnem vo viacerých rozmeroch, a taktiež farebných prevedeniach, pričom sa snažím neobmedzovať iba na to, čo je aktuálny módny trend. Šperky tvorím podľa toho, čo ma v danej chvíli inšpiruje, či už je to ľudový ornament zo sto ročnej historickej knihy alebo jednoduchý štvorlístok ukrytý v tráve.

Šperky tvorí podľa toho, čo ju v danej chvíli inšpiruje Šperky tvorí podľa toho, čo ju v danej chvíli inšpiruje Katarína Žiak

Každý nejako začínal, pamätáte si ešte na prvé šperky, ktoré ste vytvorili?

Išlo o prívesok s motívom drezúrneho koňa. Dodnes ho mám odložený, a keď otvorím krabicu v zásuvke môjho stola, vždy si spomeniem na prvé návrhy a čo všetko stálo za tým, kým môj prvý koník vznikol.

Do svojej tvorby sa snažíte zakomponovať aj prvky ľudovej kultúry. Čo Vám na nej najviac učarovalo?

Ornamentiku som objavila počas štúdia, kde som mala možnosť zoznámiť sa s jedinečnosťou ľudovej tradície, ale aj rôznymi prvkami ľudového umenia. Zaujala ma do takej miery, že som sa o ňu začala intenzívne zaujímať a venujem sa jej aj v súčasnosti. Zaujímam sa o históriu, zbieram staré knihy. Sú pre mňa zdrojom vedomostí, ale aj nápadov. Navštevujem múzeá, výstavy, galérie, ale aj regióny, kde sa snažím získať čo najviac informácií, aby som mohla byť autentická. Preto je pre mňa výskum, ktorý predchádza kolekcii inšpirovanej ľudovou tradíciou, dôležitý. Naša ornamentika, ľudové výšivky, paličkované čipky či drevorezby, sú pre mňa nekonečným zdrojom inšpirácie, pretože práve vďaka detailom minulosti ukrytých v novom modernom prevedení si môžeme pripomenúť fragment histórie, ktorý je pre mnohých už zabudnutou súčasťou našej národnej identity.

Inšpiráciu nachádzate aj v literárnych dielach. Prečo práve tam?

Snažím sa tvoriť šperky, ktoré majú „dušu“. Samotný proces vzniku so sebou vždy prinesie aj unikátny príbeh šperku, ktorý je pre mňa rovnako dôležitý ako vizuálna podoba diela. Snažím sa tvoriť také kúsky, ktoré nie sú len „pekným“ kovom, ale majú v sebe ukryté niečo viac, napríklad históriu či jedinečný príbeh. Pretože ak človek spozná príbeh a myšlienku, jeho pohľad na daný šperk je potom úplne odlišný. Dobrým príkladom sú práve prívesky z kolekcie „Slovanské básnické múzy“ – Slávy dcera, Marína, Hájnikova žena... Na prvý pohľad vidíte len dievčiny v kroji, ale keď spoznáte ich príbeh, už pre vás „múzy“ nebudú len peknou ozdobou. Pre mnohých sa stanú milou spomienkou na detstvo, príbuzných, rodný kraj či prvú lásku.

Katarína sa snaží tvoriť šperky, ktoré majú dušu Katarína sa snaží tvoriť šperky, ktoré majú dušu Katarína Žiak

Máte nejaký kúsok, ktorý je Vašou srdcovou záležitosťou?

Vybrať len jeden je náramne ťažké. S každým návrhom som si akoby prežila kúsok „života“, odrazilo sa v ňom to, čo ma ovplyvnilo, to ako som sa v danej dobe cítila. Každá kolekcia je pre mňa dôležitá, pretože som si pri ich tvorbe prešla určitou cestou, stretla som veľa zaujímavých ľudí a vypočula si príbehy z nepoznanej minulosti. Každý jeden šperk, ktorý som vytvorila, ma donútil sa nestále zlepšovať a vymyslieť niečo nové.

