Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Profimedia/
StoryEditor

Zelenskyj na Slovensku: Hlava štátu, ktorý je tyranizovaný Ruskom, sa stretne s Čaputovou

Nikola Michalkova07.07.2023., 13:00h

Ukrajinský prezident je na Slovensku. Na programe má stretnutie aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovensko v piatok popoludní prišiel ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj, aby sa stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Okrem nej ho čaká rokovanie s ďalšími predstaviteľmi štátu.

Po návšteve Česka na Slovensko

Predtým, ako zavítal na Slovensko, Zelenskyj navštívil našich českých susedov, kde sa stretol s prezidentom Petrom Pavlom a premiérom Petrom Fialom. V piatok popoludní pristál aj na Slovensku, pričom jeho návšteva bola z bezpečnostných dôvodov utajená, uvádza sa na portáli hnonline.sk.

Na svojom Twitteri Zelenskyj avizuje, že počas svojej návštevy na Slovensku bude rokovať s prezidentkou Čaputovou, dočasným premiérom Ľudovítom Ódorom a predsedom strany Sme rodina Borisom Kollárom. 

Rozhovory o spolupráci

Rokovanie sa bude týkať predovšetkým spolupráce, „ale aj podporenia zámeru Ukrajiny o účasť v NATO, ktorá sa bude riešiť na najbližšom samite aliancie vo Vilniuse,“ uvádzajú Hospodárske noviny.

„Diskutovať budú najmä o bezpečnostnej situácii, vrátane aktuálnej situácie na fronte, ako aj o ďalšej podpore Ukrajiny a o jej Mierovej iniciatíve, teda ukrajinského návrhu mierového riešenia na skončenie vojny,“ vyjadril sa hovorca prezidentky Martin Strižinec. 

Po spoločnom rokovaní bude mať prezidentka spolu so Zelenským tlačovú konferenciu, na ktorej predstavia výsledky rokovania. Na základe informácií Denníka N by mal Zelenskyj následne odletieť do Istanbulu, kde sa stretne s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. 

Správu aktualizujeme.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 07:59