Podvod s predajom stratenej batožiny na bratislavskom letisku.Brainee/Canva/
StoryEditor

Podvod s predajom stratenej batožiny na bratislavskom letisku. Falošná stránka ti akurát tak vybieli účet

Michal Čiernik02.02.2024., 15:00h

Zabudnutá batožina len za pár eur a fotografie sľubujúce značkové veci v nechcených kufroch na bratislavskom letisku. Podvodníci tentokrát zneužili Letisko Milana Rastislava Štefánika, aby sa dostali k účtom dôverčivých Slovákov.

Lajkuj Brainee.sk na

Na falošnú facebookovú stránku letiska upozornila Markíza. Podvodníci sa snažia ľudí nalákať na na nevyzdvihnutú a zabudnutú batožinu len za dve eurá.

Na presvedčenie ľudí používajú fotografie obrovskej miestnosti plnej často značkových kufrov. Podľa Markízy však letisko takúto miestnosť ani nemá a predávať nevyzdvihnuté kufre ani nemôže. Všetku batožinu totiž vracajú svojim majiteľom cestovné agentúry.

image

Neexistujúce ubytovanie a falošní inštruktori: Podvody v lyžiarskych strediskách, na ktoré si treba dať v zime pozor

K podvodu prispievajú aj falošné komentáre a lákavé statusy nad príspevkami, ktoré tvrdia o danej stránke, že je vierohodná. Ide však o klasický podvod, len aby sa dostali k informáciám o vašej bankomatovej karte.

„Tu si treba uvedomiť, že ak niekomu dávate svoje údaje o platobnej karte, je to akoby ste niekomu požičiavali vašu peňaženku,“ povedal pre Markízu odborník na IT Ondrej Macko. Ten dodáva, že podvodníci sú schopní vybrať peniaze v hodnote celého denného limitu, s ktorými sa zrejme už nikdy nestretneš.

Reagovalo aj letisko

Na podvodné stránky reaguje aj oficiálna stránka letiska. „Opakovane upozorňujeme na falošné facebookové stránky s názvom Bratislava Airport a Bratislava Terminal A. Letisko M. R. Štefánika v Bratislave nemá nič spoločné s uvedenými stránkami, ani informáciami a súťažami uverejnenými na týchto profiloch,“ uvádzajú na svojej facebookovej stránke.

Podobný podvod tu bol už aj pred Vianocami. Vtedy podobným spôsobom pre istotu zneužili Slovenskú poštu. Tá sa mala podľa falošných stránok zbavovať nevyzdvihnutej pošty v podobe dražieb. To však Slovenská pošta nikdy nerobí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 13:06