Novelu zákona predkladali poslanci Záborská, Andrejuvová a Lukáč.Unsplash, Tasr/brainee X Canva/
StoryEditor

Záborská hazarduje so životmi transrodových ľudí. Hlasovanie o rodnom čísle nepomôže nikomu, bude len škodiť

Marek Moravčík23.03.2023., 16:00h

V prípade schválenia novely zákona o rodnom čísle plánujú poslanci SaS vyzvať prezidentku na jeho vetovanie. K hlasovaniu v parlamente sa vyjadrila aj klinická psychologička a queer aktivisti z občianskeho združenia Saplinq.

Lajkuj Brainee.sk na

Poslanci strany SaS sa zároveň chcú obrátiť aj na Ústavný súd SR, na ktorom budú žiadať pozastavenie účinnosti spomínaného sporného zákona, informuje TASR.

image

Niekoľko prepadákov jej nestačilo. Záborská chce opäť v parlamente otvoriť tému interrupcií

Poslanci a poslankyne liberálnej strany vyzvali ľudí, ktorí sa o problematiku tranzície a transrodých ľudí zaujímajú, aby sa na nich obrátili s argumentmi pri príprave podania na ústavný súd. "Zbierame si muníciu, aby sme boli silní pri ochrane práv zraniteľných našej spoločnosti," povedala poslankyňa Mária Kolíková. Návrh je podľa nej v rozpore s ústavou. SaS je za zachovanie pôvodnej úpravy, nevidí dôvod na zmenu.

Podľa poslanca Ondreja Dostála je hlasovanie o novele zákona typickým návrhom, ktorý nikomu nepomáha, no bude škodiť tým, ktorí by to aj v tolerantnejšej spoločnosti mali ťažké. Ak si transrodová osoba nebude môcť pri zmene pohlavia zmeniť rodné číslo, bude ju to podľa poslanca vystavovať čudným otázkam. 

Patrícia Vesel Ganoczyová, klinická psychologička a psychoterapeutka v Košiciach, je taktiež znepokojená s vývinom situácie. "Medicínska a právna tranzícia sú pre transrodových ľudí veľmi dôležité,  preto ohrozenie niektorej z týchto možností vnímam na základe svojej klinickej  praxe ako priame ohrozenie ich samotných," vyjadrila sa. 

image

Návrh novely zákona od SaS bol absolútne nedostatočný, queer ľudí využívajú na politické ciele, hovorí LGBTI+ poradkyňa

Psychologička pripomína, že transrodoví ľudia sa neustále potýkajú s úzkosťami, depresiami a strachom z možného odmietnutia, pričom stále cítia diskomfort, ktorý vyplýva z nesúladu ich prežívaného rodu s ich biologickým rodom. Tento nesúlad "predstavuje ťažké bremeno, ktoré je deň čo deň súčasťou ich životov a významne ovplyvňuje mieru sebapoškodzovania, samovražedných myšlienok, pokusov a dokonaných samovrážd.".

Lživé kampane a dezinformácie

Občianske združenie Saplinq vo svojom vyhlásení spomína, že posunutie novely zákona o rodnom čísle do druhého čítanie "je výsledkom neustálych útokov zo strany politickej reprezentácie, ktorá životy transrodových ľudí nepozná, v téme sa neorientuje a šíri o transrodových ľuďoch dezinformácie a lživé kampane."

Aktivistky a aktivisti zo združenia taktiež pripomínajú, že schválením tejto novely Slovensko transrodovým ľuďom znemožnilo právnu tranzíciu. Čím by išli v protismere s ostatnými krajinami Európskej únie (s výnimkou Maďarska) a aj dodržiavania základného ústavného práva na súkromie. 

"Trans ľuďom sa na jednej strane schválením štandardov na Ministerstve zdravotníctva umožňuje medicínska tranzícia, čím budú spoločnosťou vnímaní, tak ako sa identifikujú, ale znemožní sa im právna tranzícia – ich doklady budú v rozpore s tým, ako vyzerajú," upozorňujú aktivisti a aktivistky. 

image

MDŽ ako oslava alebo protest? Miesto karafiátu koniec patriarchátu, nieslo sa ulicami Bratislavy

V praxi by to znamenalo, že by muži mali ženské doklady a ženy zase mužské. Pričom právna tranzícia bola možná už v časoch Československej republiky, pripomína Saplinq. Diskriminácia tejto už beztak ohrozenej skupiny obyvateľov by ich sprevádzala všade -  na trhu práce, v školách aj vo verejnom priestore.

Takýto zásah do životov transrodových spoluobčanov by im znemožnil viesť plnohodnotný a kvalitný život s tým, že dopady na ich duševné zdravie by boli katastrofálne. "Poslanci a poslankyne schválením tejto novely budú priamo zodpovední za zničené životy mnohých konkrétnych občanov a občianok Slovenskej republiky, ich rodičov a rodín."

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:25