Jesseniova lekárska fakulta v Martine si účtuje za rok účtuje 10900 eur.Facebook/jesseniova Lekárska Fakulta V Martine Univerzita Komenského V Bratislave/
StoryEditor

Štúdium lekárstva v angličtine stojí medikov desaťtisíce. PREHĽAD cien za prihlášky na vysoké školy a univerzity

Michal Čiernik03.03.2023., 10:00h

Čas na podávanie prihlášok sa pomaly kráti a ty nie si stále rozhodnutý na akú vysokú pôjdeš? Pri niektorých odboroch ťa možno poplatky a výška školného prekvapia.

Lajkuj Brainee.sk na

Desať súkromných škôl, tri štátne a dvadsať verejných vysokých škôl. Výber je naozaj veľký a rôznorodý, rovnako ako poplatky na jednotlivých školách. Prvé peniaze minieš už pri podávaní prihlášky. Tu sa ceny líšia, tak ako od odboru, tak aj formy prihlášky. Tie elektronické majú niektoré vysoké školy lacnejšie.

Cena za prijímačky

Napríklad súkromná Vysoká škola DTI v Dubnici nad Váhom zameraná na učiteľstvo a manažment za prihlášku nepýta nič. Inak sa cena pohybuje od 15 eur za elektronickú verziu na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky na Univerzite Komenského V Bratislave, až po 80 eur za odbory v cudzom jazyku na Strojníckej fakulte a Fakulte architektúry a dizajnu na Slovenskej technickej univerzite, uvádza portalvs.sk.

image

Cena sa pohybuje od 15 eur za elektronickú verziu na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky na Univerzite Komenského V Bratislave.

Tasr/jaroslav_novak/

Niektoré univerzity, ako napríklad Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, majú danú jednotnú sumu pre všetky fakulty a odbory, konkrétne 25 eur za elektronickú a 30 eur za papierovú formu. Obe máš čas podať do 31. marca. Naopak Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka si pýta 17 eur za prijímacie konanie na Fakulte priemyselných technológií až po 60 eur na Fakulte zdravotníctva. Do Trenčína si máš čas podať prihlášku do 30. apríla.

image

Štúdium na Slovensku nie je ani zďaleka také lacné ako si si možno myslel. Tieto fakty ťa o tom presvedčia

Hľadáš si školu na východe? Technická univerzita v Košiciach si účtuje za prijímacie konanie od 20 eur až po 50 eur. Tie drahšie sú za štúdium v cudzom jazyku. Podobné ceny uvádza aj Prešovská univerzita, za elektronickú prihlášku si pýta od 20 eur až po 39 eur na pedagogickej fakulte.

Školné

Ak sa rozhodneš pre klasickú dennú formu štúdia hneď po strednej škole, na verejnej či štátnej univerzite školné neplatíš. Spoplatnené býva vo väčšine prípadov externé štúdium, alebo keď prekročíš štandardnú dĺžku štúdia, alebo sa rozhodneš pre odbory v cudzom jazyku.

image

Večný študent Šutý: Nechcem nikoho uraziť, ale ľudia, čo odídu do zahraničia a nevrátia sa, sú do istej miery zbabelí

Po anglicky rozprávaš lepšie ako po slovensky? Máš obrovské sny a chcel by sa pochváliť diplom z naozaj netradičného odboru? Nie je problém, musíš si za to však poriadne priplatiť. Od 900 eur za rok na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre vo vybraných cudzojazyčných odboroch na Fakulte ekonomiky a manažmentu, až po 5500 eur na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach v odbore veterinárna sestra.

Najdrahšie je všeobecné lekárstvo

Na najdrahší denný odbor v angličtine ti však bežná brigáda nebude stačiť. Ide o spojený prvý a druhý stupeň štúdia no v odbore všeobecné lekárstvo v anglickom jazyku. Univerzita Komenského v Bratislave, konkrétne Jesseniova lekárska fakulta v Martine si účtuje za rok účtuje 10900 eur. Ak sa chceš stať lekárom, si ochotný dať 11-tisíc každý rok, potom pošli prihlášku na UK v Bratislave, čas máš do 7. augusta.

image

Jesseniova lekárska fakulta v Martine si účtuje za rok účtuje 10900 eur.

Facebook/jesseniova Lekárska Fakulta V Martine Univerzita Komenského V Bratislave/

Nemáš 11-tisíc no chcel by si robiť v zdravotníctve? Môžeš sa rozhodnúť pre súkromnú Vysokú školu zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. Na odbore Urgentná zdravotná starostlivosť si za rok zaplatíš 580 eur. Keď sa chceš stať zubárom, bude ťa to stáť 1780 eur.

Externé štúdium

Plánuješ študovať externe popri práci? Poriadne si to prepočítaj. Niektoré školy si pýtajú až 2000 eur. Príkladom je odbor psychológie na súkromnej Paneurópskej vysokej škole, kde ťa to vyjde na 2290 eur. Drvivá väčšina univerzít však ponúka externé štúdium od 500 do 1000 eur za rok.

image

Dvojičky vyhodili z vysokej kvôli podvádzaniu, mali byť telepaticky prepojené. Od školy vysúdili 1,5 milióna

Na väčšinu škôl si môžeš podať prihlášku do konca marca. 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. júl 2024 21:22