Eduard Heger (OĽANO)TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Chaos a roztržky vygradovali. Poslanci odhlasovali pád vlády, Hegerovi vyjadrili nedôveru

Miroslav KamodyTASR15.12.2022., 18:29h

Vláda premiéra Eduarda Hegera padla. Poslanci Národnej rady jej práve vyslovili nedôveru.

Lajkuj Brainee.sk na

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky po niekoľkodňovom naťahovaní nakoniec definitívne odhlasovali pád vlády Eduarda Hegera.

Richard Sulík pred hlasovaním oznámil, že Igor Matovič išiel prezidentke podať demisiu, no po jej podpísaní „vytrhol papier jej pracovníkovi z ruky s tým, že si to rozmyslel.”

Nekonečné naťahovanie

Poslanci Národnej rady nerokovali o novele Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami ešte pred hlasovaním o osude vlády. Vo štvrtok podvečer odmietli procedurálny návrh, ktorý predložil predseda parlamentu Boris Kollár.

image

Boris Kollár klamal. Nie je pravda, že registrované partnerstvá musia viesť k manželstvám párov rovnakého pohlavia

Následne Kollár vyhlásil 20-minútovú prestávku na poradu poslaneckých klubov na žiadosť predsedu klubu OĽANO Michala Šipoša. Šéf parlamentu zároveň avizoval, že nepodporí žiadne ďalšie odloženie hlasovania o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera. Následne na to však oznámil poslanecké grémium, ktoré celú schôdzu ešte viac natiahlo.

SaS predtým reagovala na ponuku OĽaNO

Strana SaS tesne pred hlasovaním oznámila, že neprijíma ponuku ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) na jeho demisiu. Žiadal za to od SaS stiahnutie podpisov pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporu štátnemu rozpočtu. SaS tvrdila, že odmieta hrať akékoľvek hry a koniec vlády je nevyhnutnosťou.

image

Prekvapivé výsledky prieskumu. Najdôveryhodnejším členom vlády je Krajniak, najviac sa prepadol premiér Heger

„Je zjavné, že opäť raz boli podmienky dané tak, aby boli pre nás neprijateľné. Demisia Igora Matoviča nemala byť len hypotetickou možnosťou, ale mala byť aj skutočne podaná. Dosť bolo chaosu. Odmietame sa na tom podieľať. Slovensko potrebuje pokoj. Potrebujeme a chceme slušnú krajinu so slušnou vládou,” uviedol v stanovisku šéf SaS Richard Sulík.

SaS hovorí o polročnom chaose a neprijateľnom štýle vládnutia. „Táto vláda si nezaslúži našu dôveru. Dokazuje to aj dnešná tlačová beseda OĽaNO. Väčšina občanov nedôveruje vláde Eduarda Hegera. Viacerými svojimi rozhodnutiami stratila protikorupčný rozmer. Náš návrh vytýkal vláde aj nezodpovedný rozpočet, ktorý ohrozuje milióny eur z plánu obnovy,” dodal šéf SaS.

image

Na snímke poslanci sedia v pléne Národnej rady SR 

TASR/Jaroslav Novák

Osud vlády sa črtal celý deň

V priebehu dňa aj nezaradení poslanci Národnej rady okolo Tomáša Tarabu oznámili, že podporia pád vlády. Uprednostňujú predčasné voľby a prijatie zmeny Ústavy SR v tejto súvislosti.

Taraba povedal, že považuje za riziko, že časť opozície chce ísť do neistoty po prípadnom páde vlády bez toho, aby sa novelizovala ústava. Podčiarkol, že pád vlády v aktuálnych podmienkach neznamená predčasné voľby.

image

Prezidentka: Chudoba sa prehlbuje, môže to viesť k radikalizácii

„Je očividné, že jediným riešením sú predčasné voľby. Nedá sa na Slovensku urobiť žiaden akt k predčasným voľbám bez toho, aby bola zmenená Ústava SR, a na to potrebujeme hlasy nielen OĽaNO, ale aj Smeru-SD,” podotkol Taraba.

Ešte predtým napríklad aj Martin Borguľa potvrdil, že zahlasuje za pád vlády. Borguľa naďalej trvá na odchode ministra vnútra Romana Mikulca. „Ministra s toľkými zlyhaniami profesionálnymi, osobnými, žiaľ, podporovať nemôžem,” poznamenal. 

Správu budeme aktualizovať

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:02