Kaštieľ v Tovarníkoch je na predajWikipedia/Stanislav Doronenko, Disney, Brainee x Canva
StoryEditor

FOTO Chceš sa cítiť ako kráľ? Neďaleko Topoľčian je na predaj gigantický kaštieľ, takúto sumu potrebuješ na jeho kúpu

Miroslav Kamody16.01.2024., 10:30h

Jedinečná stavba, ktorá z teba urobí zemepána. Pripraviť si však musíš poriadny balík peňazí.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ je aj tvojím snom byť jedného dňa majiteľom honosného sídla, ktoré ti nebudú závidieť len tvoji známi, ale aj celé ďalšie generácie, máme pre teba ponuku, ktorá sa neodmieta. Na predaj je totiž gigantický kaštieľ neďaleko Topoľčian.

Nachádza sa v obci Tovarníky a postavený bol medzi rokmi 1600 a 1610. Za jeho výstavbou stál Žigmund Forgach z uhorského rodu Forgachovcov „Špecifické ovzdušie a podmienky dali vzniknúť svojráznemu typu slovenskej renesančnej architektúry - opevneného kaštieľa na rovine. Vývojovo nadväzuje na starší typ ranorenesančného jagelovského zámku,” píše sa na webe obce.

image

Ruiny kláštora Mariánska Čeľaď patria k najdesivejším miestam na Slovensku. Túla sa po okolitých hustých lesoch vlkolak?

Bohatá história

Základom kompozičnej schémy bol uzavretý štvorec o strane dĺžky asi 71 metrov, na ktorého nárožiach sú situované štyri mohutné nárožné ušnicové bastióny. Kaštieľ bol obkolesený hlbokou vodnou priekopou, ktorej existenciu potvrdil sondážny prieskum.

Podľa špecifickej architektúry stavbu asi realizoval pravdepodobne odborník z cudziny, bez ohľadu na tradície, typológiu a tvarovú svojbytnosť slovenskej renesancie postavil budovu už v duchu ranného baroka. „Súčasťou objektu, nádvoria a parku boli plastiky, sochy, štrukturálna výzdoba aj obrazy. Koncom 19. storočia bola vo východnom krídle postavená pseudogotická kaplnka, prebiehajúca cez dve podlažia,” opisuje stavbu obecný web.

Stavebný vývoj objektu skončil prestavbou strešnej konštrukcie z pôvodnej sedlovej na manzartovú – rok 1925, zo šindľovej krytiny ostala eternitová. V bočných krídlach bola vybudovaná rada podkrovných miestností. Kaštieľ však do dnešných dní neprežil úplne bez ujmy - požiar z roku 1945 zničil strešnú konštrukciu a menšiu časť stropov prvého poschodia, avšak murované časti a podstatná časť technického vybavenia zostala nedotknutá.

V súkromných rukách

Ešte v 90. rokoch patril kaštieľ obci, no v roku 1996 ho odkúpila súkromná firma. A tá ho práve teraz ponúka na predaj. Nájdeš ho na viacerých portáloch, pričom v ponuke realitnej agentúry 5 STARS je už dlhší čas, pravdepodobne aj kvôli sveojej špecifickosti.

image

Spoznáš tieto známe slovenské stavby len na základe fotografie? Pozor, odhalili sme len niektoré časti obrázka

„Historický objekt  sa nachádza na pozemku o rozlohe 37 448 metrov štvorcových. Z toho samotná budova kaštieľa s nádvorím je postavená na ploche 6 467 metrov štvorcových, ostatnú plochu o rozlohe 30 938 metrov štvorcových tvorí park a záhrada,” píše realitka v inzeráte

Pokiaľ si si to spočítal, ešte chýba 43 metrov štvorcových - ide o dvojpodlažnú zvonicu postavenú v parku. Realitka dodáva, že budova kaštieľa je postavená v tvare U a je sčasti podpivničená, pričom samotné pivničné priestory majú až dve podlažia.

Priprav si mastnú sumu

Súčasný majiteľ sa pokúšal o dokončenie rekonštrukcie. V roku 2018 bola časť priestorov sprístupnená za účelom organizácie koncertu elektronickej hudby. O dva roky neskôr sa otvorila veľká Viedenská sála, ktorá slúži na svadobné a módne umelecké fotenie. V roku 2022 získal kaštieľ peniaze z projektu Obnova kaštieľa Stummerovcov z dotácie Ministerstva kultúry SR.

Realitná agentúra pripomína, že budova je dnes v stave, ktorý si vyžaduje rekonštrukciu. V tomto smere ťa bude značne obmedzovať fakt, že ide o národnú kultúrnu pamiatku, takže nemôžeš budovu renovovať len tak. 

image

Lákajú ťa desivé príbehy opustených psychiatrických liečební? Na Slovensku ich nájdeš hneď niekoľko

A cena? Za celú stavbu aj s priľahlým pozemkom zaplatíš 2 499 990 eur, podľa realitky je ale „dohoda na cene je vždy možná po konzultácii s predávajúcim.” Tým je firma F K L stavebná, za ktorou by mal stáť podnikateľ František Krchňavý.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 01:28