Ukrajinskí queer vojaci v prvej línii nečelia len guľkám nepriateľa.X/Euromaidanpress/
StoryEditor

Ukrajinskí queer vojaci v prvej línii nečelia len guľkám nepriateľa. Bojovať musia aj s homofóbiou z vlastných radov

Michal Čiernik26.06.2024., 10:00h

Centrálne námestie v Kyjeve je pokryté tisíckami malých modrých a žltých vlajok na počesť padlých vojakov Ukrajiny. Začiatkom júna skupina aktivistov do tejto stále rastúcej zbierky pridala aj iný typ vlajok. Vo svojom strede majú jednorožce, ktoré predstavujú každého queer vojaka, ktorý bol zabitý vo vojne.

Lajkuj Brainee.sk na

Úmrtia LGBTI+ vojakov na Ukrajine odhalili nerovnosť, ktorej musia čeliť. Nemajú rovnaké práva ako heterosexuálne jednotky. Manželstvá gejov a lesieb sú nezákonné, čo znamená, že keď sú títo vojaci zabití, ich partneri nemajú právo rozhodovať o tom, čo sa stane s ich telami, ani nemajú nárok na štátnu podporu.

30-ročný kostýmový výtvarník Rodion prišiel zavesiť vlajku na počesť svojho bývalého priateľa Romana, ktorého zabili v prvých mesiacoch invázie, deň pred jeho 22. narodeninami.

image

FOTO Pride Month vo Viedni oslávili vo veľkom štýle. Dúhového pochodu sa zúčastnilo viac ako 300-tisíc ľudí

Roman a ďalší piati z jeho brigády zahynuli pri raketovom útoku pri Kupiansku neďaleko Charkova po tom, čo miestna rodina prezradila ich pozície Rusom. „Všetka táto smrť, všetka krv, je to rovnaké, či už ste heterosexuál alebo gej,“ povedal Rodion pre BBC.

„Rakety nás môžu zabiť rovnako ako všetkých ostatných,“ prezradil Rodion, podľa ktorého vojna vniesla do boja za rovnosť naliehavosť. „Čakal som 30 rokov, nemôžem čakať ďalších 30. Nemôžem zaručiť, že budem nažive, keď toto skončí,“ dodal.

Počas vojny sa nič nezmení

Postoj k právam LGBTI+ komunite sa za posledné desaťročie enormne zmenil, keďže Ukrajina prijala európske hodnoty. Konzervatívne a dokonca homofóbne názory sú však v krajne stále silné.

Nádej pre LGBTI+ komunitu svitla minulú jar, keď bol do parlamentu predložený návrh zákona, ktorý umožňuje párom rovnakého pohlavia uzatvárať občianske partnerstvá. O 14 mesiacov neskôr ho však stiahli.

image

Legalizácia sobášov homosexuálov v súčasnosti neprichádza do úvahy, pretože si to vyžaduje zmenu ústavy, čo nie je možné, kým na Ukrajine platí stanné právo.

X/Kyivpride/

Legalizácia sobášov gejov a lesieb v súčasnosti neprichádza do úvahy, pretože si to vyžaduje zmenu ústavy, čo nie je možné, kým na Ukrajine platí stanné právo.

Homofóbia medzi spolubojovníkmi

Keď Marija Volja v roku 2022 takmer zomrela pri obrane svojho rodného mesta Mariupol, ktorý je teraz pod ruskou okupáciou, rozhodla sa o odvážny čin. Hoci 31-ročná žena slúžila v armáde od roku 2015, až rozsiahla ruská invázia posunula jej prah strachu a odhalila svoju skutočnú sexualitu.

Mariya zverejnila svoj coming out na TikTokovom účte pre LGBTI+ vojakov. Keď jej veliteľ videl príspevok, povedal jej, aby ho vymazala. Potom dostala príval online nenávistných správ od aktivistov proti queer ľuďom.

„Prečo si nemôžeš vytvoriť vlastnú jednotku?“ útočia na ňu jej vlastní spolubojovníci, ktorí ju diskriminujú nie len na sociálnych sieťach ale aj na ulici. Niekedy sa bojí vyjsť von vo vojenskej uniforme, aby ju niekto náhodou nespoznal.

Pride

Spolu so svojou snúbenicou Dianou svoj strach 16. júna zahodila a vybrala sa na prvý Pride od vypuknutia invázie. „Máme dve požiadavky. Viac zbraní a civilných partnerstiev,“ kričali spolu s organizátormi na centrálnom námestí v Kyjeve.

„Nemôžem vylúčiť, že sa mi niečo vážne stane, a chcem, aby bola moja snúbenica zabezpečená a chránená," povedala pre BBC Mariya.

Z bezpečnostných dôvodov sa však mohol pochod tiahnuť len niekoľko desiatok metrov a účastníci boli po niekoľkých minútach nasmerovaní do metra v podzemí.

Ukrajinské médiá pritom informovali, že súbežne s pochodom Pride pochodovalo v centre Kyjeva aj niekoľko stoviek čiastočne zamaskovaných podporovateľov krajine pravicových organizácií. Tí sa snažil zabrániť v pokračovaní demonštrácie za práva príslušníkov LGBTQ komunity.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. júl 2024 13:42