V Podhájskej zrejme vyčíňalo tornádo.Facebook/jozef Pecho/
StoryEditor

Obľúbené termálne kúpalisko je v troskách. V Podhájskej zrejme vyčíňalo tornádo

Michal ČiernikTASR29.08.2023., 14:38h

Silná búrka, ktorá sa v noci prehnala západným Slovenskom, so sebou priniesla aj tornádo. Zasiahnuť malo obľúbené kúpalisko v Podhájskej.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa portálu iMeteo.sk malo v noci vyčíňať na Slovensku tornádo. Známe termálne kúpalisko v Podhájskej takmer zrovnalo so zemou. Že išlo o tornádo si meteorológovia myslia podľa rozsiahlych škôd v oblasti a údajov z okolitých meteostaníc.

Tornádo malo zosadnúť južne od kúpaliska okolo 23:05. Prehnať sa malo v oblasti severne od obce Čechy a východne od obce Veľké Lovce. Vzhľadom na neskorú nočnú hodinu nie sú k dispozícii priame zábery zničujúceho víru. Na druhej strane rozsiahle škody sú hlásené výlučne z termálneho kúpaliska. V samotnej obci sú škody menšie. Aj tento fakt naznačuje že išlo o tornádo.

Výpadky elektriny

Nočné búrky na západnom Slovensku spôsobili výpadok elektriny vo vyše 50-tisíc odberných miestach. Najviac boli zasiahnuté oblasti Nových Zámkov, Trnavy, Senice, Komárna a Nitry. Západoslovenská distribučná evidovala v utorok ráno ešte 4-tisíc odberných miest bez elektrickej energie.

Pre TASR to potvrdila hovorkyňa spoločnosti Michaela Dobošová. „Predpokladáme, že v priebehu dnešného dňa budú poruchy odstránené a elektrická energia bude obnovená vo všetkých odberných miestach,“ priblížila.

Celkovo vzniklo 22 porúch na vedeniach vysokého napätia a 28 porúch na úrovni nízkeho napätia. „Hlavnou príčinou vzniku porúch bol silný búrkový front. Okrem úderov bleskov spôsobili poruchy aj popadané stromy a konáre,“ dodala.

Extrémne blesky

Podľa portálu iMeteo počas spomínanej búrky udrelo až 10-tisíc bleskov. Čo však meteorológov zaskočilo, bol počet nebezpečných CG+ bleskov, (z anglického cloud-to-ground). Ide o typ bleskov, ktoré dopadnú na zem a v porovnaní s bleskami CG - trvajú až trikrát dlhšie a teplota v ich vnútri je až trikrát vyššia.

Nebezpečenstvo blesku CG+ spočíva predovšetkým v jeho nepredvídateľnosti. Bežne počas búrok tvorí CG+ blesk len päť percent všetkých bleskov. Počas včerajšej búrky to bolo až neuveriteľných 36 percent.

image

Silná búrka spôsobila na severe Slovenska energetickú kalamitu. Bez elektriny je viac ako 40-tisíc domácností

Kombinácia silného vetra, ktorý k nám prišiel z Maďarska, kde dosiahol až 131 kilometrov za hodinu, a extrémnych bleskov vyvrcholila v spomínané tornádu v Podhájskej. Kúpalisko je do odvolania uzavreté.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 23:13