Na škótskej univerzite majú triediaci klobúk ako z Harryho Pottera.Warner Bros., X/@edinburghuni/
StoryEditor

Na škótskej univerzite majú triediaci klobúk ako z Harryho Pottera. Má mať stovky rokov a jeho časť bola vo vesmíre

Michal Čiernik25.05.2024., 10:30h

Univerzita v Edinburghu má vlastnú legendu o čarovnom Triediacom klobúku. Pokrývka hlavy má podľa legendy pochádzať až zo stredoveku a dokonca má spojitosť aj s vesmírom.

Lajkuj Brainee.sk na

V honosnej promočnej sále Edinburskej univerzity čakala J. K. Rowling na získanie čestného titulu. Pred jeho udelením sa však musela zapojiť do dlhoročnej tradície. Riaditeľ univerzity Timothy O‘Shea veselo vysvetlil, že ona, spolu so všetkými absolventmi, musí vykročiť a nechať si na hlavu nasadiť „stredovekú vesmírnu čapicu.“

image

Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok

Táto zvláštna tradícia, ktorá pripomína Rowlingovej obrad s triediacim klobúkom v Harrym Potterovi, je opradená mnohými legendami. A hoci niektoré z nich reštaurátori vyvrátili, stále ide o zaujímavý predmet.

Vyrobená zo stredovekých nohavíc

Slávnostné promócie s čapicou sa na univerzite v Edinburghu konajú už najmenej 150 rokov a za ten čas si ju nasadili na hlavu viac ako 100-tisíc absolventov. Hovorí sa však, že okrúhla pokrývka hlavy z hodvábu a látky je oveľa staršia. Podľa legendy ju vyrobili z nohavíc, ktoré patrili vodcovi škótskej reformácie v 16. storočí Johnovi Knoxovi.

Alasdair Raffe, ranomoderný škótsky historik na univerzite, hovorí, že Knox „zohral obrovskú úlohu pri formovaní histórie Škótska. Jeho charizmatický štýl vedenia pomohol zabezpečiť úspech reformácie.“ Jeho úsilie navždy zmenilo škótsku politickú a spoločenskú scénu.

Knox zomrel krátko pred založením University of Edinburgh v roku 1583, ale jeho odkaz a vplyv zohrali dôležitú úlohu v prvých rokoch univerzity. Mnohí z prvých študentov školy študovali, aby sa stali protestantskými duchovnými ako bol Knox.

image

Slávnostné promócie s čapicou sa na univerzite v Edinburghu konajú už najmenej 150 rokov a za ten čas si ju nasadili na hlavu viac ako 100-tisíc absolventov.

X/Nicolasjondet/

Avšak vek „stredovekej“ čapice bol spochybnený začiatkom roku 2000, keď univerzita zariadila jej obnovu. Reštaurovanie zastrešovala najstaršia londýnska krajčírska spoločnosť Ede a Ravenscroft, ktorá dodáva promočné šaty univerzitám po celom Spojenom kráľovstve. Počas obnovy klobúka našiel reštaurátor vo vnútri podšívky poznámku: „Henry Banks 22 Duke Street Edinr 31. júla 1849.“

Sčítanie ľudu v roku 1851 potvrdilo, že Banks bol obchodník a krajčír, čo spochybňovalo skutočný vek klobúka. Podľa vyhlásenia vydaného univerzitou reštaurátor tiež odhadol, že látka pochádza z polovice 19. storočia, a nie z údajného dátumu o takmer 300 rokov skôr. 

Vesmírny klobúk

Okrem svojich slávnostných povinností sa Ženevská čapica, ako sa oficiálne nazýva, dostala aj do vesmíru – teda aspoň jej časti. V roku 2006 astronaut a absolvent Edinburghu Piers Sellers kontaktoval vtedajšieho riaditeľa Timothyho O‘Sheu a požiadal ho o povolenie vziať ju so sebou na vesmírnu stanicu.

Aj keď bol O‘Shea tejto myšlienke otvorený, predstavitelia univerzity mu povedali, že by bolo „aktom mimoriadneho šialenstva vziať posvätnú relikviu do vesmíru!“ Ako kompromis si Sellers vzal so sebou na svoju misiu malý kúsok zamatu s vyšívaným univerzitným znakom. Táto nášivka bola neskôr všitá do slávnostného klobúka, čo viedlo k prezývke „stredoveký vesmírny klobúk“.

Promócie na hrade

V roku 2021 sa tradícia s klobúkom ešte viac priblížila tej z Harryho Pottera. Kvôli Covidovej pandémii sa museli promócie z malej sály univerzity preniesť kvôli hygienickým nariadeniam do priestrannejších hál Edinburghského hradu. „Promovať vo veľkej sále na Edinburskom hrade bol zážitok, ktorý sa stane len raz za život! Bolo to historické a magické prechádzať sa hradom v promočných šatách a nechať si na hlavu klobúk Johna Knoxa, presne ako vo veľkej sále na Rokforte,“ prezradila podľa Atlasobscura.com študentka Erin Pringle.

Hoci J. K. Rowling nikdy neuznala podobnosti medzi touto starodávnou tradíciou a jej slávnym Triediacim klobúkom, je jasné, že niektorí absolventi univerzity si to radi spájajú.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 15:17