Ján MazákVK/Ján Mazák, 47news.ru
StoryEditor

Slovák, ktorý na plávacom kolese preplával do Ruska: Odišiel som kvôli zdražovaniu a LGBTI+. Hrozí mu šesť rokov väzenia

Miroslav Kamody08.07.2023., 12:54h

Zadržaný Ján Mazák z Košíc sa považuje za skladateľa, filozofa a dramatika. Jeho románik s milovanou krajinou sa ale začína v gorelovskom väzení, kde skončil po neúspešnom pokuse preplávať na plávajúcom kolese až do ruského mesta Ivangorod.

Lajkuj Brainee.sk na

Pred dvomi mesiacmi sa v ruských aj slovenských médiách objavila správa, že pohraničná zložka ruskej polície FSB zadržala na hraniciach utečenca zo Slovenska. Ten mal tvrdiť, že do krajiny, ktorá vedie vojnu na Ukrajine, uteká kvôli režimu v Európskej únii, zdražovaniu a pretláčaniu LGBTI+ propagandy.

Ako informoval ruský portál 47news.ru a česká politologička Lucie Sulovská na svojom Facebooku, Rusi Slováka zadržali v neoprénovom odeve na nafukovacom kolese, keď sa snažil do Ruska dostať cez rieku Narva na hraniciach s Estónskom. Za nelegálne prekročenie hraníc mu hrozí až šesť rokov za mrežami.

image

FOTO Takto vyzerá Putinov luxusný obrnený vlak. 22 vozňov ukrýva vlastné kúpele, kozmetický salón aj tajné technológie

Dlhodobo sa pripravoval

Podľa ruských spravodajských portálov má ísť o 46-ročného Jána Mazáka z Košíc. „V Rusku som nikdy nebol, ale od roku 2015 som sem chcel prísť,” povedal prostredníctvom prideleného advokáta Ivana Porečného. Aktívne sa začal pripravovať minulý rok - študoval jazyk a zbieral informácie o možnostiach vstupu.

„Víza som nemohol dostať - na Slovensku nie je veľvyslanectvo (je, pozn.) a Rusko je v Európskej únii považované za darebácky štát.” V máji si Ján do batohu zbalil minimum vecí a asi tristo eur v hotovosti a nafukovacie koleso. Prezliekol sa do neoprénu a preplával Narvu. Pohraničníci ho vylovili pri Ivangorode a umiestnili ho do záchytného centra v Gorelove, kde čaká na súd.

image

Ján Mazák

VK/Ján Mazák

„Nechcel som prejsť cez most cez Narvu, aby som sa nestretol s estónskymi pohraničníkmi. Tí by si ma poznačili a informáciu by odovzdali slovenským orgánom. Plán bol taký, že prejdem cez rieku a pôjdem rovno na hraničný priechod v Ivangorode, aby som požiadal o politický azyl,” vysvetľuje.

Filozof a dramatik

Štyridsaťšesťročný Mazák je košický skladateľ, filozof a dramatik. O hudbu sa zaujíma od detstva. Na webovej stránke uvádza, že vytvoril novú formu drámy s operou, pričom vychádza z diela Richarda Wagnera. V jeho portfóliu je aj desať diel pre zbor, dve desiatky predohier, balety, koncerty pre husle a orchester a diela pre film.

Jedno z diel je venované ruskému prezidentovi a je ohlásené takto: „Vodcovi veľkého ruského ľudu - Vladimírovi Putinovi”.

image

Zelenskyj na Slovensku: Hlava štátu, ktorý je tyranizovaný Ruskom, sa stretne s Čaputovou

„V Európe nie je sloboda slova, došlo k amerikanizácii šoubiznisu a umenia, o klasickú hudbu nie je záujem. Nedá sa slobodne tvoriť, nikto o to nemá záujem. Na Slovensku nie sú poriadne divadlá, len niekoľko malých. A v Rusku je veľa veľkých divadiel klasickej hudby a sú tam všetky podmienky pre skladateľov,” dodal o svojej tvorivej motivácii.

FSB po splave rieky povedal, že je nespokojný s rastom spotrebiteľských cien aj LGBTI+ propagandou. Na internete je dostupných niekoľko jeho fotografií. Na jednej pózuje s pamätnou tabuľou s dvojhlavým orlom citoval Puškinove „Ohováračky Ruska”.

image

Ján Mazák

VK/Ján Mazák

Vivat, Rusko!

Jeho odbery obsahujú publicistiku na podporu Vladimira Putina a repost príbehu dôchodkyne, ktorá svoje úspory minula na nákup dronov pre vojakov. „Toto už ostatní Slovania nevedia. Preto tak zbožňujem ruský národ a chcem mu zasvätiť svoj život a všetku svoju prácu,” reagoval Ján.

Pri príležitosti výročia spustenia špeciálnej operácie vydal nové dielo - „Vivat, Rusko!”. „Čo ste čakali, že budete robiť v Rusku? Ako chcete zarobiť peniaze?” spýtali sa Rusi muža.

image

Čo vlastne robí ruská armáda s cvičenými delfínmi? Sú za tým roky výskumov, človek proti nim nemá šancu

„Plánoval som sa uchádzať o angažmán vo viacerých divadlách vrátane Mariinského a Veľkého divadla v Moskve. Chcel som si zarábať predajom diel, písaním hudby a učením ľudí hrať na klavíri,” odpovedal.

Matka ho podporovala

Mazakov románik s milovanou krajinou sa ale začína v gorelovskom väzení. Na otázky týkajúce sa ruského väzenia však nechcel odpovedať. Svojmu právnikovi ex offo Ivanovi Porečnojovi stihol povedať, že jeho matka o týchto plánoch vedela a podporovala ho. Obhajca sa s ňou snaží skontaktovať.

image

Ján Mazák

47news.ru

Advokát označil situáciu svojho klienta za mimoriadnu. „Určite je zriedkavé, keď sa prihlási človek s takýmto zaujímavým osudom. Žiaľ, vyšetrovateľ podal návrh na skrátené konanie so súhlasom môjho klienta. V takomto prípade sa koná len jedno alebo dve pojednávania a obžalovaní majú menšiu možnosť obhajoby. Otázkou je, ako dobre to bolo Janovi vysvetlené,” povedal právnik.

„Je jasné, že na to bude potrebné zistiť motívy jeho príchodu do Ruska a dôkladne overiť jeho totožnosť. Tieto záležitosti však prenecháme bezpečnostným službám,” uzavrel advokát. Na Slovensku zostala jeho matka, s ktorou už má Ján jasné plány. „Tú si presťahujem do Ruska hneď, ako si nájdem prácu,” sebavedome verí zadržaný.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:53