Výška sa spája s kognitívnymi a fyzickými schopnosťami.Jud Mackrill/Unsplash
StoryEditor

Diskriminácia podľa výšky je nedokázateľný problém. Môže dokonca ovplyvniť aj tvoju kariéru

Nikola Michalkova30.09.2022., 12:00h

Je známe, že na svete a v spoločnosti sú rôzne formy diskriminácie, ktoré sú spojené s naším výzorom – diskriminácia na základe hmotnosti, na základe toho, že máš tzv. detskú tvár a podobne.

Lajkuj Brainee.sk na

Keďže formy diskriminácie bývajú rôzne, nemusíme sa čudovať, že existuje aj diskriminácia podľa toho, akú máš výšku. Niektoré výšky sa totiž považujú za lepšie ako iné. 

Výskum výšky

Doktor Omer Kimhi, docent na University of Haife na Právnickej fakulte, študoval výšku a verí, že má korene v evolučných zaujatostiach, keďže dôležitosť výšky sa spája aj so silou v živočíšnej ríši. „Ak ste väčší, ste hlavou skupiny. Niečo z toho zostáva zakorenené, a preto sa výška spája s autoritou, silou a vyšším postavením,“ hovorí na portáli BBC. 

To, ako sa na výšku pozeráme a hodnotíme ju, môže byť inštinktívne. Ide o pozostatok primitívnych spôsobov, akými sa v minulosti mapovali rôzne sociálne hierarchie. V spoločnostiach boli totiž dôležitými vodcovskými črtami práve zdatnosť a fyzická impozantnosť našich predkov. Dr. Erin Pritchard, ktorá prednáša v štúdiách zdravotného postihnutia na Liverpool Hope University, hovorí, že existuje množstvo spôsobov, ako tzv. „heightizmus“ zakotviť aj v modernej spoločnosti. 

„Krajiny majú svoju vlastnú optimálnu výšku na základe krivky. Ak ste pod ňou, pýtame sa sami seba, či nie je niečo v poriadku,“ povedala Pritchard. 

image

Výška dokáže ovplyvniť aj tvoj plat. 

Christina/Unsplash

Súvisí aj s jazykom

Heightizmus dokonca preniká aj do jazyka, ktorý obsahuje množstvo idiómov, ktoré vyzdvihujú prednosti vysokej postavy, pričom tie negatívne vlastnosti sa spájajú s nízkou postavou. 

Podvedome si zvykneme o ľuďoch vytvárať predsudky či presvedčenia, ktoré spájajú výšku s kognitívnymi a fyzickými vlastnosťami. Vyšších ľudí podvedome vnímame ako schopnejších a tolerantnejších voči riziku, ako dominantných, mimoriadne talentovaných či dokonca charizmatických. Doktorka Pritchard vysvetľuje: „Na druhej strane, ľudia, ktorí sú nižší, sa neberú tak vážne. Nie sú rešpektovaní a môžu byť terčom výsmechu.“

Nevnímajú to ako diskrimináciu

Napriek tomu však vo všeobecnosti ľudia nevnímajú svoje vlastné predsudky voči výške ako diskrimináciu. „Je to preto, že výška je implicitná zaujatosť a nezapadá do našej mentálnej šablóny diskriminácie ako úmyselného a škodlivého činu,“ uvádza sa na portáli BBC. 

Napríklad manažéri nemusia vedieť, že spôsob, akým vnímajú určitého zamestnanca, môže byť nejakým spôsobom spojené s jeho výškou, čo môže celkovo sťažiť riešenie problému. 

V prípade muža menom Imran, ktorý sa stretol s diskrimináciou podľa výšky, by ani nevedel, ako sa opýtať, či jeho výška ovplyvnila jeho platový postup u jeho nadriadených. Práve preto sa tento problém nikdy nerieši, pretože je veľmi ťažko dokázateľný.

Je nízky a všíma si rozdiely

Imran si ešte v roku 2010 našiel prácu ako bezpečnostný pracovník na súkromnej univerzite v Pakistane. Meria 157 centimetrov, čo znamená, že je o pár centimetrov nižší ako typickí muži v Pakistane. Aj napriek tomu ho jeho spolupracovníci volali vtipnými prezývkami. Imran je hrdý na to, kým je a dokáže prekonať vzostupy a pády, ktoré súvisia s jeho výškou. 

Avšak má podozrenie, že jeho výška na jednu oblasť vplýva negatívne, a to na jeho plat. „Keď je čas na zvýšenie platu, porovnávajú ma s novými strážcami. Slúžil som tejto inštitúcii tak dlho, a preto by som nemal byť v rovnakej mzdovej kategórii ako oni,“ vyjadril sa. 

Diskriminácia podľa výšky je jednou z najmenej známych či diskutovaných predsudkov, keďže sa tomu nevenuje príliš veľa pozornosti a len veľmi ťažko sa dokazuje. 

image

Diskriminácia podľa výšky je neriešený problém, ktorý sa navyše aj ťažko dokazuje.

Docusign/Unsplash

Vplyv na prácu

Aj napriek tomu, že diskriminácia podľa výšky sa ťažko odhaľuje, výška má hlboký a merateľný vplyv na úspech pracovníkov. 

Výskum, ktorý sa venoval diskriminácii zamestnancov pri ich prijímaní ukázal, že zamestnávatelia skutočne môžu odmietnuť ľudí s nízkou postavou aj napriek tomu, že ich životopis je podobný uchádzačovi vyššej postavy. Podvedome si totiž s výškou spájajú pozitívne vlastnosti, ako je napríklad sebadôvera, kompetencie či fyzické schopnosti. 

Rolu hrajú aj rodové rozdiely

Ďalší výskum, ktorý uskutočnila profesorka ekonómie Inas R Kelly odhalil výrazné rozdiely v tom, ako vplýva výška na priemerný príjem aj podľa pohlavia. „Bieli muži čelia oveľa väčšej prémii za každých 10 centimetrov ako biele ženy,“ hovorí. Tento rozdiel je ešte výraznejší u Afroameričanov.

To sa spája s myšlienkou, že ženy môžu byť príliš vysoké. Vysoké ženy zároveň čelia diskriminácii tak, ako muži nie. Podľa štúdie vysokých vysokoškoláčok ich nadpriemerná výška bola vnímaná ako „neúmyselné zastrašovanie.“ 

image

Vysoké ženy sú v spoločnostu vnímané inak, ako vysokí muži.

Jason Goodman/Unsplash

„Ak existuje žena, ktorá sa týči nad ostatnými, môžu ju považovať za hrozbu. Ak ako žena ukážete dominanciu, považuje sa to za agresiu. Môže to byť problematické,“ hovorí Pritchard. 

Ako naznačuje Kelly, muži majú väčšiu šancu získať viac, keď sú vysokí. To znamená, že zatiaľ čo vysokí muži sa vnímajú ako charizmatickí vodcovia, vysoké ženy sa vnímajú ako agresívna hrozba. Čo je trochu irónia. 

Výška ovplyvňuje aj výkon v práci

Výskum tiež naznačuje, že existujú aj iné faktory, ktoré sú spojené s výškou. Tie majú formovať správanie ľudí, čo môže následne ovplyvniť aj výsledky v práci. Kelly poukazuje na to, že mnohí odborníci tvrdia, že výška je v skutočnosti pozitívne spojená s kognitívnymi schopnosťami a je odmeňovaná na trhu práce. 

Avšak oveľa väčšou otázkou je, či ľudia s menším vzrastom čelia diskriminácii takým spôsobom, že im to ovplyvnilo sebavedomie, duševné zdravie a emocionálnu stabilitu. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:11