Prezidentka SR Zuzana Čaputová nebude kandidovať na post prezidentky v ďalších voľbách. Martin Baumann/Tasr
StoryEditor

Smutný darček k jej zajtrajším narodeninám. Zuzana Čaputová sa už nebude uchádzať o post prezidentky

TASR20.06.2023., 15:00h

Hlava štátu Slovenskej republiky dnes oznámila v Prezidentskom paláci, že nebude kandidovať v nasledujúcich prezidentských voľbách.

Lajkuj Brainee.sk na

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes oznámila, že sa nebude uchádzať o tento post v nasledujúch voľbách v roku 2024. V poradí piata hlava štátu si tak ku svojim zajtrajším 50. narodenínam dala darček, ktorý sa kvôli hektickej a náročnej globáonej situácii tak trochu očakával. 

Čaputová ako dôvod svojho rozhodnutia nekandidovať uviedla aj svoju rodinu, ktorá počas jej mandátu čelila vyhrážkam. „Po veľmi poctivom zvažovaní dnes viem, že by tých síl na ďalší mandát nebolo dosť,“ povedala. Vo svojom vyhlásení spomenula aj covid, vojnu na Ukrajine, energetickú krízu a rekordnú infláciu. „Dokončím posledný rok svojho mandátu a moja služba v tejto funkcii bude naplnená,“ prezradila.

Doteraz oznámil kandidatúru na prezidenta len Štefan Harabin. „Teraz som len spustil iniciatívu na zber podpisov,“​ uviedol pre Aktuality. Zvyšní kandidáti čakali na rozhodnutie Zuzany Čaputovej. 

Pezinská skládka

Zuzana Čaputová, rodená Strapáková, sa narodila 21. júna 1973 v Bratislave. V rokoch 1991 - 1996 absolvovala štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V rokoch 2001 - 2017 spolupracovala s občianskym združením Via Iuris, od roku 2010 ako advokátka.

Práve tu sa výrazne angažovala v kauze pezinskej skládky. Zápas proti skládke vyvrcholil v roku 2013, keď Najvyšší súd SR rozhodol, že nová povolená skládka bola nezákonná. Za líderstvo v kauze pezinskej skládky udelili v roku 2016 Zuzane Čaputovej Goldmanovu environmentálnu cenu, nazývanú aj Nobelova cena za ekológiu. Ako programová riaditeľka Via Iuris sa angažovala aj za zrušenie Mečiarových amnestií.

Prezidentské voľby 2019

Zuzana Čaputová sa rozhodla kandidovať na post prezidentky v máji 2018. Hárky s viac ako 18.400 podpismi potrebnými na svoju prezidentskú kandidatúru odovzdala 24. januára 2019.

Prvé kolo prezidentských volieb, ktoré sa konalo 16. marca 2019, vyhrala so ziskom 40,57 percenta hlasov. Jej hlavný protikandidát a eurokomisár Maroš Šefčovič dosiahol 18,66 percenta hlasov. V druhom kole prezidentských volieb 30. marca 2019 jej svoj hlas odovzdalo 1.056.582 voličov (58,41 percenta). Maroš Šefčovič presvedčil 752.403 voličov (41,59 percenta). Zuzana Čaputová sa tak stala víťazkou prezidentských volieb.

image

Prišiel na dva dni, vzal so sebou aj manželku. Čaputová privítala nového českého prezidenta

V máji 2019 požiadala o zrušenie členstva v Progresívnom Slovensku. Do prezidentského úradu nastúpila 15. júna 2019 po svojej inaugurácii. Prezidentke SR patria podľa zákona o štátnych vyznamenaniach nasledujúce štátne vyznamenania: Rad Andreja Hlinku I. triedy, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, Kríž Milana Rastislava Štefánika I. triedy a Pribinov kríž I. triedy.

image

Čaputová a Pavel na Ukrajine: Naša prezidentka navštívila centrum pre týrané ženy, ten český je priamo na fronte

Väčšina politických strán sa podľa vyjadrenia pre TASR kandidátom na prezidenta zatiaľ nezaoberá. Aktuálnou prioritou sú pre ne septembrové predčasné parlamentné voľby. Hlavu štátu volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Kandidátov na prezidenta môže navrhnúť najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície najmenej s 15.000 podpismi oprávnených voličov.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 18:21