Uber eviduje až 6-tisíc oznámení o sexuálnych útokoch v rokoch 2017 a 2018 (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Uber dostal pokutu 59-miliónov dolárov za údaje o sexuálnych útokoch. Znížili ju na túto sumu

Radka Rosenbergová18.07.2021., 11:55h
Spoločnosť Uber uzavrela dohodu s kalifornským regulačným orgánom, ktorá by spoločnosti drasticky znížila značnú pokutu za to, že na svojej platforme neposkytla údaje o prípadoch sexuálnych útokoch.
Lajkuj Brainee.sk na

Kalifornská komisia pre verejné služby predtým v decembri 2020 uložila spoločnosti Uber pokutu vo výške 59-miliónov dolárov a hrozila pozastavením licencie na prevádzkovanie v štáte po tom, čo spoločnosť nevyhovela žiadosti o údaje o sexuálnych útokoch. Podľa návrhu predloženého vo štvrtok bola táto pokuta znížená na 150-tisíc dolárov, uvádza portál cnn.com.

Znížená pokuta je súčasťou širšej dohody vyplývajúcej z diskusií medzi Uberom, divíziou ochrany a presadzovania práva spotrebiteľa komisie California Public Utilities Commission (CPUC) a neziskovou organizáciou Rape, Abuse & Incest National Network. Dohoda čaká na schválenie sudcom správneho práva.

Podľa podmienok dohody sa spoločnosť Uber zaviazala poskytnúť anonymné údaje o incidentoch sexuálnych útokov a poskytnúť jednotlivcom hlásiacim takéto incidenty možnosť zvoliť si, či ich v budúcnosti kontaktuje CPUC.

Uber uzavrel dohodu s kalifornským regulačným orgánom, ktorá by drasticky znížila pokutu (ilu) Uber uzavrel dohodu s kalifornským regulačným orgánom, ktorá by drasticky znížila pokutu (ilu) unsplash.com

Spoločnosť Uber do tejto záležitosti tiež vloží viac peňazí. Súhlasí s tým, že prispeje päť miliónov dolárov do rady pre odškodnenie obetí v Kalifornii, ktorá pomáha obetiam násilia v štáte a štyri milióny dolárov na rozvoj celoodvetvového úsilia vrátane vývoja osvedčených postupov pri klasifikácii, podávaní správ a reakcie na tieto typy nehôd.

„Podarilo sa nám nájsť cestu, vďaka čomu osoby, ktoré prežili sexuálne útoky, zostanú v anonymite,“ uviedol senior viceprezident a hlavný právny pracovník spoločnosti Uber. „Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s Komisiou, aby sme osvetlili túto spoločenskú otázku a pomohli stanoviť isté štandardy.“

CPUC uviedla, že jej komisári môžu stále odmietnuť urovnanie sporu alebo navrhnúť alternatívne podmienky. Podľa správy, ktorú Uber vydáva každé dva roky, dostala spoločnosť zaoberajúca sa poskytovaním taxislužieb takmer 6-tisíc oznámení o sexuálnych útokoch v rokoch 2017 a 2018. Z týchto incidentov sa 1 243 hlásení o sexuálnom napadnutí a sexuálnom obťažovaní odohralo v Kalifornii, čo je 21 percent z celkového počtu sťažností.

CPUC chcela, aby spoločnosť Uber poskytla viac podrobností o incidentoch, vrátane dátumu, času a miesta každého útoku, totožnosti každého svedka a mena a kontaktných údajov toho, komu v tom čase incidenty nahlásili. Spoločnosť Uber vzniesla námietku proti zverejneniu údajov a proti pokute sa odvolala. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:31