RádioaktivitaUnsplash
StoryEditor

Odpadu toľko, že z Prievidze sa mohla stať naozaj diera. Pri meste našli rádioaktívny materiál, toxické látky aj výbušniny

TASR19.09.2023., 11:00h

Veľké množstvo odpadu vrátane nebezpečných chemických látok rádioaktívneho materiálu a výbušnín našli v pondelok policajti v priestoroch staršieho poľnohospodárskeho družstva v Nedožeroch-Brezanoch v okrese Prievidza.

Lajkuj Brainee.sk na

Potvrdil to riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru Mário Kern. Na mieste zasahovali enviropolicajti v spolupráci s hasičmi, armádou a kontrolnými chemickými laboratóriami.

„Vyšetrovanie sa začalo z dôvodu, že tu malo dochádzať k porušovaniu predpisov v oblasti nakladania s odpadmi, čo sa aj potvrdilo,” uviedol Kern. Osobu, ktorá má byť za to zodpovedná, už polícia podľa neho obmedzila na osobnej slobode.

image

Chlapec našiel po ceste domov rádioaktívnu kapsulu. Rodina umierala v bolestiach, zabil päť ľudí vrátane seba a tehotnej mamy

Rádioaktívne materiály aj výbušniny

„Bude obvinená zatiaľ z trestného činu neoprávneného nakladania s odpadmi. V závislosti od toho, čo sa na mieste nájde, bude obvinená aj z ďalších trestných činov,” ozrejmil. Polícia urobila zbežnú obhliadku objektu.

„V spolupráci so špecialistami z Ministerstva vnútra SR a Ministerstva obrany SR sa podniknú kroky, aby sa z miesta odstránili hlavne rádioaktívne materiály a výbušniny. Potom sa sústredíme na zdokumentovanie množstva odpadu, ktorý sa tam nachádza,” priblížil Kern.

image

Za záhadou rádioaktívnych bavorských diviakov sa neskrýva len Černobyľ. Nový nemecký výskum priniesol zarážajúce odhalenie

Našli aj veľmi toxické látky

Na mieste sa podľa neho nachádza oveľa väčšie množstvo nebezpečného odpadu rôzneho druhu až po veľmi toxické a nebezpečné látky. V exteriéroch objektu sa nachádzajú najmä kvapalné nebezpečné odpady, v interiéroch rádioaktívny a vojenský materiál.

Odpad sa v objekte nachádza už dlhšiu dobu, pokiaľ by nedošlo k výbuchu alebo požiaru, priama hrozba podľa šéfa enviropolície aktuálne nie je. V prehliadke objektu budú policajti podľa neho pokračovať i ďalšie dni.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 13:00