Dúhová vlajka.Unsplash/Sharon Mccutcheon
StoryEditor

História dúhovej vlajky. Vieš, že pôvodne mala osem pruhov a každý z nich niečo symbolizuje?

kov27.06.2023., 09:00h

„Dúha je dokonalý symbol, pretože trefne reprezentuje rozmanitosť v komunite, či už rasovú, rodovú alebo vekovú," vyjadril sa o nej svojho času jej tvorca Gilbert Baker.

Lajkuj Brainee.sk na

Dúhová vlajka je univerzálnym symbolom rozmanitosti LGBT+ komunity, a dnes ju pozná snáď každý. Farebná vlajka je neprehliadnuteľná, originálna a vždy v ľudoch vyvoláva emócie. Napriek všeobecnej pozitívnej myšlienke vo svete sa však na Slovensku vždy nájde niekto, koho irituje.

Najnovšie proti nej spoločne bojujú poslanci Gyimesi a Taraba, ktorí ju chcú zakázať na úradoch. Odkiaľ sa však táto vlajka vlastne vzala a prečo je dúhová?

Symbol rozmanitosti

Nápad na vlajku vznikol v roku 1977, kedy ju navrhol americký vojak a umelec Gilbert Baker. S touto myšlienkou ho oslovil Harvey Milk, ktorý bol prvým otvoreným LGBT+ politikom v histórii Kalifornie. Vlajka bola prvýkrát verejne predstavená v roku 1978 na oslavách Dňa slobody LGBT+ ľudí v San Franciscu a okamžite sa ujala ako symbol celého hnutia, píše BBC

image

Gyimesi a Taraba chcú zakázať LGBTQ vlajky. Kritika sa na nich valí z každej strany

Gilberta Bakera pri tvorbe dúhovej vlajky inšpiroval pop-art, ale aj historické súvislosti. Ľudia s inou ako heterosexuálnou orientáciou si totiž o svojej sexualite v minulosti dávali navzájom vedieť pomocou jasných farieb. Oscar Wilde nosil zelený karafiát, v Austrálii sa nosila žltá a v Amerike fialová. Počas holokaustu nanútili nacisti homosexuálnym mužom nosenie ružového trojuholníka.

image

Pôvodná verzia dúhovej vlajky z roku 1978.

Wikipedia/Fibonacci

Pôvodný dizajn vlajky obsahoval osem pruhov, z ktorých boli dva neskôr odstránené – ružový a tyrkysový. Stalo sa tak v súvislosti so smrťou Harveya Milka, na ktorého bol v novembri 1978 spáchaný atentát, informuje web PRIDE Košice. Po tejto tragickej udalosti veľa ľudí chcelo vyjadriť podporu queer komunite dúhovou vlajkou. Fabrika, ktorá zabezpečovala jej hromadnú výrobu, však nevedela pre zvýšený dopyt dodať dostatok vlajok s ružovým pásom látky. Začali teda vyrábať verziu so siedmymi pruhmi.

Tyrkysový pruh bol odstránený v roku 1979, keď sa v San Franciscu opäť organizoval festival Gay Freedom Parade. Organizátori festivalu sa na počesť Harveya Milka rozhodli dať dúhové pruhy na obe strany trasy, ktorou viedol sprievod. Na to potrebovali mať párny počet pruhov, preto tyrkysový vypustili. Odvtedy je najviac známy dizajn vlajky so šiestimi pruhmi, neskôr došlo ešte k menšej zmene, keď indigovú farbu upravili na kráľovskú modrú.

image

Dúhová vlajka.

Wikipedia/Guanaco

Význam pruhov

Farby vlajky symbolizujú tieto veci: červená život, oranžová zdravie, žltá slnečné svetlo, zelená prírodu, modrá vyrovnanosť/mier, fialová dušu/duchovno. 

„Dúhová vlajka bola nutnosť. Dovtedy sme mali ružový trojuholník, ktorý sme si privlastnili – ten však vznikol v časoch utláčania a smrti a vychádzal z nešťastia. Potrebovali sme niečo vlastné, čosi krásne. Dúha je dokonalý symbol, pretože trefne reprezentuje rozmanitosť v komunite, či už rasovú, rodovú alebo vekovú," vyjadril sa Barker v rozhovore pre MoMA (Museum of Modern Art, New York).

Slovenským politikom vadí

Symbol rozmanitosti LGBT+ komunity bol v minulosti (ale aj v súčasnosti) tŕňom v oku viacerých slovenských politikov. Vadila Ficovi (Smer-SD), Kotlebovi (ĽSNS), ale aj Dankovi (SNS). Najnovšie proti nej zbroja parlamentný poslanec György Gyimesi (OĽaNO) a opozičný nezaradený poslanec Tomáš Taraba, ktorí chcú zakázať dúhovú vlajku na verejných budovách.

Ich legislatívny návrh vyvolal na internete lavínu kritiky.

„Teraz zabudnime na to, že vyvesenie dúhovej vlajky je vyjadrenie solidarity s queer komunitou, ktorá nikomu neubližuje, a nie ideologický boj. A aj na to, že v prípade náboženských symbolov tejto dvojici vôbec neprekáža ich vešanie v štátnych budovách," napísala na sociálnej sieti poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková.

„Miesto toho, aby sa Slovensko približovalo akceptáciou menšinových práv k modernej Európe 21. storočia, tak sa tu stredoveký krúžok snaží po nich šliapať,” vyhlásila. 

Ešte tvrdšie stanovisko k návrhu zaujal spevák a hudobný dramaturg Jakub Petraník. „Táto symbolická šikana menšiny je z môjho pohľadu skôr prejav nekonečnej hlúposti... Hlavne, povedzme si pravdu. Ktorá štátna inštitúcia má koľko dní v roku vyvesenú dúhovú zástavu," napísal na svojom facebookovom profile.

„Zvykne to byť tak, že práve taký muž si pod rúškom noci rád nechá naložiť, keď žena s deťmi odídu na víkend za babkou. Vyrovnaný muž nemá potrebu zaoberať sa vecami, ktoré ho nepokúšajú," komentoval spoločný návrh poslancov rozhorčený spevák.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 17:52