Prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá vystúpila so správou o stave Slovenskej republiky pred poslancami Národnej rady (NR) SR-Jaroslav Novák/TASR
StoryEditor

Prezidentka: Chudoba sa prehlbuje, môže to viesť k radikalizácii

TASR29.11.2022., 13:30h

V tomto roku je podľa hlavy štátu v domácej politike zmätok. Verejnosť stráca prehľad v tom, kto naozaj vládne a kto je v opozícii.

Lajkuj Brainee.sk na

Hrozí, že politická kríza prerastie do vážnej krízy demokracie. V takom prípade bude lepšie umožniť občanom nanovo si vybrať svojich volených zástupcov. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v pléne Národnej rady SR, kde v utorok predniesla správu o stave republiky.

Menšinové vládnutie podľa nej sprevádza oslabovanie funkčnosti parlamentu 

V tomto roku je podľa hlavy štátu v domácej politike zmätok. Verejnosť stráca prehľad v tom, kto naozaj vládne a kto je v opozícii. „Koaliční politici boli často sami sebe väčšími protivníkmi, ako im bola opozícia, a vzájomné útoky vyústili až do odchodu koaličného partnera,“ poukázala. 

Prezidentka tvrdí, že menšinové vládnutie sprevádza oslabovanie funkčnosti parlamentu - cez neotváranie a odsúvanie schôdzí až po nejasný spôsob podpory vlády. Takýto spôsob vládnutia by krajinu vyčerpával aj v dobrých časoch, v ktorých však Slovensko momentálne nie je, skonštatovala v parlamente.

image

Ďalšia vládna kríza na obzore? Kollár hovorí, že ak tisíce lekárov dajú výpovede, Sme rodina odíde, Sulík ho vysmial

Na politickej kríze má podľa nej každý politik svoj podiel viny

Dôsledkom je, že vláda má podľa prieskumov verejnej mienky veľmi nízku dôveryhodnosť a vytráca sa autorita štátu aj autorita demokracie. „K tomuto významne prispieva tiež časť opozície, ktorá čoraz tvrdšie útočí nielen proti svojim oponentom, ale aj proti demokracii samotnej,“ podotkla.  

Vláda má podľa prezidentky objektívne pre krízy ťažkú situáciu. Za nebezpečné však považuje, že mnohé z nich manažuje spôsobom, ktorý do posledných okamihov robí z krízy drámu. „Nie sme futbaloví fanúšikovia, aby sme si vyberali, komu viac fandíme či dôverujeme. Sme občania, ktorí potrebujú vedieť, na čo sa majú pripraviť,“ poznamenala. Dodala, že takto to ďalej na Slovensku ísť nemôže bez toho, aby boli ničené zvyšky dôvery verejnosti a súdržnosti spoločnosti. 

„Cieľom politiky nemá byť odstránenie protivníka. Slovenská politická realita akoby sa redukovala iba na to. Politika má byť pritom nástrojom vykonávania služby, nástrojom na spravovanie vecí verejných v prospech ľudí,“ povedala.

Chudoba sa prehlbuje, môže to viesť k radikalizácii

Príjmové nerovnosti na Slovensku rastú a prehlbuje sa chudoba. Počet ľudí ohrozených chudobou narástol, je ich už okolo 660-tisíc. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová. 

Pomoc vlády podľa nej na začiatku prichádzala neskoro a v nízkych sumách. Zdôraznila, že v chudobnej spoločnosti sa zvyšuje nespokojnosť a sociálne napätie, čo môže viesť k radikalizácii. Pri hľadaní riešení kríz treba podľa nej myslieť viac aj na dosahy na ženy.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 15:53