Prezidentka poverila zostavením vlády predsedu Smeru-SSD Roberta Fica.Jaroslav Novák/Tasr
StoryEditor

Prezidentka poverila Fica zostavením vlády. Stretne sa aj so šéfom PS Šimečkom

TASR02.10.2023., 15:00h

Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok odovzdala poverenie na zostavenie vlády predsedovi víťaznej strany Smer-SSD Robertovi Ficovi.

Lajkuj Brainee.sk na

Poverenie na zostavenie vlády pre predsedu Smeru-SD Roberta Fica bude tak, ako bolo zvykom dosiaľ, časovo ohraničené. Informovala o tom v pondelok prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že v pondelok sa okrem Fica stretne aj s predsedom hnutia Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom a v utorok (3. 10.) s predsedom strany Hlas-SD Petrom Pellegrinim. V nasledujúcich dňoch budú pokračovať stretnutia s ďalšími lídrami.

image

Myslel som si, že ľudia Ficov návrat nedovolia, hovorí otec Jána Kuciaka

„Ústavnou tradíciou na Slovensku je poveriť zostavením novej vlády predsedu strany, ktorá získala vo voľbách najvyšší počet hlasov voličov. Úlohou hlavy štátu je rešpektovať výsledok demokratických volieb a zároveň zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov,“ uviedla prezidentka s tým, že preto poverí zostavením vlády predsedu Smeru-SD Roberta Fica.

Najbližšie dni podľa jej slov ukážu, ktoré strany budú schopné nájsť väčšinu v parlamente na podporu svojej koalície. „Vláda, ktorá z volieb vzíde, vždy reprezentuje isté názorové spektrum. Vôľa ostatných bude zastúpená opozičnými stranami. Preto sa zložením vlády poslanie ostatných strán, samozrejme, nekončí, naopak, začne sa dôležitá úloha kontroly vlády a ďalších inštitúcií,“ podotkla.

Prezidentka poďakovala voličom za vysokú účasť

Hlava štátu zdôraznila, že voľby boli demokratické a zákonné, poďakovala sa voličom a ocenila vysokú účasť. Apelovala aj na vzájomný rešpekt medzi občanmi. Verí, že výsledok volieb nezmení hodnotové nastavenie ani spoločné úsilie o spravodlivú a demokratickú spoločnosť.

Skonštatovala, že po voľbách býva časť spoločnosti spokojná a časť sklamaná. Rozumie obavám niektorých voličov. Zdôraznila, že jednou z najdôležitejších úloh novej vlády preto bude čo najviac stlmiť spoločenské rozpory. „Vláda ktorá vznikne, bude vládou Slovenskej republiky, a teda vládou, ktorá má slúžiť všetkým občanom,“ vyhlásila prezidentka.

Do parlamentu sa celkovo dostalo šesť strán a jedna koalícia. S podporou 22,94 percenta hlasov zvíťazil Smer-SD, čo mu prinieslo 42 kresiel v Národnej rade SR.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 06:11