Internetový denník zaradili na zoznam konšpiračných webovBrainee x Canva
StoryEditor

Denník Štandard zaradili na zoznam nedôveryhodných webov. Obsahuje klamlivé, dezinformačné správy a lživú propagandu

Miroslav Kamody08.11.2023., 11:00h

Denník Štandard sa tri roky od svojho vzniku ocitol na zozname konšpirátorských a zavádzajúcich webov. Prečo sa tak stalo?

Lajkuj Brainee.sk na

Slovenský denník Štandard zaradili na zoznam nedôveryhodných stránok projektu Konšpirátori.sk. Upozornil na to portál O médiách. Denník vznikol pred tromi rokmi a v rebríčku Konšpirátori.sk aktuálne skóre udelené komisiou - 6,9. Pre porovnanie, na prvých troch miestach sa nachádzajú weby vigilantcitizen.com (skóre 9,8), protiprudu.org (9,8) a aeronet.news (9,7).

image

Hoaxer Daniel Bombic je na čiernej listine Facebooku. Ide zrejme o prvého žijúceho Slováka na tomto zozname

Štandard založil Jaroslav Daniška spolu s Petrom Núñezom a podľa projektu splnil nasledujúce kritériá pre zaradenie na zoznam:

  • stránka obsahuje klamlivé, dezinformačné správy a lživú propagandu, čiže tvrdenia, ktoré sú v rozpore s faktami, napr. fotografie a videá použité v inom, zavádzajúcom kontexte, vymyslené alebo závažne prekrútené udalosti atď. Netýka sa jasne prezentovaných názorových článkov
  • stránka obsahuje konšpiračné teórie a “bludy”, ktoré môžu mať vážnejšie politické, ekonomické, zdravotné dôsledky, bez ich kritického zhodnotenia. Nevzťahuje sa na zaujímavosti, záhady, jasne označené špekulácie

„Denník Štandard sa prezentuje ako konzervatívny a má viacero znakov, ktoré sú štandardom v médiách s dôveryhodným obsahom - napríklad zverejňovanie mien autorov textov či transparentný prehľad akcionárov. Vo svojich textoch však emocionálne manipuluje a selektívne informuje o migrácii, LGBTI+ ľuďoch, sústreďuje sa na správy a komentáre, ktoré majú vykresliť údajný úpadok a ohrozenie Západu v jeho etnickej, kultúrnej, náboženskej a ideologickej podobe a normalizuje a prináša do verejného diskurzu osobnosti a naratívy krajnej pravice,“ píše v hodnotení projekt Konšpirátori.

Ako pripomína portál O médiách, Štandard vychádza od novembra 2020, profiluje sa ako konzervatívny web. Pod zámienkou „vyvažovania silného postavenia liberálnych denníkov a portálov“ však niektoré články normalizujú myšlienky a postavy európskej a svetovej krajnej pravice a môžu byť pre čitateľa zavádzajúce a emocionálne manipulatívne, upozorňuje projekt Konšpirátori.sk a ukazuje to aj na príkladoch.

Projekt Konšpirátori.sk vytvoril komisiu odborníkov, ktorá podľa vopred určených verejne dostupných pravidiel hodnotí nahlásené weby. Má to byť pomôcka pre všetkých, ktorí chcú vedieť, či z ich peňazí neprofituje niekto, koho činnosť nemusí byť v súlade s jeho firemnou kultúrou alebo spoločenskou zodpovednosťou. Na základe toho sa firmy, mediálne agentúry či inzerenti môžu rozhodnúť, či chcú, aby sa ich reklama na týchto weboch zobrazovala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:57