Peter Sagan musí isť na operáciu.Facebook/Peter Sagan/Zubiko Photography
StoryEditor

Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky

TASR23.02.2024., 14:28h

Slovenský cyklista Peter Sagan mal v piatok podstúpiť menšiu operáciu srdca. Ako informoval denník La Gazzetta dello Sport, trojnásobný majster sveta mal počas minulého víkendu problémy s nezvyčajne vysokým tepom.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa portálu cyclingnews.com mal Sagan počas pretekov v horskej cyklistike v španielskej Chelve neďaleko Valencie "abnormálnu tachykardickú epizódu". V cieli mu opakovane namerali tepovú frekvenciu, ktorá prekonala hranicu 200 úderov za minútu.

Tridsaťštyriročný pretekár absolvoval počas týždňa sériu vyšetrení, ktoré potvrdili počas intenzívnych cvičení abnormálnu tachykardiu, teda pretrvávajúce zrýchlenie srdcového rytmu. V piatok 23. februára v univerzitnej nemocnici v talianskej Ancone sa má podrobiť menšej operácii.

image

Ďalšia Tour de France bez športovcov tmavej pleti. Tímy uprednostňujú Európanov, aj keď majú horšie výsledky

Zákrok pozostáva z ablácie srdca na kontrolu elektrických impulzov. Operovať ho budú za prítomnosti kardiológa Roberta Corsettiho, ktorého Sagan pozná od začiatku profesionálnej kariéry. Ako informoval portál cyclingnews.com, po zákroku by sa slovenský jazdec mal vrátiť do tréningového procesu v blízkej budúcnosti.

Sagan sa momentálne venuje horskej cyklistike za tím Specialized Factory Racing Team. V tejto sezóne štartoval v dvoch pretekoch - najprv na podujatí HERO Abú Zabí a minulý víkend v Chelve. Najbližší víkend sa mal predstaviť v španielskom Banyoles, kde však bude po zákroku určite absentovať.

Jeho cieľ je kvalifikovať sa na OH v Paríži, na to však musí nazbierať dostatočné množstvo UCI bodov. Iba 19 najlepších krajín sa kvalifikuje na OH 2024 a Slovensku momentálne patrí až 38. miesto. Sagan má na splnenie kvalifikačných kritérií čas do 26. mája. Ďalšia šanca je, že by dostal možnosť štartovať na základe prerozdelenia nevyužitých miesteniek po konci kvalifikačného procesu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:21