Mladí Francúzi budú mať od budúceho roka kondómy zadarmo.Florion Goga/Reuters
StoryEditor

Macron bojuje za bezpečný sex. Od januára budú mať mladí kondómy zadarmo

iDnes.czČTK09.12.2022., 15:00h

Vo Francúzsku budú od 1. januára kondómy pre ľudí od 18 do 25 rokov v lekárňach zadarmo. Na stretnutí s mládežou to vo štvrtok oznámil prezident Emmanuel Macron a dodal, že to považuje za „malú revolúciu v prevencii“.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako prevencia proti šíreniu vírusu HIV a ďalších sexuálne prenosných chorôb sú vo Francúzsku už štyri roky kondómy na lekársky predpis hradené z poistenia. O tejto možnosti ale podľa prieskumu zverejneného Elyzejským palácom vie len asi pätina neplnoletých a 29 percent ľudí od 18 do 24 rokov.

Diagnózu AIDS si vo Francúzsku ročne vypočuje zhruba 5000 pacientov a toto číslo je v posledných rokoch stabilné, píše AFP. Prudko však stúpajú počty prípadov nákazy chlamýdiami a kvapavkou, najmä u mladých mužov. Medzi rokmi 2017 a 2019 to bol nárast o 45 percent, uvádza dáta prezidentského paláca.

image

Pomerne zdravému mužovi sa prejavila alergia na orgazmus. Má prejavy choroby, ktorú sme mali už všetci

Macron vo štvrtok ako jeden z cieľov v oblasti sexuálneho zdravia mládeže spomenul očkovanie proti papilomavírusu, ktoré sú spojené s výskytom niekoľkých druhov rakoviny, najmä krčka maternice. Vláda zvažuje aj zavedenie povinného očkovania, podľa Macrona pritom všetko konzultuje s vedcami. Podľa vládnych štatistík je zaočkovanosť dievčat vakcínou proti ľudskému papilomavírusu (HPV) v pevninskom Francúzsku necelých 44 percent, cieľ je 60 percent.

image

Všetci ich máme doma a nevieme bez nich žiť. Viete, kedy sa začali používať tieto bežné predmety?

Vlani v septembri francúzska vláda ohlásila zavedenie antikoncepcie zadarmo pre ženy do 25 rokov. Od budúceho roka sa k tomu pridajú aj kondómy zadarmo pre mladých ľudí vo veku od 18 do 25 rokov.

„Bezplatnosť je nevyhnutná, ale musí ju sprevádzať zvyšovanie povedomia verejnosti o sexuálnom zdraví,“ uviedla vtedy Národná rada pôrodných asistentiek. Vzdelávanie sa podľa nej musí v tomto ohľade dostať aj mužom.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:04