Never týmto mýtom o cvičeníUnsplash/alora Griffiths/
StoryEditor

Cvič nalačno, zjesť môžeš čokoľvek. Toto je päť najčastejších mýtov o cvičení, na ktoré sa musíš hneď vykašľať

Zuzana Šuvadová11.07.2023., 15:30h

Ktorý z nich si už počula? A ktorému mýtu si podľahla aj ty?

Lajkuj Brainee.sk na

Čím dlhšie, tým lepšie

Ani s cvičením to netreba preháňať. Lepšie cvičiť pravidelne ako nárazovo. 30 minút denne je ideálny čas, ktorý by si mala venovať cvičeniu. No niekedy je ťažké naškrabať ho. Preto, ak si celý týždeň sedela a potom dáš tvojmu telu zabrať jednorázovým dvojhodinovým tréningom, si uškodíš. Treba si rozvrhnúť týždeň tak, aby si sa hýbala pravidelne a zároveň mala priestor aj na regeneráciu. Sedavú prácu je potrebné obohatiť krátkymi prechádzkami či prácou v stoji.

image

Ranný beh je skvelým prostriedkom na formovanie postavy

Cvič nalačno!

Niekomu to vyhovuje a iný sa cíti vyslabnutý. Je mýtus myslieť si, že cvičením nalačno spaľujeme viac kalórií. Po jedle je však potrebné vyhradiť si aspoň hodinu na trávenie, aby si sa mohla venovať cvičeniu a nie predýchavaniu toho, čo ti práve lezie hore krkom. No je dobré myslieť na to, čo jeme. Udené, klobásky či slaninka nie sú vhodnou voľbou pred cvičením. Ale napríklad také ovocie, orechy či zelenina ti zaručene dodajú energiu.

Keď sa veľa potím aj veľa spaľujem

Potenie je individuálne. Neznamená to, že ak sa potíš viac, viac aj schudneš. Tento prejav tela poukazuje na to, že sa telo ochladzuje. Aj napriek tomu, že ti váha po cvičení môže ukazovať menej, neznamená to, že si vypotila tuk. Ak by to tak bolo, pot by bol mastný, no všetci vieme, že pot sa skladá z vody a soli. Množstvo prepotených tričiek sa preto nerovná množstvu spálených kalórii.

image

Never týmto mýtom o cvičení.

Twitter/female Bodybuilders/

Chceš schudnúť z brucha? Brušákuj!

Telo je komplexný organizmus a preto nemôžeš očakávať, že na schudnutie z brucha ti bude stačiť iba brušákovanie. Alebo zameranie sa na lokálne partie. Je potrebný individuálny celotelový tréningový plán, ktorý bude brať do úvahy aj tvoju genetiku.

Cvičím, takže môžem jesť čokoľvek!

Kiež by to bola pravda... cvičenie však tvorí len 30 percent z celkového úspechu. Až 70 percent vieme ovplyvniť stravou. Ak teda nedodržiavaš správne stravovanie, nielen že neschudneš, ale tvoje telo môže byť prísunom nesprávnych živín oslabené a časom sa začnú objavovať aj zdravotné ochorenia. Je dobré myslieť na to, že kalorický výdaj by mal byť o niečo väčší ako príjem.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 20:51