Na sociálnych sieťach bola tento rok najobľúbenejšia Čaputová.Brainee/Canva/
StoryEditor

Čaputová, Fico a Pellegrini. Odhaľujeme, kto mal spomedzi politikov najviac komentárov a kto bol najaktívnejší

red02.01.2024., 15:00h

Takto dopadli slovenskí politici na sociálnych sieťach v roku 2023. Vieme kto bol najobľúbenejší aj kto mal najviac reakcií na príspevkoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Najviac fanúšikov na sociálnej sieti Facebook má prezidentka. K 31. 12. 2023 jej oficiálnu stránku sledovalo viac ako 386 000 sledovateľov. Zuzana Čaputová má najviac sledovateľov aj na sociálnej sieti Instagram, viac ako 480 000. Vyplýva to z analýzy profilov a stránok politikov, ktorú vypracovala Fakulta masmediálnej komunikácie UCM v Trnave. Píše sa na Stratégiách.

image

Najpopulárnejšia stránka pre dospelých zverejnila každoročné štatistiky. Pozri sa aké fetiše kraľovali v roku 2023 Pornhubu

Druhý najväčší počet sledovateľov na Facebooku má stránka súčasného predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (326 475 sledovateľov). Najviac nových sledovateľov v roku 2023 získala stránka súčasného predsedu vlády SR Róberta Fica, ktorej za rok pribudlo 82 865 nových sledovateľov.

image

Najviac fanúšikov na sociálnej sieti Facebook má prezidentka.

Hnonline/Crowdtangle/

Štvrtý najvyšší počet sledovateľov (respektíve v tomto prípade odberateľov) má Igor Matovič, ktorý na sociálnej sieti Facebook stále využíva svoj súkromný profil. V roku 2023 mal 272 844 odberateľov, čo je však o 134 menej ako v roku 2022.

Najaktívnejší bol Pellegrini

Najviac príspevkov na sociálnej sieti Facebook publikovala stránka Petra Pellegriniho, celkovo 914. Nasledovala stránka Michala Šimečku (885) a Milana Mazureka (784). Oproti minulému roku môžeme pozorovať aj vyššiu mieru publikovania video obsahu. Najviac videí publikovali stránky Milana Mazureka (360), Petra Pellegriniho (338) a Milana Uhríka (272). Najväčší počet interakcií však zaznamenali videá publikované na stránke Róberta Fica, takmer 5,2 milióna.

image

Príspevky na stránke Róberta Fica boli okrem toho aj najviac komentované a zdieľané spomedzi všetkých analyzovaných profilov.

Hnonline/Crowdtangle/

Stránka súčasného predsedu vlády SR zaznamenala aj celkovo najvyšší počet interakcií na všetky príspevky (vrátane videí), spolu 6 933 017. Oproti minulému roku ide o nárast viac ako 1,6 milióna interakcií. Tie zahŕňali všetky reakcie k príspevkom, nie len lajky.

Príspevky na stránke Róberta Fica boli okrem toho aj najviac komentované a zdieľané spomedzi všetkých analyzovaných profilov. Celkový počet komentárov dosiahol počet 580 102 a zdieľaní 677 795.

Analýza bola spracovaná s využitím údajov z analytického nástroja CrowdTangle od spoločnosti Meta. Analyzované boli profily týchto politikov:

  • Zuzana Čaputová - prezidentka
  • Robert  Fico - Smer SD
  • Peter Pellegrini - Hlas SD
  • Michal Šimečka - Progresívne Slovensko
  • Ľudovít Ódor - premiér
  • Igor Matovič - Obyčajní ľudia a priatelia
  • Eduard Heger - Demokrati
  • Richard Sulík - SAS
  • Tomáš Taraba -  SNS - ŽIVOT NS
  • Milan Uhrík - Republika
  • Milan Mazurek - Republika
  • Andrej Danko - predseda SNS

V analýze sa zamerali na počet sledovateľov v prípade stránok a na počet odberateľov v prípade profilov, nie ľudí, ktorí označili danú stránku (profil) „páči sa mi to“. 

Text vyšiel na portáli Stratégie.sk, ktorá patria pod vyvadateľstvo Mafra rovnako ako Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 18:55