Robert FicoReuters/Johanna Geron
StoryEditor

Fico nechce kandidovať na prezidenta. Jeho cieľom je vyhrať aj nasledujúce parlamentné voľby, vládol by takmer do 70-ky

TASR17.12.2023., 13:11h

Predseda vlády SR a šéf Smeru-SD Robert Fico nemá ambíciu kandidovať na prezidenta. Vyplýva to z jeho vyjadrenia v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Lajkuj Brainee.sk na

„Kandidovať na prezidenta nepôjdem,” zdôraznil Fico. Deklaroval, že ak sa predseda parlamentu a Hlasu-SD Peter Pellegrini rozhodne kandidovať, Smer-SD ho podporí v jeho kampani a úsilí.

Chce vyhrať aj ďalšie voľby

„Mojím mandátom je vyhrať nasledujúce parlamentné voľby so stranou Smer-SD,” reagoval na otázku o prípadnom záujme odísť na Ústavný súd SR. Nevie si predstaviť, že by po pár mesiacoch uvažoval o odchode z pozície predsedu vlády. Naznačil úvahy o spojení dvoch malých ľavicových politických strán so Smerom. Ak by Fico skutočne vyhral aj nasledujúce voľby, pri moci by zostal ešte osem rokov. 

image

Prídeme o milióny z Európskej únie? Ficove rušenie protikorupčných opatrení nás môže vyjsť veľmi draho

Vláda podľa neho ukazuje neuveriteľnú dynamiku. „Vládna koalícia funguje, je dobre nastavená,” podotkol v relácii. Bude trvať na tom, aby peniaze smerujúce z rezortu zahraničia na konferenciu Globsec boli presmerované na podporu Matice slovenskej.

Kritizuje, čo sa dá

V prípade navrhovaných zmien v trestnej politike hovorí o riešení problému, ktorý spočíva aj v drakonických trestných sadzbách. Potrebné je podľa neho i odbremenenie slovenského väzenstva. Za ďalší problém považuje tzv. kajúcnikov.

image

Robert Fico

TASR/AP Photo/Omar Havana

Pozíciu Úradu špeciálnej prokuratúry považuje za neudržateľnú. „Tento úrad má na svedomí obrovské množstvo porušovania základných ľudských práv, čo sa prejavilo vo viacerých rozhodnutiach Ústavného súdu SR alebo Najvyššieho súdu SR,” dodal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 12:10