SúdUnsplash/tingey Injury Law Firm/
StoryEditor

Súd po šiestich rokoch rozhodol v kauze Róma, ktorého odmietli obslúžiť v kaviarni. Dostane ospravedlnenie a 1 500 eur

TASR10.05.2023., 14:00h

Okresný súd (OS) Bratislava I rozhodol v prípade diskriminácie Róma Ladislava Rácza, ktorého ešte v roku 2017 odmietli obslúžiť v kaviarni v Lučenci.

Lajkuj Brainee.sk na

Žalovaná strana sa mu musí za diskrimináciu ospravedlniť a finančne ho odškodniť, rozhodnutie súdu nie je právoplatné. TASR o tom informovala advokátka z Poradne pre občianske a ľudské práva a právna zástupkyňa žalobcu Vanda Durbáková.

Ospravedlnenie, 1 500 eur aj trovy konania

OS Bratislava I na pojednávaní, ktoré sa konalo začiatkom mája, vyhovel antidiskriminačnej žalobe v plnom rozsahu. „Súd rozsudkom rozhodol, že konaním právneho predchodcu žalovaného došlo k diskriminácii žalobcu na základe jeho rómskej etnickej príslušnosti. Žalovanému súd uložil povinnosť sa žalobcovi ospravedlniť a vyplatiť mu náhradu nemajetkovej ujmy v sume 1500 eur, ako aj uhradiť trovy konania,” priblížila Durbáková.

image

Vieš, čo znamená slovo love alebo paľikerav? Rómčina môže byť ťažšia, ako si myslíš

Prípad sa týka incidentu z augusta 2017, pri ktorom Rácz spoločne s dcérou a kamarátom neboli obslúžení v jednej z kaviarní v Lučenci. Personál ich odmietol obslúžiť s odôvodnením, že ide o súkromný klub, v ktorom poskytujú služby len jeho členom na základe klubovej karty.

Diskriminácia Rómov

Priateľka poškodeného, ktorá nie je rómskej príslušnosti, neskôr zistila, že personál odmieta obsluhovať Rómov a od nej klubovú kartu nežiadal. Antidiskriminačnú žalobu podal Rácz na súd ešte v roku 2017, konanie na prvostupňovom súde trvalo skoro šesť rokov.

image

Provokovali sme ľudí. Myslel som si, že homosexuáli sú problém, hanbím sa za to, hovorí bývalý extrémista

Na základe podanej ústavnej sťažnosti Ústavný súd SR už skôr rozhodol o porušení práva žalobcu na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov. „Diskriminácia Rómov a Rómok v prístupe k službám je na Slovensku v určitej miere prítomná dodnes. Verím, že aj toto rozhodnutie odradí iných poskytovateľov služieb od diskriminačného zaobchádzania,” skonštatovala Durbáková.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 16:17