Dúhová vlajka na Námestí slobodyInstagram/Romana Tabák
StoryEditor

VIDEO Na bratislavskom Pride vyvesili dúhovú slovenskú vlajku. Taraba už podal trestné oznámenie, Tabák kontaktovala Maticu

Miroslav Kamody22.07.2024., 13:00h

Minister životného prostredia a exposlankyňa aktuálne riešia „najväčší problém” Slovenska - dúhovú slovenskú vlajku na Námestí slobody v Bratislave.

Lajkuj Brainee.sk na

V sobotu sa v našom hlavnom meste konal Dúhový Pride, festival na podporu LGBTI+ komunity, ktorý bol už tradične spojený s pochodom Bratislavou. Počas neho sa na Námestí slobody, kde sa konala najväčšia časť akcie, ocitla na jednom zo stĺpov aj dúhová slovenská vlajka. 

A práve tento drobný detail začali vo veľkom riešiť politici, ktorí otvorene proti dúhovej komunite zbroja. Ako prvý sa ozval minister životného prostredia Tomáš Taraba.

image

FOTO Dúhový Pride v Bratislave. Polícia pred jeho začiatkom odhalila skupinu, ktorá plánovala teroristický útok

Nový zákon o štátnych symboloch

„Dostávam videá kde na Námestí slobody v Bratislave veje takáto zástava. Ak toto nie je hanobenie štátnej zástavy, tak potom tým hanobením nie je asi nič. Hneď zajtra podám trestné oznámenie, aby orgány činné v trestnom konaní začali konať,” napísal v príspevku s videom.

„Ak toleruje mesto vyvesiť na jednom z hlavných námestí hanobenie slovenskej zástavy, nič mu nie je sväté. O to väčšmi si treba spomenúť, ako pred rokom nám a Matici slovenskej, chcel progresívny magistrát brániť vyviesť slovenskú zástavu na hrad Devín,” pokračoval.

Podľa jeho slov je najvyšší čas strategické kultúrne pamiatky zobrať naspäť do vlastníctva Slovenskej republiky, kým ich „progresívne vedenie mesta nenechá zneuctiť rovnako”. „Taktiež v septembri predložíme nový zákon o štátnych symboloch,” dodal politik, ktorého ministerstvo nemá s problémom zhola nič spoločné.

Tabák už kontaktovala Maticu

Okrem toho sa pridala aj exposlankyňa Romana Tabák. Tá v sérii príbehov na svojom instagramovom profile niekoľkokrát vyzývala primátora Bratislavy Matúša Valla, aby sa k vlajke vyjadril. Jeho posledný príspevok je spred dvoch dní, zhodou okolností je v ňom klasická dúhová vlajka.

„Každý z nás túži po tom, aby bol prijatý, pochopený a rešpektovaný. Každý by chcel žiť v otvorenom a tolerantnom meste, ktoré myslí na všetkých bez rozdielu. Avšak aj tu čoraz častejšie čelíme nenávisti, poháňanej politickými cieľmi a populizmom. Dúhový PRIDE reaguje na nenávisť láskou, ktorá nerozdeľuje, ale spája. A spojí nás aj dnes. Nech sa všetci, vrátane LGBTI+ ľudí, cítime v Bratislave ako doma,” napísal primátor.

image

História dúhovej vlajky. Vieš, že pôvodne mala osem pruhov a každý z nich niečo symbolizuje?

Tabák medzitým stihla svojich fanúšikov informovať, že kontaktovala Maticu Slovenskú a LGBTI+ komunitu označila za barbarov. Pred dvomi hodinami pridala video, na ktorom je vidieť, že vlajka bola zvesená.

V ďalšom príspevku zase dodala, že „nemá absolútne nič proti homosexuálom. Nie raz som sa zabavila v Apollone.” Narážala tak na známy gay bar v centre Bratislavy. Ako a či sa vôbec celá kauza vyvinie, je nateraz nejasné.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 11:08