Ale ak mám predsa vybrať len jeden, tak by to bol prívesok z kolekcie – Piaf, práve tá moja prvotina, prívesok s motívom drezúrneho koňa. Jazdectvo je stále mojou srdcovou záležitosťou, hoci sa mu venujem už len rekreačne.

Pracujete na šperkoch sama alebo máte výpomoc?

Začínala som úplne sama, ale momentálne by sa všetka práca nedala zvládnuť iba jedným párom rúk. Kým sa finálny produkt dostane do darčekového balenia a môžeme ho odoslať, je zložitý proces, ktorý sa skladá s viacerých výrobných postupov. Objednávky nám pribúdajú, takže sa môj ateliér rozrástol o nových šikovných spolupracovníkov.

Predávajú sa iba na Slovensku alebo je o ne záujem aj za hranicami?

Sústredím sa najmä na Slovensko, ale v súčasnosti rastie predaj aj v zahraničí. Veľmi si vážim každú zákazníčku, ktorá má rada moju tvorbu. Každá je pre mňa výnimočná. Cením si ich dôveru a teším sa, že moja tvorba oslovuje stále ďalších ľudí, či už je to u nás na Slovensku alebo v zahraničí. Mojou najväčšou odmenou je spokojnosť všetkých zákazníkov, ktorí si môžu v mojom ateliéri alebo na mojom e-shope vybrať vzor šperku, ktorý je im srdcu blízky. V súčasnosti je to 24 kolekcií, ktoré obsahujú viac ako 900 vzorov.

Predaj šperkov rastie aj v zahraničí Predaj šperkov rastie aj v zahraničí Katarína Žiak

Pamätáte si, ktorá kolekcia mala najväčší úspech u zákazníčok?

Je to veľmi individuálne, každý mesiac, každé ročné obdobie je to iné. Niekedy v objednávkach prevládajú kvetinové vzory kruhových náušníc, inokedy prívesky so symbolom nekonečna. Ale myslím si, že momentálne je u zákazníčok veľmi obľúbená minimalistická kolekcia „Stratený Novohrad“, ktorá je inšpirovaná geometrickými výšivkami zo zaniknutých obcí Turie Pole a Lešť, doplnená pravými sladkovodnými perlami.

Čo pre Vás znamená, že sa šperky dostali aj do britského časopisu Vogue či ostatných anglických magazínov ako Brides alebo House&Garden?

Veľmi si vážim a teším sa, že moja tvorba oslovuje stále viac ľudí, či už je to na Slovensku alebo aj v zahraničí. Bolo to pre mňa úžasné, že moje šperky zaujali editorov Vogue, Brides, House&Garden, House of Coco. Tieto príležitosti ma, pochopiteľne, veľmi povzbudili v mojej ďalšej tvorbe a tiež otvorili dvere k novým príležitostiam.

Ovplyvnilo to výrazne predaje šperkov?

Určite áno, pretože vďaka tomu sa moja značka autorských šperkov „KATARINA ŽIAK®“ dostala viac do povedomia ľudí, čo mi prinieslo aj nových zákazníkov. Za to som veľmi vďačná.

O Katkinu tvorbu je záujem aj za hranicami O Katkinu tvorbu je záujem aj za hranicami Katarína Žiak

Na ktorej najnovšej kolekcii v súčasnosti pracujete?

Aktuálnou novinkou sú ornamentové prstienky a veľké kovové náramky, ktoré postupne pribúdajú na eshope ku kolekciám. Momentálne pripravujem niekoľko ďalších. Jedna z nich bude opäť v spolupráci s Novohradským múzeom a galériou v Lučenci, tentokrát to budú kvetinové motívy z Ábelovej. Kolekcia má vychádzať z krásnych kvetinových výšiviek, ktoré sa nachádzajú v archívoch múzea.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 23:13