Búrka nad BratislavouTASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Rozlúč sa s pekným počasím. Na Slovensku už o pár hodín začne búrková sezóna, v týchto regiónoch bude situácia najhoršia

Miroslav Kamody02.05.2024., 10:00h

Veríme, že si si užil včerajšie pekné počasie. O pár hodín sa totiž stane minulosťou.

Lajkuj Brainee.sk na

Máme za sebou sviatočný voľný deň, ktorý mnohí z nás využili na menšie výlety, prácu v záhrade či okolo domu. Príjemné teploty a slabý vietor vytvorili ideálne podmienky na celodenný pobyt vonku. Ako však píše portál iMeteo, táto idylka sa už o pár hodín stane minulosťou.

Na Slovensku sa totiž začína búrková sezóna, pričom prvé silnejšie búrky udrú na našom území už dnes. Pripraviť sa tak musíme na premenlivé počasie, zrážky a búrky.

image

Viete, kedy je v lese čas na paniku? Tento kvíz preverí, ako dobre poznáte stopy zvierat na Slovensku

Studentý front

„Do našej oblasti zasahuje od západu plytká tlaková níž so stredom nad Nemeckom a po jej prednom okraji k nám začína od juhu prúdiť vlhší vzduch. Ten dnes prinesie prehánky a zrážky od západu,” píše web.

Zo západnej Európy k nám prichádza studený front a s ním aj obzvlášť silné búrky. Tie ešte včera vytvorili na severe Francúzska aj silné krupobitie, ktoré páchalo aj škody. 

image

Búrka

Unsplash/Vlad Panov

„Prvé búrky začnú vznikať nad oblasťou Nemecka, severného Talianska a Balkánu a následne sa búrky začnú tvoriť aj na Slovensku. K výraznejšiemu rozvoju búrok dôjde v poobedňajších hodinách po 15:00, kedy udrú prvé búrky aj na našom území.” 

Tu to bude najhoršie

Pripraviť by sa na ne mal hlavne západ Slovenska, a to najmä okolie Podunajskej nížiny. iMeteo dodáva, že pravdepodobnosť vzniku búrok na východe je pomerne malá. „Nebezpečné sprievodné javy sa pri búrkach neočakávajú, len mierne zosilnený vietor a výdatnejší dážď s úhrnom do 20 milimetrov.”

image

Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno

S búrkami treba rátať aj v noci a počas piatkového dňa. Dobrou správou však je, že aj keď sa počasie rapídne zmení, neprinesie pokles teplôt. Vo štvrtok sa denné maximálne teploty budú pohybovať v rozmedzí od +18 do +23 stupňov Celzia, na juhovýchode by malo byť až do +25.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. máj 2024 14:02