TASR/AP
StoryEditor

Lekár sexuálne zneužíval športovkyne. Toto je suma, ktorá by mohla ukončiť dlhoročné súdne spory

pc04.09.2021., 09:00h
Pod zámienkou lekárskeho vyšetrenia obťažoval a zneužíval stovky žien a dievčat.
Lajkuj Brainee.sk na

Stovky športovkýň prehovorili, že ich Larry Nassar, bývalý lekár americkej gymnastickej reprezentácie, zneužíval pod zámienkou lekárskeho vyšetrenia. Svoju autoritu využíval na získanie dôvery, no po rokoch vyšla pravda na povrch, informovala agentúra AP

Návrh na vyrovnanie 

Nassar sa už dávnejšie priznal k zneužívaniu dievčat a žien, odsúdený je aj za držbu detskej pornografie. Odsúdili ho na desiatky rokov väzenia. 

Rozsudku predchádzalo sedemdňové vypočúvanie tvárou v tvár s jeho obeťami na súde v Michigane. Sudkyňa Rosemarie Aquilinová vyhlásila, že Nassarove konanie bolo vypočítavé a neúprosné. Bývalý lekár, ktorý pracoval pre USA Gymnastics v rokoch 1996 až 2015, povedal, že žiadnymi slovami nemôže popísať, ako mu je ľúto jeho činov, informovala vtedy TASR.

USA Gymnastics a Survivors Committee teraz po rozsiahlych diskusiách zostavili spoločný návrh na odškodné pre obete vo výške 425 miliónov dolárov. V utorok ho podali na americký súd a veria, že ukončí roky súdnych sporov.

Priznala, že berie antidepresíva

Medzi obeťami sexuálneho zneužívania sú aj členky olympijského družstva. Ako prvá podala žalobu Jamie Dantzscherová. Prehovorili aj Simone Bilesová, Aly Raismanová a ďalšie. 

Gymnastka Simone Bilesová sa nebála ukázať, že nie je dokonalá. Na olympijských hrách v Tokiu priznala, že už dlhšiu dobu chodí na psychoterapie a berie antidepresíva. „Mala som pocit, že mi pomáhajú. Lenže kedykoľvek sa dostanem do stresovej situácie, trochu panikárim. Neviem, ako všetky emócie zvládnuť, zvlášť tu na olympiáde,“ uviedla, keď odstúpila.

Simone však už v roku 2018 prehovorila o tom, že bola jednou z obetí, ktoré športový lekár zneužíval. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:22