Na snímke účastníci 14. ročníka podujatia Dúhový Pride 2024TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

FOTO Dúhový Pride v Bratislave. Polícia pred jeho začiatkom odhalila skupinu, ktorá plánovala teroristický útok

Miroslav KamodyTASR20.07.2024., 11:30h

V našom hlavnom meste sa dnes za prísnych bezpečnostných opatrení koná Dúhový Pride, ktorého súčasťou bude aj tradičný pochod.

Lajkuj Brainee.sk na

Na bratislavskom Námestí slobody sa v sobotu aj tento rok uskutoční Dúhový Pride. Jeho cieľom je zviditeľniť LGBTI+ ľudí a vyzdvihnúť ich prínos pre spoločnosť. Témou aktuálneho 14. ročníka je slovenská kultúra. Program začína na poludnie a potrvá do 22:00. Jeho súčasťou budú vystúpenia umelcov zastupujúcich rôzne regióny, etniká, identity a vekové skupiny.

Pochodu Bratislavou sa zúčastnilo približne 10-tisíc ľudí, uviedli organizátori. Priebeh dúhového pochodu bol pokojný a bez vážnych problémov či narušení. Ako to vyzeralo, si môžeš pozrieť v galérii nižšie:

„Kultúra je univerzálny jazyk, ktorému každý rozumie. Prostredníctvom umenia sa vieme pozrieť na svet očami iných, lepšie ich pochopiť, čo vzbudzuje empatiu a porozumenie. Spoznávanie kultúry tak má potenciál búrať predsudky, zbližovať nás a spájať. Veríme, že práve kultúra je cestou ako dosiahnuť spoločenskú akceptáciu a rovnosť LGBTI+ ľudí,” skonštatovala predsedníčka občianskeho združenia Dúhový Pride Bratislava Jana Mičeková, ktoré za podujatím stojí.

image

Som lesba, priznala sa dcéra prezidenta. Žije v exile, pretože v jej rodisku by za to šla do basy

V súvislosti so sobotňajším podujatím prijala polícia viaceré bezpečnostné opatrenia. Počas dňa zvýši svoju činnosť. Avizovala, že akékoľvek pokusy o napadnutie účastníkov bude monitorovať a prísne postihovať. V centre Bratislavy treba tiež rátať asi od 12:00 s dopravnými obmedzeniami.

Pochod bude, trasu ani čas však nezverejnili

Organizátori akcie na sociálnych sieťach potvrdili, že súčasťou bude aj tradičný sprievod. Jeho presný čas však z bezpečnostných dôvodov nezverejnili, rovnako tak ani trasu. „Vyrazíme všetci spolu z Námestia slobody, kde sa aj spolu vrátime,” napísali organizátori s tým, že ak nechceš nič zmeškať, odporúčajú prísť na začiatok podujatia.

Podobné opatrenia platili aj minulý rok. Denník N pripomína, že novoprijatý lex atentát ovplyvní trasu pochodu, pretože „zakazuje zhromaždenia v okruhu 50 metrov od objektu, v ktorom má stále sídlo prezident Slovenskej republiky, a od objektu, v ktorom pravidelne rokuje Národná rada Slovenskej republiky alebo vláda Slovenskej republiky.”

Pri príležitosti Dúhovéhu Pridu sa americká ambasáda v centre rozsvietila farbami dúhy

Zverejnený nebol ani presný časový rozpis interpretov na Námestí slobody, potvrdené však je, že na začiatku akcie sa môžeš  tešiť na Jakuba Pružinského, Kar’Ma, Tapcue, či St. Emmita+NaiKavols+breathe the vapor. 

Poobede vystúpia Sendreiovci, Erik Šulc, Kiki House of Velvet, QueerTime #DragShow, Fvck_Kvlt, Noona a Makepeace. Afterparty sa začína o 21:00 v troch priestoroch naraz - v Kácečku, Bohéme a Ostblocku. Do všetkých troch priestorov platí jeden lístok.

Plánovaný teroristický útok

Polícia odhalila skupinu ľudí, ktorá podľa nej stála za rôznymi komunikačnými skupinami na internete, kde sa šírili okrem iného nenávistné prejavy a výzvy na podnecovanie násilia. V rámci skupiny zaznamenala aj komunikáciu ohľadom plánovania teroristického útoku na účastníkov nadchádzajúceho festivalu Dúhový Pride.

Hlavným cieľom Dúhového PRIDE Bratislava je podpora viditeľnosti komunity lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych (LGBTI+) ľudí v ich plnej rozmanitosti na Slovensku. Našimi hlavnými hodnotami sú rovnosť a sloboda a vítame všetkých ľudí, ktorí ich prídu s nami prejaviť. Žijeme však v spoločnosti, kde tieto hodnoty nie sú samozrejmosťou. 

                                                                                                                                   - organizátori festivalu Dúhový Pride

V súvislosti s prípadom zasahovala polícia vo viacerých európskych krajinách vrátane Slovenska, podozrivé osoby boli zadržané, informovalo ČTK slovenské policajné prezídium.

„Táto skupina vytvorila na rôznych internetových platformách kanály a chatovacie skupiny, kde komunikovali ľudia z celej Európy, USA a Ruskej federácie. Tieto kanály slúžili na šírenie neonacistickej symboliky, nenávistných prejavov a podnecovania k násiliu alebo k teroristickým útokom. Cieľom útokov mali byť príslušníci rôznych menšín, ako sú moslimovia, židia, migranti alebo osoby z komunity LGBT+,” uviedla slovenská polícia.

Polícia neuviedla ani ďalšie informácie o podozrivých. Uviedla iba, že jej kroky smerovali k rozloženiu celej skupiny. Kvôli zachytenej komunikácii o plánovaní teroristického útoku na nadchádzajúcom festivale Dúhový Pride polícia posilní svoju činnosť v súvislosti s touto akciou.

Polícia vo vyhlásení napísala, že v prípade spolupracovali s kolegami z viacerých európskych krajín a tiež zo Spojených štátov, a to v rámci únijného policajného úradu Europol.

Neďaleko bude už tradične antiakcia

Aj tento rok sa pokúsia zatieniť Dúhový Pride organizátori pochodu Hrdí na rodinu, ktorý sa snaží poukázať na význam manželstva a rodiny - čiže v podstate to, čo chce aj LGBTI+ komunita, no s pravidlami, ktoré idú proti nej.

Aktuálny 12. ročník sa zameriava na tému Manželstvo chráni deti. Začne sa o 15-tej na Jakubovom námestí v Bratislave. Účastníci sa odtiaľ v červených tričkách presunú cez Dunajskú ulicu a Dostojevského rad naspäť na námestie.

image

FOTO Danko, Záborská či Kuffa na bratislavskom Pride. AI poslala konzervatívnych politikov priamo do dúhového davu

„Téma sa nám stále javí ako najdôležitejšia. Myslíme si totižto, že neexistuje lepší spôsob života pre naše deti, ako je manželstvo a verná láska ich rodičov,” poznamenal jeden z organizátorov pochodu Anton Chromík, ktorý v minulosti získal cenu Homofób roka za výrok o tom, že uznanie ľudských práv LGBTI+ menšiny sa skončí diktatúrou.

Pre návštevníkov je pripravená diskusia, koncert aj program pre deti. Akcia sa začne omšou v rímskokatolíckom Kostole Milosrdných bratov na Námestí SNP v Bratislave.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 10:31