Arpád SoltészFacebook/Arpád Soltész
StoryEditor

Novinár a autor knihy Sviňa po voľbách odišiel zo Slovenska. Nie je to kvôli Ficovi, ale ľuďom, odkazuje

Miroslav Kamody05.10.2023., 13:00h

Novinár a spisovateľ sa rozhodol dať Slovensku po voľbách definitívne zbohom. Čo ho k tomu viedlo?

Lajkuj Brainee.sk na

Známy slovenský novinár a spisovateľ Arpád Soltész sa rozhodol definitívne odsťahovať sa zo Slovenska. Komentátor a spoluzakladateľ Investigatívneho centra Jána Kuciaka o tom informoval v statuse na sociálnej sieti Facebook.

„Áno, v pondelok som odišiel zo Slovenska, definitívne. Nie, dôvodom nie je ‚strach z Fica’. (Ním povzbudená luza síce môže byť kdesi na ulici ad hoc nebezpečná, ale v tomto ohľade sa o seba dokážem postarať.),” píše v úvode statusu.

image

GALÉRIA Mysleli sme si, že ich v parlamente už nikdy neuvidíme, no sú späť. Vo voľbách uspela Šimkovičová aj Kuffovci

Problémom sú ľudia

Ako píše, tak chorobou Slovenska podľa neho nie sú Vladimír Mečiar, Robert Fico ani Igor Matovič - jediní ľudia, ktorí kedy vyhrali slovenské voľby. „Sú iba jej negustióznym symptómom. Chorobou je tých zhruba 75 percent slovenského elektorátu, ktorý opäť volil rôzne odtiene hnedej, plus ten ťažko odhadnuteľný podiel voličov liberálnej demokracie, ktorí sú ochotní jej hodnoty do nejakej miery tolerovať výmenou za západný blahobyt, ale inak im skôr prekážajú.”

Soltész nevidí dôvod, prečo by mal takýchto ľudí presviedčať o svojich hodnotách a nevidí ani spôsob, ktorým by ich mohol presvedčiť. „Žijú a rozmýšľajú v súlade s kultúrnymi vzorcami, ktoré sa vyvíjali po stáročia. Hádať sa s národom je prosto nezmysel, či už s jeho nenávistnou väčšinou, alebo s toxicky optimistickou menšinou, ktorá odmieta prijať realitu, aby z nej nemusela vyvodiť bolestné a nepohodlné závery,” pokračuje.

Chce pokračovať v písaní

Ako dodáva, aj naďalej bude mať názor na slovenskú politiku a kým oň bude záujem, občas sa oň podelí. Viac sa chce ale venovať písaniu románov a skúsiť by chcel aj nové činnosti, ako napríklad písanie scenárov.

„Na záver risknem jednu nevyžiadanú radu, ktorú by som si inak odpustil, ale pomôže vám pochopiť moje rozhodnutie: Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho,” dodáva na záver autor kníh Mäso – Vtedy na východe, Sviňa či Hnev.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 10:09