Demänovská ľadová jaskyňaWikipedia/Jojo
StoryEditor

Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov

Nikola Michalkova19.04.2024., 15:00h

Ľad bol jej súčasťou dlhé roky. Čoraz viac sa však objavovali správy o jeho ubúdaní. Teraz sa ukázalo, že je preč a známa slovenská jaskyňa bude musieť zmeniť názov.

Lajkuj Brainee.sk na

Demänovská ľadová jaskyňa patrí medzi najznámejšie jaskyne na Slovensku. Nachádza sa v Národnej prírodnej rezervácii Demänovská dolina. Ročne ju navštívi viac ako stotisíc turistov, ktorí sa v horúčavách mohli prísť schladiť do krásneho studeného prostredia. Dnes už ale ľad v jaskyni neuvidíš. 

Ľad už nie je

V Demänovskej ľadovej jaskyni bol ľad neodmysliteľnou súčasťou. Napríklad v roku 2013 siahal až po vrch zábradlia, ale postupom času začal miznúť. V roku 2016 klesol na úroveň chodníka, informuje portál tvnoviny.sk.

Dnes by si už ľad v jaskyni hľadal márne. Je totiž úplne preč. „Už len spomínať, bohužiaľ,“ vyjadril sa správca jaskyne Michal Lopčiansky. „Akonáhle sa nevyskytujú chladné dlhotrvajúce zimy, jaskyňa sa nedostatočne prechladí. Keď aj napadne sneh, ten sa rýchlo roztopí, voda rýchlo kvapká do jaskyne a nestíha zamŕzať,“ opisuje príčiny miznutia ľadu Pavel Bella zo Správy slovenských jaskýň.

image

Z Demänovskej ľadovej jaskyne mizne ľad. Kvôli klimatickej zmene takmer úplne prišla o svoju unikátnu výzdobu

Na to, aby sa ľad do jaskyne znovu vrátil, by bolo potrebné, aby bolo viac stabilných zím s miernym príchodom jari. „Všade vo svete jaskynný ľad v jaskyniach ubúda. Aj mnohé vyššie položené jaskyne v Alpách takisto zápasia s týmto problémom,“ hovorí Bella.

A práve zmiznutý ľad je príčinou, prečo sa premýšľa nad zmenou názvu. Je tu možnosť, že sa po 200 rokoch vrátia k pôvodnému názvu Čierna. Avšak jaskyňa aj napriek strate ľadu netrpí nedostatkom návštevníkov a stále zostáva lákavou turistickou atrakciou. Ľad však už zrejme uvidíme len na fotografiách.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:02