Severnými okresmi Slovenska sa v sobotu 26. augusta 2023 prehnala silná búrka s nárazovým vetrom. Kr Pz V Žiline/Kr Pz V Žiline
StoryEditor

Silná búrka spôsobila na severe Slovenska energetickú kalamitu. Bez elektriny je viac ako 40-tisíc domácností

TASR26.08.2023., 17:11h

Severnými okresmi Slovenska sa prehnala búrka so silným nárazovým vetrom. Viaceré úseky ciest zostali pre pre popadané stromy neprejazdné.

Lajkuj Brainee.sk na

Silná búrka spôsobila v sobotu na severe Slovenska energetickú kalamitu. Momentálne je bez elektriny viac ako 40-tisíc odberných miest. Mimo prevádzky je približne 850 distribučných trafostaníc. Pre TASR to potvrdil hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Uviedol, že najhoršia situácia je od Púchova smerom na sever po Váhu. Podľa jeho slov búrka postihla všetky okresy Žilinského kraja. „Ešte stále robíme vyhľadávanie poruchových miest. Dispečeri vedia lokalizovať, kde zhruba sú výpadky len na väčších územiach. To vedia urobiť na diaľku. Konkrétne miesta musia vyhľadať elektrikári priamo v teréne. Dúfame, že sa nám poruchy podarí lokalizovať pomerne rýchlo a začneme ich odstraňovať,“ priblížil hovorca.

Bez elektriny môžu byť aj cez noc 

Momentálne podľa Gejdoša nemajú podrobné informácie o tom, aká zlá je situácia. Vzhľadom na intenzitu búrky energetici počítajú s tým, že na vedenia popadali konáre a stromy. „Určite budú potrhané vodiče, poškodené izolátory. Viac budeme vedieť o niekoľko hodín,“ skonštatoval.

Ako povedal hovorca, pri takomto rozsahu kalamity sa dá predpokladať, že niektorí odberatelia zostanú bez elektriny aj cez noc. „Ale je momentálne zbytočné predbiehať. Do nasadenia pôjdu všetci naši pracovníci, ktorí môžu,“ uviedol.

image

Cestovateľka Jesika: Cestovanie so psíkom si vyžaduje veľa plánovania, nie všade je vstup so zvieraťom povolený

Viaceré úseky ciest zostali neprejazdné pre popadané stromy a sú na nich zaplavené miesta. V Žilinskom kraji búrka vyčíňala najmä v okresoch Bytča, Žilina a Čadca, uviedli policajti. V Trenčianskom kraji je zase pre popadané stromy neprejazdná stará cesta medzi Púchovom a Považskou Bystricou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 10:59