Zverejnili rebríček najlepších univerzít na svete.Facebook/Massachusetts Institute Of Technology (mit)/Photo By Adam Glanzman
StoryEditor

Zverejnili rebríček najlepších univerzít na svete. Dostali sa doň aj slovenské, od radosti však skákať rozhodne nemôžeme

Michal Čiernik10.07.2024., 14:30h

Rebríček QS World University Rankings zverejnil zoznam najlepších univerzít na svete. V prvej trojke sú hneď dve európske. Víťazná škola svoje prvenstvo obhájila už 13. rok po sebe.

Lajkuj Brainee.sk na

QS World University Rankings už vo svojom 21. vydaní zverejnil najlepšie svetové univerzity pre rok 2025.

Na čele zoznamu je opäť Massachusetts Institute of Technology (MIT), ktorý sídli v Cambridge v štáte Massachusetts v USA a vedie rebríček už 13 rokov.

Ďalšie dve univerzity sa nachádzajú v Spojenom kráľovstve a sú to Imperial College London, ktorá sa posunula zo 6. miesta na druhé a University of Oxford na treťom mieste.

image

Na škótskej univerzite majú triediaci klobúk ako z Harryho Pottera. Má mať stovky rokov a jeho časť bola vo vesmíre

Harvard University sa aj tento rok umiestnila na štvrtom mieste so skóre 96,8, tesne za ňou nasledovala University of Cambridge, ktorá uzavrela prvú päťku so skóre 96,7.

Tohtoročné hodnotenie je vôbec najväčšie, pretože zahŕňa viac ako 1 500 univerzít. Vychádzalo z analýzy miliónov akademických prác a odborných posudkov.

Metriky použité na hodnotenie zahŕňali reputáciu akademikov a zamestnancov, pomer medzi fakultami a študentmi, počet citácií na fakultu, pomer medzinárodných fakúlt, pomer zahraničných študentov, medzinárodnú výskumnú sieť, výsledky zamestnanosti a udržateľnosť.

Zatiaľ čo Spojené štáty boli tento rok najviac zastúpenou krajinou so 197 inštitúciami a niektorými z najvyšších umiestnení, Európa dosiahla porovnateľný úspech. Európske inštitúcie, väčšinou v Spojenom kráľovstve, si nárokovali polovicu z top 10 pozícií. Spojené kráľovstvo má pri tom druhý najvyšší počet univerzít v rebríčku.

Medzi top desať najlepších európskych univerzít sa okrem britských škôl dostali dve švajčiarske ETH Zurich, a École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Okrem nich tam malo zastúpenie aj Francúzsko s Université PSL a Nemecko s Technickou univerzitou v Mníchove.

Slovenské univerzity

Medzi 1500 hodnotených vysokých škôl sa dostali aj šesť slovenských. Najvyššie sa umiestnila Univerzita Komenského v Bratislave na delenom 661.-670. mieste. Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach skončila až na delenom 851. až 900. mieste. Ďalšie štyri naše vysoké školy sa do prvej tisícky nezmestili. Sú to Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, STU v Bratislave, Technická univerzita v Košiciach a Žilinská univerzita.

image

Rakúske vysoké školy University of Vienna a Technische Universität Wien skončili na 137. respektíve na 190. mieste.

Wikipedia/C.stadler Bwag/

Oproti našim susedom sa však máme čo učiť. Rakúske vysoké školy University of Vienna a Technische Universität Wien skončili na 137. respektíve na 190. mieste. Najlepšia česká univerzita, Karlova univerzita v Prahe, sa umiestnila na 246. mieste a University of Warsaw v Poľsku skončila s 39.8 bodmi na 258. mieste. Najlepšia maďarská škola, Eötvös Loránd University, sa síce do prvej päťstovky nezmestila, no s 564 miestom je na tom stále lepšie ako naša.

Najzelenšia univerzita, ktorá najviac dbá na environmentálnu udržateľnosť, je University of Toronto v Kanade.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. august 2024 08:55