Oktagon 52OKTAGON MMA
StoryEditor

Oktagon 52 priniesol aj parádne KO! Peňáz si po výkone v Newcastli pýtal súboj o titulovú šancu, Široký padol

Lucie MacháčováiDnes.cz28.01.2024., 10:46h

Akonáhle knokautoval ďalšieho súpera, obrátil sa na šéfov Oktagonu: „Páni, teraz chcem zápas o titul!“ Kto iný si ho zaslúži ako on? Matej Peňáz. Prvý bojovník, ktorý ukončil tvrďáka Matthewa Bonnera.

Lajkuj Brainee.sk na

V Oktagone zatiaľ neporazený. Deväť výhier, osem ukončení pred limitom. Strihne si Peňáz svoj jubilejný desiaty súboj v júni v Edene? pýta sa Lucie Macháčová z portálu iDnes.

„Čakal som, že ma súper vezme na zem, ale nepodarilo sa mu to, tak som to vzal do svojich rúk,“ rozprával dvadsaťsedemročný Peňáz po dueli s Bonnerom, bývalým šampiónom Cage Warriors. „Najväčšia výhra kariéry. A teraz myslím, že si zaslúžim zápas o titul.“

image

MMA zápasy sa môžu rozšíriť aj na futbalové štadióny. V hre je aj Tehelné pole v Bratislave

Strednej divízii Oktagonu (do 84 kg) teraz vládne Patrik Kincl a dočasný šampión Poliak Piotr Wawrzyniak, ich vzájomný súboj je na spadnutie. A s víťazom by mohol ísť práve český dlháň. Alebo nie? Že by sa v Edene uskutočnil skôr zápas Peňáz vs. Čapo o úlohe titulového vyzývateľa?

Čecha na zem nedostal

Taktika Bonnera bola v sobotu večer jasná: dostať Čecha na zem, pretože v postoji sa s týmto špičkovým kickboxerom s dlhotánskymi rukami zle zápasí. Lenže pokusy Angličana boli márne. Súboj sa stále častejšie odohrával uprostred klietky, a tak Peňáz nelenil: delová rana na spodok brucha a tvrdý finiš.

image

Oktagon 52

OKTAGON MMA

V Utilita Arene v Newcastli, kam zavítalo zhruba štyri tisíc divákov, sa predstavila celkom dvadsiatka bojovníkov. V hlavnom zápase večera - súboji o nového titulového vyzývateľa bantamovej váhy - ubil Dán Jonas Magard domáceho Jakea Cartwrightera. Suverénne na body, drobný Angličan s vrkočom nemal šancu.

V akcii sa objavili aj dvaja Česi. O Peňázovi už reč bola, jeho krajan Ján Široký skončil neslávne. Bol to pozoruhodný pohľad. Ostravák Široký, tridsaťpäťročný silák s výškou 170 centimetrov, a proti nemu írsky dlhán Denis Frimpong. O šesť rokov mladšií a osemnásť(!) čísel vyšší.

Tvrdá rana pre Širokého

Popravde, nebol to práve atraktívny zápas. Široký ihneď hodil Frimponga na pletivo, kde ho dusil silou a kolenami. Tušil, že v postoji neuspeje. Aj naďalej mal optickú prevahu, ale akonáhle Frimpong udrel, bolelo to. Napríklad rana kolenom na pečeň so Širokým značne zamávala.

image

Vyspovedali sme Oktagon cage girls. Ľudia po nich žmurkajú aj dávajú ponuky na sobáš, vystupovanie v klietke ich však neuživí

Bodoví rozhodcovia dali prvé dve kolá Írovi. V záverečnej partii, keď už bol český bijec svojou urputnosťou viditeľne unavený, Frimpong naplno využil svoje rozpätie paží a dominoval.

Zatiaľ čo jeho menovec Jeremie Frimpong, futbalista Bayeru Leverkusen, práve proti Mönchengladbachu pálil jednu šancu za druhou a remíza 0:0 ho poriadne nasrdila, Denis mohol naopak oslavovať.

Čo bolo v Newcastli vidieť ďalej? Roman Paulus, jediný Slovák na turnaji, šiel do zápasu po trudnej sérii: zo štyroch zápasov vyhral jediný. Súboj s Angličanom Nathanom Haywoodom, svoj prvý po prechode do bantamovej váhy, však zvládol.

image

Oktagon 52

OKTAGON MMA

Britský Karlos

Aj keď v úvodnom kole mal namále, rozhodcovia ho prisúdili Haywoodovi, ten následne divoko, so širokým úsmevom, hecoval publikum. Kto sa smeje naposledy? Ďalšie dve kolá už patrili dvadsaťtriročnému Slovákovi.

Zistil, že v postoji je silnejší. Že Angličan svojimi márnymi pokusmi o takedown a okopávaním Paulusovho lýtka len stráca energiu. A tak po štyroch minútach zverenec Attilu Végha nasadil škrtenie a súper musel odklepať.

Zaujímavé rozuzlenie priniesol súboj dvoch ťažkých váh do 120 kilogramov. Favorizovaný Poliak Adam Palasz bol v 2. kole nečakane uškrtený a Angličan Stuart Austin si povedal o titulovú šancu. „Sľubujem, že pás šampióna sa vráti do Anglicka, chcem byť takým britským Karlosom Vémolom,“ povedal skúsený bijec, veterán organizácie PFL.

Svoje prvé víťazstvo v Oktagone zažil Velšan Aaron Aby, ktorý na body zdolal rodáka z Floridy Christophera Daniela. Abyho, ktorý pred rokmi prekonal rakovinu, teraz čaká boj o titul.

Ďalší turnaj Oktagonu sa koná 10. februára v nemeckom Oberhausene, v marci sa zápasníci predstavia v Ostrave a v apríli sa organizácia vráti do Anglicka, tentoraz do Birminghamu.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 09:08