Som lesba, priznala sa dcéra kamerunského prezidenta.Instagram/Brenda_biyaa/
StoryEditor

Som lesba, priznala sa dcéra prezidenta. Žije v exile, pretože v jej rodisku by za to šla do basy

iDnes.czČTK11.07.2024., 10:30h

Dcéra kamerunského prezidenta sa verejne priznala ku kvír orientácii a urobila coming out na svojom Instagrame. Sama žije v belgickom exile, v krajine jej pôvodu je totiž podľa agentúry Reuters byť gejom či lesbou trestané až piatimi rokmi väzenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Brenda Biya svoj coming out zverejnila na konci júna. V rozhovore, ktorý v utorok 9. 7. vytlačil francúzsky denník Le Parisien, uviedla, že pred uverejnením fotografie, na ktorej bozkáva svoju priateľku, sa svojej rodine so svojou sexuálnou orientáciou nezverila.

image

Na parížsku olympiádu sa kvalifikovala transrodová nebinárna bežkyňa. Vo finále zabehla svoj osobný rekord

„Mnoho ľudí sa nachádza v podobnej situácii ako ja. Trpia len preto, že sú sami sebou,“ povedala dvadsaťsedemročná Biyaová. „Ak im môžem dať nádej, že sa nebudú cítiť tak sami, som šťastná,“ uviedla dcéra kamerunského prezidenta.

Jej 91-ročný otec, prezident Paul Biya, vládne Kamerunu už štvrtú dekádu. V krajine má výkonnú moc v rukách hlava štátu. Na oznámenie svojej dcéry Biya doteraz verejne nereagoval.

Päť rokov väzenia 

Vzťahy medzi ľuďmi rovnakého pohlavia sú v Kamerune trestné a môže za nich byť uložený trest do výšky piatich rokov väzenia. Brenda Biya hovorí, že tresty za sex medzi osobami rovnakého pohlavia existovali v Kamerune už pred nástupom jej otca do funkcie v roku 1982. Biya dúfa, že zverejnením svojho príbehu pomôže túto legislatívu zmeniť.

„Možno by bolo príliš unáhlené chcieť, aby zákon prestal úplne existovať, ale mohol by byť aspoň menej prísny. Najprv by sme mohli zrušiť trest odňatia slobody,“ povedala v rozhovore pre Le Parisien.

Kamerunská aktivistka za práva LGBT+ ľudí Bandy Kiki, ktorá žije v Británii, uviedla, že ju informácie o verejnom coming oute kamerunskej prezidentskej dcéry potešila. Potvrdzuje to podľa nej existenciu LGBTI+ ľudí v Kamerune.

„Ukazuje to však na krutú realitu: Zákony proti sexuálnym menšinám v Kamerune sú neprimerane zamerané proti chudobným,“ dodala aktivistka. „Bohatstvo a konexie vytvárajú pre niektorých ľudí štít, zatiaľ čo iní musia čeliť vážnym dôsledkom,“ dodala Kiki.

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:46