TASR/AP
StoryEditor

Muž znásilňoval ženu v metre, nikto z cestujúcich jej nepomohol. Niektorí si krutý čin asi nakrúcali

dttiDnes21.10.2021., 13:00h
Vyšetrovatelia uviedli, že podľa videa z bezpečnostnej kamery sa zdá, že niektorí pasažieri si útok dokonca nakrúcali na telefón.
Lajkuj Brainee.sk na

Obyvateľov americkej Philadelphie šokoval prípad znásilnenia v metre. Niekoľko cestujúcich sa prizeralo, ale nikto z nich nezavolal políciu ani obeti nepomohol. Políciu na miesto zavolal až zamestnanec dopravného podniku.

„Žena bola znásilnená 13. októbra krátko pred desiatou hodinou večer vo vagóne metra,“ povedal miestny policajný šéf Thomas Nestel agentúre AP. „Časť útoku videlo až desať ľudí,“ dodal s tým, že nikto z nich nezasiahol.

Nikto nepriložil telefón k uchu 

Polícia má k dispozícii záznam z bezpečnostnej kamery umiestnenej vo vagóne. „Pozerali sme sa, či si niekto z cestujúcich nepriložil telefón k uchu, čo by naznačovalo, že možno volá polícii, ale videli sme len ľudí, ktorí držali telefón, akoby to nakrúcali alebo fotili,“ objasnil Nestel. 

Spoločnosť SEPTA, ktorá vo Philadelphii zabezpečuje mestskú hromadnú dopravu, uviedla, že polícia mohla zakročiť omnoho skôr, ak by niekto z pasažierov zavolal o pomoc. „Je to hrozný čin,“ skonštatovala.

​Incident údajne trval viac než štyridsať minút. Vyšetrovatelia uviedli, že páchateľ si k žene prisadol ihneď po nastúpení do vagónu asi o štvrť na desať večer. Na videu je podľa policajtov vidieť, že sa ženu snažil opakovane ohmatávať a ona ho odstrkovala.

Osem minút pred desiatou večer sa vrhol na ženu a strhol z nej nohavice. Políciu podľa denníka The Times nakoniec zavolal až zamestnanec dopravného podniku, ktorý si čin všimol pri nastupovaní do súpravy. „Keď sme dorazili, páchateľ bol stále na mieste,“ uviedla polícia, ktorá prišla za osem minút. Zadržaného identifikovala ako tridsaťpäťročného Fistona Ngoya. Teraz čelí obvineniu zo znásilnenia, nedobrovoľného pohlavného styku, sexuálneho napadnutia a ďalších prečinov. 

​​Ľuďom je to jedno, obávajú sa ochrancovia žien

„Podľa mňa tam bolo veľa ľudí, ktorí mohli zasiahnuť skôr. Niekto z nich mal niečo urobiť. Vypovedá to o tom, kde sa ako spoločnosť nachádzame. Kto by dovolil, aby sa niečo také stalo?“ okomentoval prípad pre denník The Times policajt Timothy Bernhardt, ktorý na mieste zasahoval.

Ngoy podľa polície tvrdí, že žena so sexom súhlasila, ona však niečo také popiera. Po útoku bola prevezená do nemocnice.

Ngoy ako miesto svojho bydliska nahlásil philadelphskú nocľaháreň pre bezdomovcov. Sudca jeho kauciu stanovil na 18-tisíc dolárov, prvé súdne pojednávanie je naplánované na 25. októbra. 

Prípad okamžite zaujal organizáciu Projekt za ženské práva, podľa ktorej bolo správanie prizerajúcich „opovrhnutiahodné a znepokojujúce“. „Desia ma na tom dve veci. Prvá je, že to ľudí jednoducho nezaujímalo. Druhá je, že im znásilnenie možno pripadalo ako konsenzuálna sexuálna aktivita,“ uviedla šéfka organizácie Carol Tracyová.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 13:47