Na tieto najčastejšie podvody si daj pozor, môžu ťa stáť poriadne draho.Unsplash/joan-oger/
StoryEditor

Neexistujúce ubytovanie a falošní inštruktori: Podvody v lyžiarskych strediskách, na ktoré si treba dať v zime pozor

Michal Čiernik12.12.2023., 09:00h

Chystáš sa na lyžovačku? Na tieto najčastejšie podvody si daj pozor, môžu ťa vyjsť poriadne draho.

Lajkuj Brainee.sk na

Lyžiarske strediská sa čo chvíľa otvárajú a netrpezliví dovolenkári si už vyberajú, aké vybavenie si prenajmú, kde sa ubytujú či poprípade pozerajú dostupné lekcie lyžovania.

Zatiaľ čo väčšina lyžiarskych dovoleniek znamená vysnívané dni s čerstvým snehom a útulnými chatami, každú zimu sú skazené podvodníkmi. Niektoré podvody môžu znamenať len stratu peňazí, iné však môžu znamenať aj ohrozenie zdravia. Pozri si preto, na čo si treba dávať pozor a aké opatrenia by si mal prijať.

Falošné ubytovanie

Najčastejším podvodom je prenájom ubytovania. „Je to bohužiaľ veľmi rozšírený problém a vyskytuje sa vo všetkých lyžiarskych strediskách,“ hovorí pre Euronews riaditeľ alpského lyžiarskeho strediska Sébastien Mérignagues.

image

Kryptobarón Sam Bankman-Fried je vinný. Za spreneveru miliárd dolárov mu hrozí 110 rokov za mrežami

Podvodníci kradnú a používajú fotografie a popisy nehnuteľnosti z existujúcich inzerátov alebo kombinujú obrázky a informácie z dvoch inzerátov a umiestnia ich online. Skutočné ubytovanie, ktoré si cestovateľ rezervuje, sa potom ukáže ako úplne iná nehnuteľnosť alebo vôbec neexistuje. „Väčšinou klienti dostanú potvrdenie po zaplatení zálohy a potom všetko zmizne,“ hovorí riaditeľ strediska vo Francúzsku. „Zločinci používajú skryté IP adresy a operujú zo zahraničia, čo im uľahčuje nepozorovane zmiznúť,“ dodáva.

image

Najčastejším podvodom je prenájom ubytovania.

Unsplash/clarisse-meyer/

Riešením je využívať overené dovolenkové agentúry, ktoré sa za ponúkané ubytovanie môžu zaručiť. Poprípade si dané ubytovanie overiť na viacerých zdrojoch a prečítať si recenzie.

Ďalším preventívnym opatrením, ktoré by si mal urobiť, je nenechať sa zlákať na tú najvýhodnejšiu ponuku. „Vždy si dávajte pozor na ceny abnormálne nižšie ako na trhu,“ hovorí Mérinargues. „Obzvlášť opatrní by ste mali byť, ak majiteľ požaduje zálohu alebo dokonca celú cenu prenájmu prevodom,“ vysvetľuje.

Podvodní inštruktori

Ďalším bežným podvodom sú ľudia, ktorí sa vydávajú za lyžiarskych inštruktorov a ponúkajú svoje služby online. Reklamy chvália odbornosť inštruktora a ponúkajú dve alebo tri falošné posudky. V niektorých prípadoch účtujú dokonca záujemcu vopred. A pri príchode inštruktora nikde nenájdeš.

image

Ďalším bežným podvodom sú ľudia, ktorí sa vydávajú za lyžiarskych inštruktorov a ponúkajú svoje služby online. 

Unsplash/lex-valishvil/

Prípadne si lyžiari môžu objednať a absolvovať niekoľkohodinové lekcie s inštruktorom, ktorý bez toho, aby o tom vedeli, nie je kvalifikovaný. Tento druh podvodu môže mať ale vážnejšie následky. 

Pod dozorom nekvalifikovanej osoby môže totiž často dôjsť aj ku zraneniu. A ak v takomto prípade dôjde k nehode, za ktorú sú zodpovední inštruktori, obete sa môžu počas odvolaní ocitnúť bez prostriedkov na získanie odškodného.

Aj v tomto prípade platí, že je lepšie sa obrátiť na overené spoločnosti, ktoré poskytujú lyžiarske kurzy a ktoré ponúkajú záruky pokiaľ ide o ich personál, poistenie či transparentnosť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 03:38