Nové re-use centrum v Karlovej Vsi.Olo/
StoryEditor

V Bratislave pribudne ďalšie re-use centrum. Svoje brány otvorí už tento týždeň

TASR04.06.2024., 11:00h

V piatok otvorí svoje brány ďalšie centrum opätovného využitia KOLO na Jurigovom námestí v Karlovej Vsi.

Lajkuj Brainee.sk na

V Karlovej Vsi pribudne nové re-use centrum. Hlavné mesto ho otvorí v spolupráci s mestskou organizáciou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) už tento piatok.

Nové centrum opätovného využitia KOLO na Jurigovom námestí bude síce menšie ako prvé takéto re-use centrum na Pestovateľskej ulici v Ružinove, bude však plnohodnotným centrom. Doteraz pôsobilo len ako zberné miesto. Samospráva sa tak snaží priblížiť obyvateľom Karlovej Vsi i okolitých mestských častí.

„V KOLO Ružinov dali Bratislavčania do obehu 210 ton vecí. Aj KOLO Karlova Ves slúžilo od februára ako zberné miesto a obyvatelia sem priniesli viac ako 13 ton vecí. Organizáciám, venujúcim sa ľuďom v núdzi, sme doposiaľ venovali takmer desať ton materiálnej pomoci,“ približuje manažérka cirkulárnej ekonomiky OLO Martina Čechová.

image

Svet vyprodukoval za jediný rok šialených 62 miliónov ton elektroodpadu. Ide o ekvivalent 8 226 bratislavských mostov SNP

Navrhli ho študenti

Karloveské KOLO bude nielen environmentálne a sociálne prínosné, ale aj edukatívne a komunitné. Jeho prevádzka sa nachádza v doteraz nevyužívanom priestore obchodného domu Kotva na Jurigovom námestí.

Interiér navrhli a zrealizovali študenti Fakulty architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity spolu s Belušovými ateliérmi. Dizajnovým unikátom je podľa OLO knižnica do tvaru písmena S.

KOLO Karlova Ves bude otvorené tri dni v týždni, štvrtok a piatok od 14.00 do 18.00 hodiny a v sobotu od 10.00 do 16.00 hodiny.

image

Prečo sekáče a aplikácie na predaj nepotrebného oblečenia neriešia problém s odpadom? Vysvetlíme ti, v čom je problém

Starým veciam môžeš dať druhú šancu

Návštevníci môžu do oboch prevádzok prinášať veci, ktoré im už neslúžia, a za odporúčaný príspevok do verejnej zbierky si odniesť to, čo potrebujú. Predmety určené na opätovné použitie musia byť pred odovzdaním čisté, zachované, funkčné a kompletné. KOLO Karlova Ves prijíma všetok sortiment ako KOLO Ružinov, z kapacitných dôvodov je výnimkou nábytok.

Čo sem môžeš priniesť?

  1. Knihy, časopisy, CD a DVD    
  2. Spoločenské hry a hračky 
  3. Detský sortiment  (napríklad kočíky, autosedačky, detské hojdačky, bazény, sedačky na bicykel a podobne)
  4. Kuchynské riady (napríklad taniere, poháre, príbor, džbány, misy a podobne)
  5. Domáce a záhradkárske potreby (nie elektronické)  
  6. Kancelárske a školské potreby (napríklad školské tašky, kompletné sady farbičiek či fixiek, prázdne zošity, farby, štetce a peračníky)
  7. Chovateľské potreby (napríklad prepravky na prevoz zvierat, koterce bez matracov a čalúnenia, vôdzky, obojky, búdy, klietky a akváriá)
  8. Športové potreby (napríklad zjazdárske lyže, bežky, topánky na bežky, lyžiarky, korčule, sánky, boby, lopty, nafukovačky, bicykle a podobne)
  9. Dekoračné predmety  
  10. Hudobné nástroje (nie elektronické) 
  11. Svietidlá, ktoré idú do zástrčky  
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. október 2024 21:41