Vizualizácie mesta The LineNeom.com/
StoryEditor

Kvôli mestu budúcnosti sa už zabíja. Troch mužov odsúdili na trest smrti, pretože sa nechceli vysťahovať

Michal Čiernik10.12.2022., 10:00h

Traja muži boli v Saudskej Arábii odsúdení na smrť po tom, čo sa odmietli vysťahovať zo svojich domovov. Na ich mieste totiž vzniká mesto budúcnosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Mužov požiadali, aby opustili svoje domovy a uvoľnili tak miesto novému futuristickému mestu Neom. Len nedávno zverejnili doslova sci-fi projekcie a modely mesta, ktorého ekvivalent by si na svete hľadal asi ťažko. Peniaze však v dnešnej dobe dokážu robiť zázraky, dnes je projekt za 500 miliárd už rozbehnutý a dokonca sa kvôli nemu aj vraždí.

Trom mužom, ktorí boli členmi komunity Howeitat, známeho aj ako al-Huwaitat, vyniesli saudskoarabské špeciálne súdy 2. októbra 2022 tresty smrti, píše Unilad. Ich rozsudok vyniesol saudskoarabský Špecializovaný trestný súd, ktorý kráľovstvo využíva najmä na obvinenia disidentov a ľudskoprávnych aktivistov. V septembri tohto roku, boli zase iní Howeiti odsúdení na 50 rokov väzenia, uvádza Vice.

Ľudia z kmeňa Howeitat žijú v mestách a dedinách na severozápade Saudskej Arábie. Shadli, Attaullah a Ibrahim al-Howeitat boli prvýkrát zatknutí ešte v roku 2020. V tom istom roku v apríli zastrelili špeciálne jednotky Shadliho brata Abdula Rahima po tom, čo kritizoval povinné vysťahovanie. Vo svojom poslednom príspevku na sociálnej sieti, obvinil Saudskú Arábiu zo „štátneho terorizmu“. Stal prominentnou postavou Saudskej Arábie pre svoj hlasný odpor voči futuristickému mestu NEOM.

image

Mrakodrap s výškou jedného kilometra? Pozri si tri projekty, ktoré navždy zmenia tvár moderného sveta

Vláda opísala jeho smrť ako dôsledok prestrelky s bezpečnostnými silami a uviedla, že ho museli neutralizovať po tom, čo sa zabarikádoval vo svojom dome a hádzal molotovove koktaily na bezpečnostné sily. Úrady jeho telo niekoľko týždňov uchovávali, kým ho odovzdali jeho rodine. Správy odvolávajúce sa na výpovede očitých svedkov však tvrdia, že jeho smrť bola „mimosúdna poprava“. 

Tí, ktorí sa vyslovili proti systému odškodnenia, boli rýchlo umlčaní. Krajina, ktorá má nulovú toleranciu voči verejnému nesúhlasu, zatkla približne 150 členov komunity Howeitat, ktorá má celkovo 20 000 obyvateľov.

image

Saudská Arábia chce vybudovať 160 kilometrov dlhé inteligentné mesto. Bude bez ciest a emisií

Utopické mesto NEOM je duchovným dieťaťom Mohammeda bin Salmana, 37-ročného saudského korunného princa a de facto vládcu Saudskej Arábie. NEOM zaberie 26 500 km územia Saudskej Arábie a bude zahŕňať letisko, vysokorýchlostný vlak a 24/7 dohľad zo strany saudskej vlády pomocou najnovšej umelej inteligencie. Jeho dokončenie bude stáť odhadom 500 miliárd dolárov.  

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 03:44